« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2008

Nova peć u Vetropacku / New Facility at Vetropack

Sredinom lipnja na prigodnoj je svečanosti u rad puštena peć za proizvodnju obojenog stakla u tvornici stakla Vetropack Straža u Humu na Sutli.

Značaj događaja potvrdila je i nazočnost državnog tajnika Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Lea Begovića, koji je u ime potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Damira Polančeca prerezao vrpcu i peć službeno pustio u rad.

Osim Državnog tajnika Begovića, uzvanicima su se pozdravnim govorima obratili i Dragutin Špiljak, generalni direktor Vetropack Straže te Sonja Borovčak, županica Krapinsko-zagorske županije koja je naglasila važnost Vetropack Straže i njezinih investicija za privredu toga kraja.

Rekonstrukcija peći za proizvodnju obojenog stakla, radi koje je tvornica nešto više od tri mjeseca radila sa smanjenim kapacitetom, završena je sredinom svibnja. Na novoj se peći već nešto više od mjesec dana proizvodi staklena ambalaža, mahom za hrvatske pivare.

Kako je rekonstruiranoj peći povećan kapacitet na 230 tona dnevno (50 t više nego prije), u Vetropack Straži se sada na tri staklarske peći i jedanaest proizvodnih linija proizvede oko 700 tona staklenih boca dnevno, čime će se na kraju godine ostvariti proizvodnja od 250 tisuća tona ambalažnog stakla.

Ta je investicija, osim rekonstrukcije peći, obuhvatila i produljenje proizvodne hale, opremanje proizvodnih i kontrolnih linija te potrebnu infrastrukturu.

Peć je građena prema najsuvremenijoj tehnologiji, koja osigurava višu kvalitetu proizvoda, uz smanjenje potrošnje energije u procesu taljenja stakla, smanjenje emisije otpadnih plinova i poboljšanje uvjete rada. Glavni konstruktor peći je njemačka tvrtka Horn, dok su kao izvođači radova angažirane lokalne tvrtke (ZZ Kuna-gora, Straža Imo, BDf servis i druge).

S novom je peći Vetropack Straža zaokružila svoje proizvodne kapacitete i dovela proizvodnu tehnologiju i infrastrukturu na razinu najmodernijih europskih staklana.

Ono što je sad na redu je vrlo zahtjevan i važan projekt - gradnja skladišta gotovih proizvoda u susjednom slovenskom Rogatcu.

Zvjezdana Korbar, Vetropack Straža d.d., Hum na Sutli

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: