« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2007

Međunarodni simpozij “Ambalaža i fleksotisak” / International Symposium “Flexoprinting on Packaging”

FEST.A CROPAK 2007 je, osim izbora najbolje ambalaže na hrvatskome tržištu, sudionicima iz nekoliko zemalja (Austrija, Belgija, BiH, Češka, Italija, Njemačka, Slovenija, Srbija i Hrvatska) ponudio i stručna predavanja o ambalaži s naglaskom na tehniku fleksotiska.
 Zanimljive teme izložili su autori – stručnjaci u svom području, koji su okupljene upoznali s novim tehnologijama i trendovima.

Simpozij je otvoren predstavljanjem novih Zakona o predmetima opće uporabe i Zakona o hrani te njihova usklađivanja s Europskom unijom. Naime, Republika Hrvatska je preuzela obvezu zakonskog uređenja područja materijala i predmeta u neposrednom dodiru s hranom pa je trebalo EU direktive koje postoje za to područje ugraditi u hrvatsko zakonodavstvo. Iscrpno izvješće o toj problematici iznijela je Vjera Haberle, voditeljica Odjela za predmete opće uporabe i medicinske proizvode Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.

O grafičkom dizajnu i doživljaju branda te uopće o potrebi brandiranja u svrhu prepoznatljivosti zanimljivo predavanje održao je Jenio Vukelić, dizajner i direktor studija Piktoris.

Uz kreiranje prepoznatljivosti proizvoda, izuzetno je važno i zaštititi originalnost proizvoda. Kako to učiniti tiskom na ambalaži izložio je Vilko Žiljak, Profesor s Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ambalaža od valovitog kartona odnosno trendovi u Europi bili su tema predavanja Dražena Melčića, predsjednika uprave Model Pakiranja d.d. iz Zagreba i tajnika Udruge hrvatskih proizvođača valovitog kartona koja je članica FEFCO-a – europske federacije proizvođača valovitog kartona.

Uvijek aktualna tema ekologije i održivosti kroz prizmu Tetra Paka, tj. analiza korištenja obnovljivih izvora potrebnih za proizvodnju ambalaže za napitke, izložena je u predavanju Sonje Kožul, direktorice ljudskih resursa, komunikacija i zaštite okoliša.

Korisne informacije i upute svim korisnicima ambalaže dao je svojim predavanjem Hrvoje Kokot iz tvrtke Grafo servis. Koji sve čimbenike treba uzeti u obzir prilikom odabira proizvođača ambalaže s tiskom i postoje li u Hrvatskoj tzv. print salesmen, samo su neke od tema o kojima je bilo riječi u tom predavanju.

Potrebe standardiziranja u tehnici fleksotiska i koje su tu propisane norme objasnio je Ranko Njegovan, direktor tvrtke Aster, koji je govorio i o usklađivanju potreba tiskara s mogućnostima izrade tiskovne forme. Predstavnici Sun Chemicala predstavili su dvije teme –WetFlex i načine upravljanja bojom.

Bobst Grupa, koja okuplja brojne tvrtke diljem Europe, na simpoziju je bila zastupljena trima temama, prikazavši kako Bobst tiska i štanca na arak u jednom prolazu, koje su karakteristike in-line dorade i fleksotiska u Martinu, jednoj od članica Grupe te što ustvari znači tisak s dodanom vrijednošću u fleksotisku. Tvrtka Anilox predstavila je tehniku prijenosa ljepila i boja u procesima proizvodnje valovitog kartona.

Tvtka ABS 95 iz Zagreba i suradničke tvrtke Art Work Systems iz Belgije i GMG iz Njemačke detaljno su predstavile high-end alate za puni digitalni radni tijek u grafičkoj pripremi ambalaže, koji obuhvaća prihvat poslova, grafičku obradu, pokusni otisak, simulaciju i kontrolu kvalitete.

I tvrtka Kodak, čiji je zastupnik za regionalno tržište tvrtka Grafik.Net, predstavila je dvije teme: upravljanje digitalnom izradom ploča i poboljšanje kvalitete ploča zahvaljujući naprednim tehnologijama flekso rastriranja.

Talijanska tvrtka Uteco predstavila je najnovije tehnologije u fleksotisku i bakrotisku na fleksibilnoj ambalaži.

Posljednji blok predavanja prije dodjele Cropak nagrada bio je posvećen zaštiti okoliša, kada je svoju ponudu i promišljanje ekološki odgovornog postupanja predstavila već dobro poznata tvrtka Tehnix, a glasnogovornica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iznijela je rezultate provedbe Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu, nakon čega se razvila diskusija koja je još jednom potvrdila aktualnost te teme.

Pozitivna povratna informacija sudionika potvrdila je da je i ove godine tema simpozija dobro odabrana, sukladno aktualnim trendovima. Sve radove prezentirane na simpoziju možete pronaći na www.ambalaza.hr. U nastavku slijedi nekoliko radova, a ostale ćemo objaviti u rujanskom broju časopisa.

Priredila: Tihana Lešić

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: