« Povratak na sadržaj Broj 1 | Godina 2007

Pozitivan trend poslovanja / Positive Business Trends (A. Oborny)

Aluflexpack d.o.o. tvrtka je za proizvodnju fleksibilne ambalaže i preradu aluminijske folije sa sjedištem u Zadru, a ujedno i jedan od najvećih hrvatskih proizvođača ambalaže za kavu, slatkiše, meso, mliječne i prehrambene proizvode te farmaceutsku industriju. O poslovnim rezultatima i ciljevima, proizvodnji te o planovima i investicijama za 2006. godinu razgovarali smo s gospodinom Alexanderom Obornyjem, predsjednikom Uprave Aluflexpacka.

VAŠE TVORNICE specijalizirane su za različite vrste ambalaže. Podsjetite ukratko što nudite tržištu.

Naše tvornice orijentirane su na proizvodnju u mliječnoj, konditorskoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, te na steral program i proizvodnju aluminijskih posudica i poklopaca, gdje nam je cilj plasirati naše proizvode na tržišta zapadne Europe. U 2006. godini upravo s ovim specifičnim proizvodima (steral program i aluminijske posudice i poklopci) očekujemo dodatno znatno povećanje našeg poslovanja.

Tvornica u Umagu nadležni je centar za bakrotisak i bit će isključivo orijentirana na duboki tisak, lakiranje i kaširanje, dok je tvornica u Zadru nadležni centar za UV i konvencionalan flekso tisak. Ona će i dalje usmjeravati svoj razvoj kako bi se zadovoljile potrebe farmaceutske industrije. U uskoj smo suradnji s pridruženim društvom OMIAL iz Omiša, koje je pak nadležni centar za Steral program i aluminijske posudice i poklopci.

Baš kao i u 2004., i u 2005. godini ste nastavili s pozitivnim trendom u poslovanju. Jeste li uspjeli ostvariti sve postavljene ciljeve i jeste li zadovoljni svojim poslovanjem u 2005. te koji su Vam planovi za 2006. godinu?

U 2005. godini zadržali smo pozitivan trend iz 2004., ostvarili smo postavljene ciljeve u proizvodnji, a poslovanje smo uspjeli povećati za 10 posto.

Naš cilj je fokusirati se, kroz strojeve, investicije i radnu snagu, na daljnji razvoj fleksibilne ambalaže i prerade aluminijske folije. U 2006. godini dovršit ćemo program investicija u vrijednosti od oko 70 milijuna kuna, koji će značajno unaprijediti i poboljšati naše kapacitete u bakro i flekso tisku, kao i u izrezivanju aluminijskih poklopaca (štancanja) i rezanju. Izgradnja novog regalnog skladišta u našem pogonu u Umagu neće samo poboljšati kapacitet skladištenja, već će i unaprijediti sam tijek poslovanja u proizvodnji. Planiramo nastaviti i s daljnjim razvojem u proizvodnji industrije pića, tj. etiketa i termoskupljajućih etiketa, tzv. sleeve. Jedan od planova je i plasiranje Steral folije, AL posudica i poklopaca na tržište te fokusiranje na velike nacionalne i multinacionalne kompanije, koje nam daju garanciju napredovanja i financijsku sigurnost.
HACCP certifikacija je u tijeku i bit će završena u prvoj polovici ove godine, nakon čega očekujemo povećanje našeg udjela, odnosno prisustva na području farmaceutske industrije.

Namjeravate li kroz investicije uvođenje kakvih noviteta u proizvodnji (novi strojevi, kontrolni sustavi)?

Uvjerenja smo da samo razvojem i investiranjem možemo osigurati jak položaj na tržištu i ostvariti sve bolje rezultate u narednim godinama. Najvažnije investicije u 2006. godini za tvornicu u Umagu su nabava novog stroja za bakrotisak s 11 grupa, uključujući dvije stanice za laminiranje i lakiranje, zatim novo regalno, kondicionirano skladište koje će se podijeliti na glavno skladište za repro materijal i bakro valjke te na skladište boja i mix stanica. Planiramo i nabavu novog stroja za rezanje, mix stanice za boju, dva nova sustava za stopostotnu kontrolu i ugradnju novog sistema za registar s opremom, predviđen za longitudinalno i transverzalno praćenje, što uključuje ugradnju novih vertikalnih kompenzatora i novog sustava za bočni pomak. Osim toga, planiramo i poboljšanje postojeće infrastrukture unutar tvornice.

Tvornicu u Zadru opremit ćemo novim BHS-UV strojem za flekso tisak s devet stanica i stanicom za lakiranje. Također planiramo i kupnju tri  nova stroja za štancanje aluminijskih poklopaca, ugradnju kamere za stopostotnu kontrolu na stroju, ugradnju bočnog registra te automatskih odmotača i namotača. Baš kao i u tvornici u Umagu, i u zadarskoj tvornici namjeravamo poboljšati postojeću infrastrukturu.

Zahvaljujemo na razgovoru.
Uredništvo

A. Oborny

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: