« Povratak na sadržaj Broj 4 | Godina 2008

MASTERCUT 106 - sljedeća generacija / MASTERCUT 106 - Next Generation

Bobst je nedavno, na svibanjskoj Drupi, prikazao novu automatsku štancu MASTERCUT 106.

Kada je potrebna visoka kvaliteta štancanja, brzina je samo dio vještine. Izvanredna kvaliteta dolazi kada je štanca kompletno integrirana u proizvodni proces tvornice, zbog čega je razvijena štanca MASTERCUT 106. Brzom izmjenom radnog naloga, MASTERCUT 106 potpuno integrira alate, materijal i podatke, kako bi ostvario brzu i neprekidnu proizvodnju. Tehnologija koja se koristi je izvanredan registar, pametan ulagač, automatski paletni transfer i upravljač prijenosom informacija, ne zanemarujući ni ergonomski izgled MASTERCUT-a 106.

U Bobstu se njeguje strast prema inovacijama koje  kupcima daju konkurentne prednosti, što nudi i MASTERCUT 106, “gospodar” procesa štancanja.

“Pametni” ulagač

Svaki uspješan tim treba dobro upravljanje i izvrsnu komunikaciju. Pametni ulagač na Bobstovoj štanci donosi u jednom ulagač i prednji registar, znatno smanjujući zastoje i povećavajući produktivnost.

Reagirajući na informacije koje dobiva od ulagača i registra, “pametni” ulagač automatski aktivira i podešava bočno pomicanje palete, usisne glave i stalno podizanje palete.

Informacijama o poziciji i vremenu dolaska arka na prednje marke, “pametni ulagač” je sposoban dati informaciju koliko je potrebno bočno podesiti paletu i koje promjene učiniti kako bi se održao dolazak arka na vrijeme. Ako otkrije dvostruki arak, “pametni” ulagač automatski isključuje uložno remenje i arak putuje kroz štancu bez štancanja.

Potpuno automatski “pametni” ulagač omogućava stalno ulaganje sa samo nekoliko ručnih podešavanja.

Ulagač na MASTERCUT 106 savršeno ulaže sve materijale, od laganog papira do plastike i valovitog kartona. Navoditi sve njegove “inteligentne” osobine bi potrajalo, a osnovne su: podesive usisne kapice na glavi, beskontaktni detektor dvostrukog arka s lateralnom rampom i antistatski uređaj za zahtjevne i lagane materijale.

Uložni stol je prekriven saćastom i antistastkom pločom i osigurava savršeno ulaganje materijala bez obzira na veličinu i kvalitetu kartona.

Automatsko vertikalno podešavanje usisne glave vezano je uz bilo kakvo odstupanje ravnine na paleti, osigurana je uvijek ista visina na ulazu uložnog stola. Usisna glava se sama podešava, omogućujući stabilno ulaganje.

Snaga non-stop ulaganja omogućava stalnu proizvodnju bez ikakvih napora, povećavajući produktivnost.

Kontrola dvostrukog arka u  Power Register omogućava podešavanje detektora dvostrukog arka i potpuno je automatska i samopodesiva.

Neusporediva fleksibilnost i točnost

Bobst je poznat kao kreator strojeva koji imaju najtočnije i najstabilnije registre (prednje marke) arka. Ta reputacija datira već od ranih dana sa štancom AP 900 iz 1940. godine, i od tada je Bobst ostao predvodnik inovacija prednjeg registra, zahvaljujući radnom iskustvu, tisućama sati razvoja i istraživanja i sustavu testiranja.

Zato je MASTERCUT opremljen sustavom “bez dodira ruba arka” zvanom Power Register. Integrirajući ga u “pametni” ulagač (Smart Feeder), postiže se smanjenje zastoja do 70 posto, što dramatično smanjuje neproizvodno vrijeme i poboljšava produktivnost

Korištenje visokoosjetljive Registron® kamere za prepoznavanje ruba arka, posebno otisnutih marki ili samog tiska, pruža visoku kvalitetu proizvoda.

Jedinstveni  Autoplaten® koncept štancanja

Ako postoji ijedna osobina koja razlikuje Bobstovu štancu od drugih, to je princip dostignute čvrstoće spojene u patentiranoj Autoplaten® štanci. Bez obzira kolika sila pritiska se primjenjuje, Bobstova štanca uvijek zahtijeva manje podljepljivanja i ostaje stabilna u bilo kojoj dužini rada. To rezultira bržim podešavanjem, boljom kvalitetom prireza i malim zastojem u proizvodnji. U proizvodnji koristimo najbolje legure i najmodernije proizvodne metode, uključujući i zadnju generaciju NC strojeva.

Bregastim krivuljama upravljana štanca može dati izvrsnu kvalitetu i visoku proizvodnju. Bobstov sustav je povećao vrijeme raspoloživo za svaki pojedini arak koji prolazi kroz štancu, dok je u isto vrijeme smanjio vrijeme potrošnje alata.

Uređaj za pomak grajfera unaprijed preko dvostrukog krivuljara osigurava glatko ubrzavanje i usporavanje arka. Svaki pokret grajfera je savršeno kontroliran od registracije arka kroz štancu, od izbijanja otpada i na kraju u izlaganju. Najmanji pritisak na arak u svakom dijelu štance znači vrlo malo mostića između prireza, rezultirajući boljom kvalitetom konačnog proizvoda pri najvećoj brzini, koji je moguće postići na bilo kojoj drugoj štanci.

Stalni pogon glavnog motora Autoplaten® štance pretvoren je u drugi pogon jedinstvenog “sector” pogona. U to je ugrađen i sustav za zaključavanje lanca koji pogoni grajfere. To omogućava da lanac uvijek bude u točnom položaju u svakom dijelu štance, bez vibracija, dajući najtočniji registar, štancanje, izbijanje otpada i izlaganje.

Pored jedinstvene konstrukcije i “know-how”, na štanci su još neka rješenja koja pomažu brzoj promjeni radnog naloga i većoj produktivnosti:

  1. Quick Lock okvir štance - Quick Lock okvir brzim i laganim podešavanjem osigurava točno podešavanje alata za štancanje. Svi dijelovi su termički obrađeni, kako bi imali istu kvalitetu i nakon dužeg korištenja.
  2. Uređaj za otvaranje grajfera - grajferi se automatski otvaraju ako je pogreška na ulaganju i pri najvećoj brzini. To sprečava ulazak arka koji nije pravovremeno registriran.
  3. Potporna ploča iz sintetskog materijala - omogućava upotrebu debele metalne ploče ili tanke rezne ploče u kombinaciji s kompenzacijskom pločom. Sintetski materijal omogućava lagano ulaganje alata i sprječava trenje s donjim dijelom štance.
  4. Mikrometrijsko podešavanje – omogućava podešavanje bez alata i točno i ponovljeno postavljanje kontra kanala u odnosu na alat. Upotrebom tanke rezne ploče posao se može spremiti za  ponavljanje radnog naloga
  5. Automatsko centriranje i zaključavanje alata štance – gornji okvir i donja potporna ploča se automatski zaključavaju i otključavaju kada se zatvaraju/otvaraju sigurnosna vrata, a i elektronički su kontrolirani
  6. Velika brzina, velika produktivnost – za povećanje produktivnosti, povećavajući brzinu stroja do 12.000 araka/sat.

Savršeno izbijanje otpada – pri najvećoj brzini

Ugrađeni Quick Lock - određeni alati se direktno i lagano ulažu u stroj bez dodatnog okvira. Zaključavanje i otključavanje alata događa se otvaranjem/zatvaranjem zaštitnih vrata.

Digitalno centriranje – jedinica za izbijanje otpada opremljena je uređajem za podešavanje. Male pogreške proizvođača alata mogu se kompenzirati za +/- 3 mm u bilo kojem smjeru, dok digitalni pokazatelji garantiraju ponavljanje pozicije svih alata.

Centralna ploča za izbijanje otpada nalazi se u svom okviru s Quick lockom, koji se zatvara laganim pokretanje poluge. Točna pozicija je osigurana zahvaljujući patentiranom Centerlineu.

Bernoulli sustav usporavanja arka koristi se za održavanje laganih materijala potpuno ravnim i to prije izbijanja otpada, čak i pri najvećim brzinama. Podešavanje ide preko C.U.B.E3, a snaga poravnavanja arka je automatski podešena u skladu s brzinom stroja

C.U.B.E3

C.U.B.E3 predstavlja posljednju generaciju uređaja za povezivanje stroja i operatera. Sada je puno veći i daje cjelovitu kontrolu stroja, od podešavanja i izrade radnog naloga do javljanja svih zastoja i dijagnoza. Putem dodirnog ekrana, čak i najzahtjevniji poslovi daju značajnu uštedu vremena.

Neki od parametara na C.U.B.E3 su ograničavanje sile štancanja, debljina kartona radi non-stop ulaganja, registracija arka, broj araka na paleti, Bernoulli stol za usporavanje, kvalitativni senzori itd.

APT – prilagođena logistika

 Optimizacija protoka materijala u logističkom lancu je bitna i zato je Bobst razvio APT (automatski transfer palete). Sustav omogućava non-stop proizvodnju, stalni dotok paleta s materijalom i transport. APT se može potpuno integrirati u logistički sustav, prateći nalog od tiska do štancanja, a zatim i otpremanje kupcu. APT je raspoloživ u nekoliko različitih verzija i može biti posebno važan kod štancanja mikrovala, gdje je količina ploča po paleti relativno manja.

MASTERCUT 106 može preraditi materijale težine od 70 g/m² do 2000 g/m², i valoviti karton debljine do 4 mm. Veličina arka je 1060 x 760 mm, visina palete na ulaganju  2000 mm s non-stop ulaganjem. Visina palete na izlaganju je 1600 mm.

Novom generacijom štanci MASTERCUT 106, Bobst je krenuo i s logom Swiss technology. Znanjem, tehnikama, dosjetljivošću, inovacijama i pragmatizmom, Švicarska je izgradila  impresivnu industriju satova, tekstila, strojeva mikrotehnologije, elektronike i medicinske opreme. U tim područjima, kao i u industriji hrane, bankarstvu i osiguranju, prevladava ista crta – vrlo visoka kvaliteta. Bobst je obilježen vrijednostima koje su izgradile Swiss technology – sigurnost, težnja za savršenstvom, odgovornost i rad. Kao što je Bobst simbol švicarske tehnologije, tako su njegovi strojevi svojom kvalitetom obaveza prema kupcima.

Bobstovi strojevi nude preciznost, raspoloživost i neusporedivu dugotrajnost, koji se stalno nadograđuju.

Priredio: Ivica Šebalj, Bobstgrop Central Europe s.r.o.

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: