« Povratak na sadržaj Broj 4 | Godina 2008

Iz Svjetske organizacije za ambalažu / From the World Packaging Organization

Na godišnjem sastanku Svjetske organizacije za ambalažu (World Packaging Organization - WPO), održanom 12. listopada 2008. u južnoafričkom Cape Townu, Institut za ambalažu i tiskarstvo (IAT) primljen je u članstvo te organizacije.

WPO broji 39 punopravnih članova, te sedam pridruženih članova i neprofitna je organizacija koja okuplja nacionalne institute za ambalažu iz zemalja cijeloga svijeta te regionalna udruženja u ambalažnoj industriji, kao i sve zainteresirane strane, uključujući pojedince, korporacije te strukovna udruženja. WPO je osnovan 1968. u Tokiju, a ciljevi su mu:

  • poticanje razvoja ambalažne tehnologije,
  • pridonošenje razvoju međunarodne trgovine
  • stimuliranje edukacije i treninga u ambalažnoj industriji.

Danas su primarne aktivnosti WPO-a promoviranje edukacije putem sastanaka, posebnih aktivnosti te publikacija, uključujući i internetsku stranicu putem koje djeluje, sponzoriranje međunarodnih nagrada za ambalažu te olakšavanje kontakta i razmjene znanja, iskustva i informacija među nacionalnim institutima za ambalažu.

Članstvo u WPO-u

Institut za ambalažu i tiskarstvo (IAT) ove je godine aplicirao za članstvo u WPO-u kako bi još više bio uključen u aktivnosti i trendove na globalnoj razini, s ciljem intenzivnijeg doprinosa razvoju ambalažne industrije u Hrvatskoj. Na sastanku uprave WPO-a 12. listopada ove godine, održanom u sklopu petodnevnog događanja koje je uključivalo i ocjenjivanje za dodjelu nagrada WorldStar, odlučeno je da IAT postane pridruženi član WPO-a. Glavni tajnik WPO-a Carl Olsmats upoznao je IAT i njegove predstavnike na ovogodišnjem FEST.A CROPAK-u, na kojem je gostovao kao predavač u sklopu međunarodnog simpozija “Ambalaža – danas i sutra”. Predavanje koje je održao fokusiralo se na održivost u ambalaži, a naglasak je bio na primarnoj svrsi WPO-a: “Boljom ambalažom do kvalitetnijeg života za više ljudi”.

Izravni benefiti članstva u WPO-u su:

  •  prisutnost na samom izvoru informacija o svjetskoj industriji ambalaže
  •  kontakt s različitim organizacijama i institutima iz cijeloga svijeta te izloženost globalnim događanjima i trendovima
  •  suradnja na različitim projektima edukacije, razvoja vještina i stručnosti te promicanju ambalaže
  •  ispunjenje temeljne misije IAT-a: transfera znanja i tehnologija s globalne na regionalnu razinu.

Kao što je to već praksa i s članstvom IAT-a u Europskom konzorciju instituta za ambalažu (EPIC), časopis “Ambalaža” će redovito izvještavati svoje čitatelje o svim događanjima vezanim uz djelovanje u međunarodnim organizacijama.

WorldStar 2008

Na ovogodišnji je natječaj za nagradu za najbolju ambalažu WorldStar u organizaciji WPO-a prijavljeno 224 predložaka iz 32 zemlje. Ocjenjivački sud je 16. listopada u Cape Townu odabrao 134 predloška koji će biti nagrađeni WorldStarom na svečanoj dodjeli nagrada koja će se održati 13. svibnja 2009. u Mexico Cityju. Ocjenjivački je sud odabrao i šest predložaka koji su nominirani za President’s Award, odnosno nagradu koja se dodjeljuje “najboljima od najboljih”, a dobitnici će biti objavljeni na dodjeli nagrada WorldStar 2009 u Meksiku.

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: