« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2007

Tehnologija i fleksibilnost / Technology and Flexibility

Fleksotiskarski stroj za valoviti karton, Bobstov Flexo 160 Vision dizajniran je da popuni paletu cijenom pristupačnih strojeva. Flexo 160 Vision spaja tehnologiju i fleksibilnost kako bi korisnik mogao odgovoriti današnjim zahtjevima za kvalitetom, te se ubuduće razvijati prema kvalitetnijem tisku na ambalaži.

Osnovne jedinice Flexo 160 Vision tiskarskog stroja su ulagač, tiskovne jedinice, sustav za sušenje, sustav za nanošenje boje, izlagač i kontrolna jedinica.
Ulagač sa svojim uložnim stolom osigurava precizno ulaganje svih vrsta valovitog kartona.
Točan registar - kartonske ploče se transportiraju kroz stroj preko pogonskih valjaka i vakuuma. Vakuumski transport donosi neke prednosti:

• nema dodira s tiskovnom površinom
• visoka preciznost tiska
• brzi prolaz kroz stroj
• lagano rukovanje zahvaljujući razmaku između tiskovnih jedinica

Izmjena tiskovnih formi je jednostavna i lagano postavljanje omogućeno je putem sustava Centerline. Postavljanje tiskovnih formi omogućeno je kombinacijom Bobstova “Fix” sustava i “Matthews” brzog načina zaključavanja
Čišćenje kartonskih ploča (opcija) obavlja se elektrostatskim uređajem s usisavanjem, kojim se uklanja prašina nakon ulaganja.
Sustav za nanošenje boje jednostavan je sustav s minimalnom količinom boje u protoku. Sastoji se od dva valjka - gumenog i aniloksa, s pokretnim reverznim kutem u komori rakela. Time se omogućava operateru da podesi količinu boje ovisno o kvaliteti kartona (površini papira).
Brza izmjena aniloks valjaka moguća je na svakoj jedinici. Pokretna kolica i uređaj za podizanje omogućavaju izmjenu naloga za nekoliko minuta.
Izlagač s vakumskim transportom izlaže otisnute ploče, bez dodira s tiskom, sa zadnje tiskovne jedinice na štancu (in-line) ili na kup (off-line).
Kontrolna jedinica C.U.B.E. kontrolira sve funkcije stroja i omogućava točno podešavanje tiskovnog registra. Brzina svake tiskovne jedinice može se zasebno indeksirati, prateći programirano zaustavljanje. Tom se mogućnošću nakon izmjene tiskovne forme ili pranja osigurava registar od prve ploče.

In-line

Postavljen in-line s Bobst SPO 160-VISION štancom i razdvajačem prireza G Break, fleksotiskarski stroj Flexo 160 Vision predstavlja cijelu proizvodnu liniju po prihvatljivoj cijeni. Jednostavno upravljanje s Flexo 160 Vision, SPO 160-VISION štancom i G Breakom te njihove automatske funkcije omogućavaju operateru da podesi i pokrene cijelu liniju brzo i učinkovito, dajući optimum proizvodnje od prve kartonske ploče.

Off-Line

Prema saznanjima Bobsta, preporučuje se da se fleksotiskarski strojevi s četiri i više tiskovnih jedinica postave u off-line izvedbi. Na taj način na njima se može otiskivati puno većom brzinom, što omogućava česte izmjene naloga i pripremu sljedećih.
S brzinom od 5.500 a/h, gdje je na svakoj tiskovnoj jedinici neovisni pogon, dobija se kvalitetan tisak, točan registar, smanjuje se otpad i reklamacije, rad operatera je pri tome vrlo ugodan i omogućuje brzu izmjenu radnog naloga.
Je li tisak na stroju Flexo 160 Vision bez stresa, uvjerite se sami, poručuju iz Bobsta.

Priredio: Ivica Šebalj, Bobst Group Central Europe s.r.o.

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: