« Povratak na sadržaj Broj 3 | Godina 2008

Intenzivne aktivnosti EPIC-a / Intensive Work of EPIC

Priključivši se Europskom konzorciju instituta za ambalažu (EPIC), hrvatski Institut za ambalažu i tiskarstvo (IAT) i tvrtka Tectus iz Zagreba postali su dijelom bliske strukovne zajednice na razini Europe te na taj način otvorili vrata još intenzivnijoj suradnji i razmjeni informacija i iskustava.

Gotovo obiteljska atmosfera veže 16 članica EPIC-a koje se sastaju na polugodišnjim sastancima u Amsterdamu. Predstavnici nacionalnih instituta dvaput godišnje dolaze u Amsterdam i razgovaraju o otvorenim pitanjima, predstojećim događajima, novostima i inovacijama, projektima pojedinih instituta te zajedničkim naporima pokušavaju pronaći odgovore na različita pitanja i brojne izazove.

Ove je godine prvi sastanak održan 9. siječnja, na kojem je Institut za ambalažu i tiskarstvo službeno primljen u članstvo. Sljedeći sastanak održan je 30. lipnja ove godine, neposredno prije Packaging Summita Europe. Časopis “Ambalaža” redovito će izvještavati svoje čitatelje o tim sastancima i zaključcima koji se ondje donesu, kao i o svim relevantnim događajima iz ambalažne industrije. U prošlom smo broju već pisali o tome što donosi članstvo u toj europskoj organizaciji, o uvjetima članstva te o tome kako se situacija na hrvatskom tržištu ambalaže percipira u Europi.

Na oba sastanka na kojima su sudjelovali predstavnici Instituta za ambalažu i tiskarstvo govorilo se o zajedničkim temama svih instituta članova: nacionalnim nagradama za najbolju ambalažu, zakonskoj regulativi unutar Europske unije, projektima EPIC-a kao što su Europski vodič za ambalažu (European Packaging Directory) ili slikovni rječnik ambalaže, aktivnostima instituta poput konferencija i edukacija, definiciji ambalaže te o budućim aktivnostima. Osim novih događaja i aktivnosti, uvijek se govori o “starim” temama, o kojima se iznova razmišlja i diskutira ne bi li se došlo do još boljeg rješenja.

NAJZANIMLJIVIJE TEME SASTANAKA

Europski vodič za ambalažu – alat dostupan na internetskoj stranici EPIC-a, sadržava informacije i kontakte članova europskih instituta za ambalažu. Radi lakšeg pretraživanja, tvrtke su raspoređene u tri glavne kategorije: strojevi, ambalaža i usluge, unutar kojih postoje i potkategorije (npr. kategorija strojevi, potkategorije strojevi za označavanje, tisak i identifikaciju ambalaže, strojevi za mjerenje, vaganje i brojanje, strojevi za čišćenje, sterilizaciju, hlađenje i sušenje, strojevi za proizvodnju ambalaže), a unutar njih još detaljnija podjela (npr. kategorija strojevi, potkategorija strojevi za označavanje, daljnja podjela na sustave za automatsku identifikaciju, oprema za barkodove, strojevi za tisak naljepnica, RFID sustavi, itd.). Taj bi imenik trebao osigurati točne, i najvažnije od svega, ažurne podatke o europskim tvrtkama članicama instituta koji su članovi EPIC-a. Hrvatski Institut za ambalažu i tiskarstvo uskoro bi trebao krenuti s inicijativom članstva, što znači da bi svi njegovi članovi bili dio tog europskog imenika te na taj način i lakše dostupni velikom europskom tržištu ambalaže.

Definicija ambalaže

Definicija ambalaže posebno je aktualna tema. Članovi EPIC-a već dulje vrijeme razmišljaju o definiciji ambalaže kojom bi obuhvatili sve njezine aspekte. Posljednji prijedlog definicije, o kojem se razgovaralo na lipanjskom sastanku je potaknuo živu diskusiju i ostavio prostor za dodatne prijedloge i promišljenja do usvajanja jednoznačne i svima prihvatljive verzije. Upravo se na definiciji ambalaže savršeno dobro može vidjeti duh suradnje koji krasi EPIC, organizaciju predanu unaprjeđenju međusobnih odnosa i komunikacije instituta za ambalažu u Europi.

Slikovni rječnik ambalaže

EPIC je upravo završio rad na slikovnom rječniku ambalaže u suradnji sa Svjetskom organizacijom za ambalažu (WPO). Rječnik sadržava stotinjak pojmova, a glavna mu je odlika mnogojezičnost: s hrvatskim, imat će pojmove na 17 jezika. Planovi o tome kako će i kada rječnik biti dostupan te u kojem obliku, još nisu finalizirani te za sada postoji kao dokument kojim se instituti članovi EPIC-a služe kao referentnim.  Postoji inicijativa da se u rječnik uključi i litavski, a naravno, radi se i na poboljšanju i revidiranju cijelog projekta.

Instituti surađuju i u smislu međunarodnog pružanja podrške na raznim događajima i konferencijama koje članovi EPIC-a organiziraju, kao i u edukativnim aktivnostima. Najznačajnija vijest s posljednjeg sastanka je najava mogućnosti da se tiskano izdanje Europskog vodiča za ambalažu pojavi na sajmu Ipack-IMA u ožujku 2009. Do tada će se održati još jedan sastanak EPIC-a, sredinom siječnja sljedeće godine, a “Ambalaža” će, naravno, izvijestiti o novim aktivnostima. (N. G)


 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: