« Povratak na sadržaj Broj 4 | Godina 2007

Tvornica biorazgradivih materijala u Hrvatskoj! / Biodegradable Materials Plant in Croatia! (B. Mikšić)

S Borisom Mikšićem smo razgovarali na svečanom otvorenju tvornice u poslovnoj zoni Belog Manastira, kada nam je ispričao kako je svoja američka iskustva prenio u Hrvatsku koju smatra ekološkom oazom Europe.

 Nakon dugog najavljivanja, tvornica biorazgradive plastike je počela s proizvodnjom. Što Vas je motiviralo na taj poduzetnički pothvat u Hrvatskoj?

Osnovna ideja vodilja bio je razvoj i uvođenje nove tehnologije u Hrvatsku. Odluci su pridonijele i promjene na svjetskom tržištu ambalaže budući da je sve veća ekološka osviještenost uvjetovala povećanu primjenu biorazgradivih materijala. Tvornica biorazgradivih folija u Belom Manastiru predstavlja konkretno ulaganje u Hrvatsku kao zemlju izvoznicu gotovih proizvoda, koja, uz primjenu novih tehnologija, postaje (i ostaje) ekološka oaza Europe. Dakle, proizvodnja biorazgradive ambalaže važna je za hrvatsko gospodarstvo. Tu vidim i veliki potencijal naše domovine.

Sami ste financirali izgradnju i “preslikali” tehnologiju Vaših američkih pogona. S kojim ste se problemima susretali od ideje do realizacije?

Dakako, bilo bi mnogo jednostavnije kada bi se zajedno s tehnologijom mogao „preslikati” i učinkovitiji način poslovanja. Naravno da pokretanje proizvodnje u vrijednosti od 10 milijuna eura baš i nije jednostavno. Birokratski način rada jedne tzv. poslovne banke, i to još strane, znatno je odgodilo početak ostvarenja projekta. No to je razdoblje sada napokon iza nas. Ustrajali smo u odluci da EcoCortec zaživi. Rezultati su već vidljivi, ostvaren je izvoz u Španjolsku i SAD, a uskoro će se izvoziti i u Sloveniju.

Gradonačelnik Belog Manastira naglasio je važnost Vaše tvornice za razvoj grada i regije. Kako ocjenjujete suradnju s gradskom upravom? Zašto ste odbrali baš taj grad i regiju?

I ovom prilikom želim zahvaliti gradonačelniku Belog Manastira Davorinu Bubaloviću na stalnoj podršci, a posebno u najkritičnijem razdoblju EcoCorteca. Suradnja s gradskom vlasti, doista, nikada nije bila sporna. Osim smanjenja nezaposlenosti u gradu i okolici, tvornica osigurava kontinuiranu suradnju i poslovanje s lokalnim tvrtkama i poljoprivrednicima.

A zašto Beli Manastir? Ponajprije, u Baranji se u obilju uzgaja bazna sirovina - kukuruz, a blizina zainteresiranog i velikog potencijalnog istočnoeuropskog tržišta drugi je važan razlog.

Koliko ste ljudi dosad zaposlili i kakvi su daljnji planovi po tom pitanju?

Za sada je zaposleno petnaest djelatnika. Dinamiku daljnjeg zapošljavanja diktirat će povećanje kapaciteta. Do kraja iduće godine namjeravamo zaposliti ukupno planiranih pedeset djelatnika.

Opišite ukratko tehnološki postupak.

Taj najsuvremeniji pogon za proizvodnju polietilenskih i biorazgradivih folija u ovom dijelu Europe u potpunosti je opremljen novom automatiziranom opremom s visokim stupnjem ekološke zaštite, energetske iskoristivosti i ekonomske učinkovitosti. Proizvodne linije u potpunosti su automatizirane, a tehnološki proces u cijelosti je zaokružen, od ulaznih sirovina preko procesa ekstrudiranja i konfekcioniranja finalnih proizvoda pa sve do reciklaže odnosno regranulacije otpadnog materijala. Spoj nove tehnologije i cjelokupnog procesa jamči visoku ekološku učinkovitost proizvodnje.

Predviđena godišnja proizvodnja višeslojnih biorazgradivih plastičnih i polietilenskih folija, koje bi se (više od 85 posto) izvozile u europske i azijske zemlje, iznosi oko 5 milijuna kilograma.

Kakav je odnos cijena biorazgradivih i polimernih materijala?

Cijena je vrlo bitna stavka. Može se reći da je odnos cijena polietilena i biorazgradive folije konkurentan. No bitna je razlika u tome što su biorazgradive folije i do 300 puta jače u odnosu na polietilen (PE), što znači da se stanjivanjem i s manje utrošene sirovine može postići dovoljna čvrstoća biorazgradive folije.

Profesor Juraga s Fakulteta strojarstva i brodogradnje na otvorenju tvornice naglasio je značaj suradnje između Vas i Fakulteta. Koji je to oblik suradnje i što ona znači za poslovanje Ecocorteca?

Suradnja s Fakultetom strojarstva i brodogradnje ostvaruje se na nekoliko razina. Prije svega surađujemo na projektu ispitivanja zaštite od korozije. Profesor Ivan Juraga i njegovi suradnici nekoliko su puta boravili na stručnom usavršavanju u Cortecu u SAD-u. Također, financijski podupiremo sve važne projekte na spomenutom fakultetu. No najvažnije je za EcoCortec zajedničko sudjelovanje u edukaciji novih stručnjaka na polju polimera i ekstruzije.

Neosporan je trend u svijetu upotreba biorazgradivih materijala. Kakva su Vaša američka iskustva?

Cortec Corporation je tržištu Sjeverne Amerike ponudio biorazgradive proizvode još početkom 90-tih godina prošlog stoljeća i od tada to stalno čini. U ovom trenutku Cortec opskrbljuje jedan od najvećih američkih trgovačkih lanaca Wal-Mart.

Posebno je bitno i kanadsko tržište na kojem je primjena biorazgridivih vreća za kućanstvo zakonski regulirana. Izričito se sugerira njihovo korištenje.

Kojim su tržištima namijenjeni Ecocortecovi proizvodi iz Hrvatske?

EcoCortecovi proizvodi su namijenjeni i europskom tržištu. Već djeluje dobro organizirana mreža distributera u Španjolskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Norveškoj i Švedskoj.

Kako hrvatsko gospodarstvo reagira? Bilježite li interes?

Za sve što je novo, postoji određena doza nepovjerenja, pa i otpora.

No dobrom edukacijom i pravilnim marketinškim pristupom približit ćemo naše proizvode građanstvu i tvrtkama, a posebno poljoprivrednicima koji se bave ekološkom proizvodnjom.

Plan razvoja u narednih pet godina?

Svakako planiramo proširenje tvornice i proizvodnje, na parceli uz tvornicu koja je i predviđena za tu namjenu. U planu su još dvije dodatne linije za ekstruziju.

Razgovarala: Drena Milijević

 

PROIZVODNI PROGRAM

Eco-Film TM - biorazgradive vrećice stabilne su pri različitim atmosferskim uvjetima, razgrađuju se u uvijetima komposta, iznimne su elastičnosti, superiornih mehaničkih osobina te izvrsnih osobina barijere, odnosno zaštitne pregrade. Koriste se za pakiranje namirnica, kao vrećice za široku potrošnju, za programe kompostiranja, pakiranje igračaka i sl.

Eco Wrap TM – biorazgradivi rastezljivi (stretch) film je 100% biorazgradiv rastezljiv film, primjenjiv u poljoprivredi i prilikom tansporta. Može se podvrgnuti i djelovanju vrlo niskih temperatura, a da pri tom ne promijeni svoja fizička svojstva. Za namatanje se mogu koristiti uobičajeni uređaji za ručno ili automatsko namatanje.Vrlo je ekonomičan. Zbog veće iskoristivosti, moguće je obložiti i do 60% veću površinu, nego s uobičajenom stretch folijom.

EcoCorr® ESD – Biorazgradive antistatičke folije i filmovi s antikorozivnim VpCI inhibitorima su prva i jedina potpuno birazgradiva folija za pakiranje koja sadrži antikorozivne inhibitore te zaštitu od statičkog elektriciteta. Također pruža multimetalnu zaštitu od korozije, izuzetno je elastična, a predstavlja potpunu zamjenu za nerazgradive i inferiorne folije

Metalni dijelovi pakirani u EcoCorr ESD foliju primaju potpunu i kontinuiranu zaštitu od soli, povećane vlažnosti, kondenzacije, agresivne industrijske atmosfere i korozije. Inhibitori korozije koji se nalaze u foliji isparavaju, a zatim kondenziraju na svim metalnim dijelovima koji se nalaze unutar folije. Time se postiže potpuna zaštita tijekom skladištenja i transporta. Mogućnost nastanka korozije praktički se eliminira. Nakon što folija više nije potrebna, EcoCorr ESD može biti kompostirana i podvrgnuta djelovanju mikroorganizama koji će je razgraditi na ugljični dioksid i vodu unutar nekoliko tjedana.

 S obzirom na činjenicu da 100%-tna biorazgradivost podrazumijeva potpuno neprisustvo polietilena, možete li potvrditi da u Vašim proizvodima zaista, niti u jednom postotku, nema polietilena?

Svi Cortecovi proizvodi ( pa tako i proizvodi koji se proizvode ovdje u Hrvatskoj, po istoj tehnologiji i od istih sirovina) su biorazgradivi, te se mogu kompostirati bez štetnog utjecaja na okoliš, odnosno prilikom razlaganja u uvjetima kompostiranja nema toksičnih rezidua kako u kopmostu, tako i u zemlji. To potvrđuju certifikati dobiveni u SAD-u od strane US Composting Councila, te DIN CERTCO dobiven u Europi.

SURADNJA ECOCORTECA I OBRAZOVNIH INSTITUCIJA

Dr. Ivan Juraga, profesor Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, također je prisustvovao otvorenju tvornice i izrazio pozitivno mišljenje dobro osmišljenim projektom kojem predviđa svijetlu budućnost.

S Borisom Mikšićem fakultet je počeo surađivati prije nekoliko godina.

“Bitno je da smo se u toj suradnji dogovorili da nema politike. To je isključivo stvar struke i znanosti. Kao čovjek koji je završio strojarstvo, Mikšić je osjetio da nećemo zlorabiti njegove donacije. Nakon što se prvi put uvjerio da su donirana sredstva iskorištena u dogovorene svrhe, suradnja je nastavljena. Svaki put daje više i češće. On ulaže u razvoj laboratorija, a samim time i u razvoj obrazovanja mladih. Mi koristimo uzorke i tehnologije – koristimo njihove premaze, vrećice, aditive, razna agresivna sredstva i to vrlo uspješno. Moji su studenti bili u njegovim tvornicama i laboratoriju, tamo su uspostavili kontakt pa imamo kontinuiranu komunikaciju. Veliko iskustvo za mlade ljude”.

B. Mikšić

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: