« Povratak na sadržaj Broj 3 | Godina 2007

Tisak s dodanom vrijednošću u svakoj dimenziju /Value Added Printing in Every Dimension

Tiskarstvo, posebno segment ofsetnog tiska na arke, u velikoj je mjeri energično i dinamično, te je kao takvo, izvor stalnih inovacija. S makroekonomskog aspekta, to je razvijena industrija s umjerenim rastom gdje je prisutna zdrava konkurencija s pritiskom stalne prilagodbe.

Sve razvijene industrije karakterizira velik pritisak natjecanja i prilagodbe, što zahtijeva učinkovite poslovne strategije i prikladna tehnološka rješenja.

Jedno od rješenja koje najviše obećava je tisak s dodanom vrijednošću, odnosno Value Added Printing (VAP). VAP pomaže tvrtkama koje se bave tiskarstvom da se izdignu iz tržišta koje obiluje ponudom usporedivih proizvoda te da preoblikuju svoje proizvode i usluge u jedinstvenu ponudu. VAP je dvosmjerna strategija koja povećava učinkovitost proizvodnje i vrijednost proizvoda. Za učinkovitost proizvodnje potrebna je brzina i manji troškovi, a za vrijednost proizvoda potrebna je bolja kvaliteta i raznovrsnost. Oba smjera ovise o dostupnosti prikladnih tehnoloških rješenja.

S novim ROLANDOM 700 HiPrint, MAN Roland nudi prikladne platforme, razne konfiguracije, pakete opreme i parametre izvedbe kako bi se tiskari prilagodili novim izazovima.

POVEĆANJE UČINKOVITOSTI PROIZVODNJE

Mnogi će ljudi spontano pod povećanjem učinkovitosti proizvodnje prije svega pomisliti na brzinu tiska. Maksimalna brzina proizvodnje u načelu je vrlo važna za velike proizvodnje pojedinih proizvoda poput udžbenika ili sklopivih kutija, ali i za regije s velikih brojem stanovnika gdje je potražnja za tiskarskim proizvodima vrlo velika. Uz maksimalnu brzinu od 17.000 otisaka, ROLAND 700 HiPrint jedan je od najbržih ofsetnih tiskarskih strojeva u tisku iz arka. U pravilu, većina ofsetnih tiskarskih strojeva za tisak iz arka upotrebljava se za male naklade. Otprilike oko 80% naklade u Europi u formatu 70x100 je između 5 i 10 tisuća otisaka s tendencijom daljnjeg smanjenja. Iz tog razloga tiskarske tvrtke ulažu u rješenja koja skraćuju vrijeme pripreme, a uz QuickChange rješenja, koncept HiPrint je prikladan upravo za njih. Danas je dostupno čak 10 različitih pojedinačnih  rješenja i rješenja u paketu koja štede dragocjene minute u pripremi svih dijelova tiskarskoga stroja – od ulagača do jedinica za tiskanje i lakiranje pa sve do izlagača. U usporedbi s vrijednostima koje je dala German Printing and Media Industries Federation za izračun troška i izvedbe za prosječni tiskarski stroj, s ROLANDOM 700 HiPrint moguće je postići uštedu na vremenu pripreme i do 40%. Odabir najprikladnije maksimalne veličine arka također može puno pridonijeti povećanju učinkovitosti proizvodnje. To se prije svega odnosi na tiskare ambalaže, knjiga i poslovne tiskare koje ne tiskaju DIN A 4 proizvode. S posebnim formatom od 78x105 cm, HiPrint ne samo da nudi najveću veličinu arka od svih ofsetnih tiskarskih strojeva srednjega formata, nego i najveću površinu za tisak u klasi. U velikom broju slučajeva ovaj format omogućuje još jedan red multiple-slika na arku, što samo po sebi značajno povećava produktivnost.

Jedan o klasičnih načina povećanja učinkovitosti proizvodnje je tisak na okret. On varira od zemlje do zemlje, no danas je u kategoriji 70x100 formata i do 30% tiskarskih strojeva opremljeno za tisak na okret. Trend je naginjanje ka tiskarskim strojevima za tisak na okret s osam, deset ili dvanaest tiskovnih jedinica. Razlog za to je proizvodnja u jednom prolazu, odnosno jedna priprema, jedno pranje, jedan proces usklađivanja boja, što iznad svega štedi vrijeme. ROLAND 700 HiPrint u ovom segmentu nudi tehnički jedinstvenu kombinaciju: okretni sistem na jednom bubnju dvostrukog promjera (InlinePerfector) i posebno oslojen tiskovni cilindar (OptiPrint) za optimalnu kvalitetu tiska na okret. Maksimalna brzina tiska kod strojeva za tisak na okret povećana je na 13.000 otisaka na sat, no što je još važnije, i mnoge detaljizirane promjene rezultata sa znatno većim neto outputom. Još jedan način povećanja učinkovitosti proizvodnje je spajanje tiskarskoga stroja, posebno kod višebojnih (8,10,12 boja) strojeva na okret, s ulagačem iz role u arak (ROLAND InlineSheeter) – koji predstavlja komponentu HiPrint asortimana visokokvalitetne izvedbe. I dugački strojevi za tisak na okret i ulagači iz role jednako pridonose standardiziranoj proizvodnji u smislu ujednačenosti vrsta materijala, formata, proizvoda, kompozicija boja, zahtjeva za kvalitetom i dr. U tome ROLAND InlineSheeter ne samo da pomaže u smanjenju troškova papira, nego i povećava prosječni output, posebno za tvrtke koje tiskaju folije i tanki papir (npr. tiskare etiketa).

S druge strane ljestvice, kod kartona i drugih debljih materijala učinkovitost proizvodnje može se povećati sljedećom kombinacijom koja omogućava neprekidni rad bez zaustavljanja radi promjene kupa: instalacijom tiskarskog stroja na povišenje, opremanje tiskarskoga stroja automatiziranim non-stop uređajima za ulaganje i izlaganje, spajanjem tiskarskoga stroja na automatski sustav logistike koji tiskovne materijale dovozi iz skladišta u paletama putem motoriziranog transportnog sustava izravno do tiskarskoga stroja, ventilira i slaže kupove te ih ulaže na non-stop ulagač (AUPASYS, sustav modularne logistike MAN Rolanda koji se može podesiti prema uvjetima i zahtjevima svakoga kupca). Osim logistike materijala, logistika podataka također je veliki doprinos povećanju učinkovitosti proizvodnje. Dvije su stvari od ključne važnosti: opsežno CIM umrežavanje i integracija tiskarskog pogona s drugim tehničkim područjima i planiranjem proizvodnje te CIP3 (ili još bolje CIP4) radnim tijekom kontroliranih podataka. U ovome dijelu se HiPrint služi objektima iz printnet ponude umrežavanja i integracije odnosno MAN Rolandova sustava za obradu podataka. Printnet PressManager štedi dragocjeno vrijeme proizvodnje prije, za vrijeme i poslije tiska, pruža pouzdanost i transparentnost postupaka.

POVEĆANJE VRIJEDNOSTI PROIZVODA

Nadalje, postavljaju se još neka pitanja: kako se proizvodnja može realizirati brže i jeftinije? Kako se to može učiniti na profitabilan način s Rolandom 700 HiPrint? Odgovor se krije u metodi povećanja vrijednosti proizvoda. Pitanja koje se ovdje postavljaju su: kako se kvaliteta otisnutih proizvoda može značajno povećati i jasno odvojiti od konkurentskih proizvoda? Prvi je način jednostavno kroz litografsku kvalitetu. To uključuje izbor rastera, izbor  programa za  separiraciju boja kao i izbor paleta boja. Danas se na tržištu može naći bezbroj različitih paleta boja: intenzivne i jako pigmentirane boje, specijalne boje i miješane boje, šest ili sedam kolorni sistemi  i još puno toga. Svi oni imaju isti cilj – povećati raspon boje koji može biti reproduciran u ofsetnom tisku i kroz vjernost i intenzitet boje povećati vrijednost otisnutog materijala. HiPrint tiskarski strojevi mogu se podesiti za rad s čak 12 tiskarskih jedinica koje mogu udovoljiti svim zahtjevima.

Kao i tiskarske boje, materijali na kojima se tiska se također mijenjaju i usavršavaju. Postaju lakši, tanji, deblji, krući, manje stabilni, skuplji, osjetljiviji itd. Sve je više sintetskih neupijajućih materijala, uključujući razne laminate i smjese. Danas se nove vrste mikrovalovitog kartona tiskaju na ofsetnim tiskarskim strojevima za tisak iz arka. Ti su materijali u pravilu vrlo zahtjevni. S jedne je strane cilj smanjiti troškove, a s druge strane povećati funkcionalnost, i oba postavljaju visoke zahtjeve tiskarskom stroju. S cilindrima dvostrukih promjera, robusnošću te tehnologijom pogona rednim zupčanicima i longitudinalnom osovinom, Roland 700 HiPrint bez problema može obraditi gotovo sve podloge – od najtanjeg papira pa sve do najkrućih materijala.

Primarni aspekt proizvodne vrijednosti je kvaliteta tiska. Osim “oštre raterske točke”, to  zahtijeva  kvalitetu rastera i registra, kao i bogato i duboko nanošenje boja u cijeloj nakladi sa stabilnim nanosom boje bez efekta preslikavanja (ghostinga), i sve s minimumom početnih  makulatura. Odgovor na taj zahtjev je HiPrint koncept koji je beskompromisan dokle god su  zadovoljeni gore navedeni zahtjevi za kvalitetom tiska , te nudi “centar kvalitete”.To je postignuto visoko razvijenom tehnologijom tiskovnih jedinica i pogona, računalno proračunatom jedinicom za obojenje i vlaženje, zajedno s mnogo automatiziranih i od tiskara kontroliranih funkcija koje u obzir uzimaju i specifične zahtjeve.

Vrijednost proizvoda također uključuje sjaj i druge efekte koji se dobivaju lakiranjem, koje je danas industrijski proces. Prije je lakiranje podrazumijevalo samo lakiranje koje se nanosilo putem tiskarske jedinice, a danas je dostupan velik broj lakova na bazi vode ili UV lakova koji se suše u jednom prolazu, koji se mogu nanositi jednostruko ili dvostruko, na početku, u sredini(Ultima) ili na kraju stroja bez smanjenja brzine tiska i uz visoku kvalitetu. S inline jedinicom za lakiranje, dvostrukom jedinicom za lakiranje, Ultima ili Inline-UV uređajima (međusušare), HiPrint koncept svim klijentima, bez obzira na to jesu li uobičajeni tiskari ili specijalisti za lakiranje, nudi cjelovit raspon rješenja visokih performansi na industrijskoj razini.

Tisak UV bojama i lakiranje još su jedan korak naprijed u povećanju vrijednosti proizvoda. Desetljećima je to bila aplikacija za šačicu specijalista i za sofisticirane proizvode. UV tehnologija sve je više prihvaćena iz godine u godinu te se otvaraju tržišta koja su prije bila nepristupačna. Prvo pitanje na koje treba dati odgovor je pravilno ulaganje, jer ovisno o rezultatima koje netko traži (tehničkim i ekonomskim), postoji velik broj mogućnosti koje uključuju: čisti UV (samo UV), mješoviti UV (miješano UV i normalni ofset), zaštitni UV (kombinacija normalnog ofseta, zaštitnog lakiranja i UV lakiranja), hibridni UV (varijante UV boja) ili UV smanjene topline (za podloge kao što je folija). Za sve spomenute mogućnosti postoje Roland HiPrint rješenja, kao i konfiguracije sa specijalnim sustavima za pranje i paketima opreme kompatibilne s UV-om.

Uz lakiranje visokoga sjaja i UV aplikacije, postoji još jedna razina povećanja vrijednosti proizvoda – oplemenjivanje materijala, koje je klasičan oblik poboljšanja tiska. Desetljećima je to uključivalo procese brončanja ili nanošenja folije vrućim postupkom preko štanci i knjigoveških strojeva, najprije preko ofsetne boje, a poslije preko lakova i metalik lakova. Čini se da je sada dosegnut novi vrhunac: od Drupe 2004., dostupan je novi oblik inline nanošenja folije hladnim postupkom (InlineFoiler Prindor). MAN Roland je uveo taj proces u industriju te postigao veliku prihvaćenost. Njegova je prednost u ekonomičnosti koja se temelji na činjenici da je to inline proces koji ne zahtijeva smanjenje brzine tiskarskog stroja uz upotrebu ofsetne ploče koja nije skupa. Na foliji se može ponovno tiskati kako bi se dobili brojni raznoliki metalik tonovi. Iako HiPrint znači High Quality Printing, odnosno tisak visoke kvalitete, to ne znači da se radi samo o klasičnome tisku, nego o tisku kombiniranome s najboljim mogućim efektima lakiranja i nanosa folije.

Dodavanje vrijednosti proizvodu ne završava procesom proizvodnje kao takvim, nego mjerenjem, ocjenjivanjem i kontroliranjem rezultata te pružanja jamčene kvalitete korisniku. HiPrint uređaji pružaju brojne mogućnosti za postizanje toga cilja.

Rolandov sustav za inspekciju otisnutih araka (InlineInspector) putem kamere koja se nalazi iznad posljednje tiskarske jedinice nadzire svaki arak u skladu s uobičajenim kriterijima za kvalitetu tiska i materijala te ga uspoređuje s kontrolnim arkom. Ovisno o razini potrebne kvalitete, postavke osjetljivosti uređaja mogu varirati. Arci koje sustav prepozna kao manjkave mogu se označiti u kupu za izlaganje ili se mogu preusmjeriti ka odvojenoj jedinici (InlineSorter) koja je smješena u produženom izlaganju. Drugi Rolandov sustav za nadzor baziran na kamerama untar stroja (InlineObserver) nadzire arke koji prolaze kroz tiskarski stroj te omogućuje korekcije postavka zraka koji omogućuje beskontaktno vođenje arka prije no što mogući nedostaci u prolasku araka rezultiraju arcima za otpad. Rolandov skenirajući uređaj ColorPilot brine o mjerenju i upravljanju bojom (denzitometrijsko, spektromertijsko) na Roland 700 HiPrint tiskarskim strojevima. Prednost tog uređaja je najbrža i najpreciznija glava za mjerenje koja skenira i mjeri kontrolne trake bilo na kraju arka (standardno) ili u sredini arka (ColorPilot plus). Kontrolne trake koje je uveo ColorPilot ne samo da su vrlo male (4 mm), nego imaju i brojne mjerne plohe za kombiniranu regulaciju balansa sive, koje su prepoznate kao optimalna metoda kontrole kvalitete u ofsetnom tisku na arke. ColorPilot je uz to alat koji, uz mjerenje kvalitete i boje, preuzima ulogu provjere arka unutar prethodno definiranog standarda za tisak iz arka.

Priredio: Mario Pećarina,
Man Roland Hrvatska d.o.o.

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: