« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2007

Priznanja za displej tvrtki Bilokalnik–IPA / Awards for Bilokalnik- IPA Display (Zdenka Čavić)

Priča o ambalaži počinje i završava pitanjem i(li) odgovorom kako prodati proizvod koji je u nju zapakiran. Osim neosporne kvalitete, ambalaža mora biti dizajnirana tako da sugestivno privlači potrošača na kupnju. Stoga svaki element koji čini ambalažu podupire nakanu da proizvod koji je u nju zapakiran postane dominantan, estetski što atraktivniji te bitan faktor u službi prodaje.

Bilokalnik-IPA d.d. Koprivnica, članica Grupe Belišće, proizvodi upravo takvu višefunkcionalnu, primamljivu i asocijativnu ambalažu. To je sigurno i jedan od razloga što Bilokalnikova ambalaža redovito dobiva nagrade i priznanja u zemlji i inozemstvu, zaključuju u tvrtki.

Na 74. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, održanom od 13. do 19. svibnja ove godine u Novom Sadu, na kojem je sudjelovalo 2 000 izlagača iz 60 država, tvrtka Bilokalnik-IPA d.d. za nagradu je nominirala komercijalno–transportnu kutiju (displej) koju proizvodi za mađarsku tvrtku Pick Szeged. Nakon stručnog uvida i ocjenjivanja kvalitete ambalaže i ambalažnih materijala, sajamska komisija dodijelila je Bilokalnikovu displeju najviše priznanje - zlatnu medalju.

Komercijalno–transportna kutija služi za pakiranje pet kilograma suhomesnatih proizvoda, tehnološki je zahtjevan, moderan i estetski vrlo primamljiv proizvod. Stručnjaci Bilokalnik-IPA razvili su je zajedno s dizajnerskim timom tvrtke Pick Szeged. S obzirom da se radi o jednom od najpoznatijih brandova suhomesnatih proizvoda na mađarskome tržištu, poznatoj Pick salami, karakter proizvoda odredio je kreiranje dizajna te svih ostalih detalja koji čine ambalažu atraktivnom i snažnom, počevši od strukture do oblika, logotipa i znaka, izrazito upečatljivih boja (s dominacijom crvene boje) te koja slikom i tekstom podupire  brand. Koliko je suradnja bila uspješna potvrđuje zadovoljstvo kupca, a sada i dobivena nagrada za kvalitetu proizvođaču te ambalaže.

U radu komisije sudjelovali su profesorica Vera Lazić s Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, profesorica Kata Galić s Prehrambeno–biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, profesor Dragoljub Novaković s Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Branislav Jekić s Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu. Dr. sc. Kata Galić s grupom autora izdala je i knjigu “Ambalaža za pakiranje namirnica” koja je namijenjena studentima, ali i svima koji se bave problematikom ambalaže sa svih njenih aspekata. Budući da su o dodjeli nagrada odlučivali tako eminentni stručnjaci, predstavnicima Bilokalnik-IPA d.d. ova je nagrada posebno drago priznanje za uspješan projekt i proizvod.

Zdenka Čavić, Bilokalnik-IPA d.d., Koprivnica

PALETNI OMOTAČ - PROIZVOD KOJI OSVAJA

Inovacije su gotovo svakodnevna pojava u tvrtkama koje proizvode papirnu ambalažu, a po načinu izvedbe, primjeni, dizajnu ili drugim novostima, s njima redovito dolaze i novi proizvodi. Upravo takav proizvod je paletni omotač koji proizvodi Bilokalnik – IPA d.d. 

Paletni omotač je uistinu ono što se time doslovno kaže - proizvod kojim se omataju palete. Na tržištu su ranije bili poznati švedski plastični i švedski papirni omotači, a Bilokalnik-IPA je jedina hrvatska tvrtka koja je, koristeći postojeću tehnologiju svojih tvornica vreća i kartonaže, počela proizvoditi paletne omotače. I to vrlo uspješno. Ideja izrade paletnog omotača nastala je zbog potrebe da se na adekvatan način prezentira paletizirana roba u velikim trgovačkim centrima, odnosno svim mjestima gdje je paleta vidljiva i dostupna kupcu. Uostalom, paletni omotač je iz više razloga poželjan proizvod; koristi se na samom prodajnom mjestu i omata paletu odozdo, estetski je vrlo atraktivan, prikriva palete, reklaman (na njemu uz reklamne poruke, fotografije i druga obilježja proizvoda, može biti otisnut i logotip proizvođača).

Prvi paletni omotač Bilokalnik-IPA proizveden je za pivo Tuborg Classic. Kao novitet na tržištu bio je dobro prihvaćen, a danas je nezaobilazan proizvod koji je još uvijek u uzlaznoj putanji. Tvrtka Bilokalnik-IPA za njega je dobila i Zlatnu jabuku, prestižno priznanje za kvalitetu proizvoda. Primjena paletnog omotača iz dana u dan sve je šira, a redovito ga koriste industrije alkoholnih i bezalkoholnih pića, konditori, kemijska industrija te proizvođači hrane za kućne ljubimce.

Zdenka Čavić, Bilokalnik-IPA d.d., Koprivnica

Zdenka Čavić

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: