« Povratak na sadržaj Broj 3 | Godina 2006

Istragrafika na novoj lokaciji/Istragrafika in a New Location (E. Kancelir)

Istragrafika d.d., Rovinj, jedan je od najvećih proizvođača i izvoznika komercijalne ambalaže u Hrvatskoj, a danas djeluje u sastavu Adris grupe. Krajem godine se kompletna proizvodnja Istragrafike iz Rovinja seli na novu lokaciju, u Kanfanar. O tom velikom projektu i značajnoj investiciji te o utjecaju preseljenja na poslovanje razgovarali smo s direktorom Istragrafike, mr. Enisom Kancelirom.

Istragrafiku uskoro očekuje preseljenje u novu tvornicu u Kanfanaru, što je nesumnjivo velika investicija i zahtjevan proces. Je li to odgovor na potrebe daljnjeg širenja poslovanja?

Istragrafika d.d., koja je u sastavu Adris grupe, upravo završava veliki projekt gradnje i puštanja u proizvodnju najmodernije tvornice komercijalne ambalaže u Hrvatskoj. Izgrađena je nova tvornica u industrijskoj zoni Kanfanar, u neposrednoj blizini novoizgrađene tvornice TDR-a. Vrijednost obje investicije procjenjuje se na oko jednu milijardu kuna, što je svrstava u najveću greenfield investiciju u našoj zemlji. U prostorima nove tvornice Istragrafika će dodatno ojačati svoju poziciju vodećeg proizvođača komercijalne ambalaže, što će joj omogućiti daljnji rast te preradu više od 8.000 tona kartona i papira godišnje. Svake godine bilježimo rast proizvodnje i prodaje, pa će nova tvornica biti u funkciji organskog rasta. Tvornica je izgrađena po najmodernijim zahtjevima grafičke struke. Nije se zanemario ni vanjski izgled koji će se svojim modernim arhitektonskim rješenjima uklopiti u izgled industrijske zone i mjesta. Nakon 50 godina od osnutka malog grafičkog pogona u Rovinju Istragrafika ima prigodu svoje poslovanje bitno ojačati na novoj lokaciji, samo 17 km od Rovinja.

Što očekujete od preseljenja u smislu unapređenja proizvodnje i koliko će vremena trebati za ponovnu uspostavu proizvodnih procesa?

U novoj se tvornici instaliraju najmodernije linije za ofsetni tisak u šest boja i lakiranje, strojevi s automatskim štancanjem, raskidanjem i optrgavanjem, linije za nanos toplotne folije, preganje, kaširanje, lijepljenje kutija i doradu. Uz CTP pripremu, SAP sustav, izradu alata za štancanje i izradu konstrukcijskih rješenja, pružit ćemo cjelovitu uslugu našim kupcima na jednom mjestu. Potpuno klimatizirani prostori s adekvatnim logističkim potporama i visokoregalnim skladištem doprinijet će kvaliteti i racionalizaciji procesa te manjim troškovima. Uspostava proizvodnih procesa započela je instalacijom linije za tisak, štancanje i lijepljenje, koji su već u redovnoj proizvodnji. Postupnom montažom novih i postojećih proizvodnih linija i privremenim radom na dvije lokacije očekujemo da ćemo do kraja tekuće godine završiti s procesom seljenja u novu tvornicu u Kanfanaru.

Hoćete li nakon preseljenja i dalje ulagati u nova tehnološka rješenja? Ima li konkretnih planova?

Istragrafika pomno prati razvoj i svjetske trendove proizvodnje komercijalne ambalaže, pa je u novoj tvornici instalirala opremu najkvalitetnijih svjetskih proizvođača. Kvaliteta proizvoda imperativ je poslovanja naše tvrtke. Smatramo da kvalitetom naših proizvoda možemo doprinijeti dodanoj vrijednost našim kupcima, koji su vrlo zahtjevni. Upravo to predstavlja izazov na koji valja odgovoriti. Naši nam kupci daruju veliko povjerenje povjeravajući nam izradu ambalaže, na čemu zahvaljujemo i dužni smo ga opravdati.

Koliko će nove proizvodne hale povećati kapacitete proizvodnje, postoje li predviđanja i izračuni u tom smislu?

Osim vrhunskih uvjeta u proizvodnim i pripremnim procesima, koji su preduvjet za stabilan tehnološki proces i kvalitetan konačan proizvod, Istragrafika će svoje kapacitete znatno proširiti u 2007. godini. Tome će pridonijeti i nova linija za šesterobojni tisak koja je već instalirana u Kanfanaru.

Na nedavno održanom CroPaku serija Kraš 1911 osvojila je nagradu za najbolju ambalažu koju je proizvela upravo Istragrafika. Uzmemo li u obzir da se ambalaža te serije ubraja u tehnološki najzahtjevnije proizvode, značaj nagrade je još veći. Kako je tekla realizacija ambalaže i što vam znači ta nagrada?

Poslovna orijentacija Istragrafike je izrada visokokvalitetne ambalaže. Tu se ubraja serija Kraš 1911, koja objedinjuje većinu proizvodnih procesa i tehnika kojima raspolažemo. Izrada je bila iznimno zahtjevna. Nadamo se da smo našem kupcu pružili realizaciju proizvoda koji će unaprijediti njegovo poslovanje. Sigurni smo da će se na tržištu pojavljivati sve veći broj zahtjevnih projekata u premium segmentu. Želja nam je da i dalje budemo dobavljač za visokozahtjevnu ambalažu. Ona je bitan element u prepoznavanju kvalitete osnovnog proizvoda. Kvaliteta Kraševih proizvoda zaslužuje takvu kvalitetu ambalaže. Ne znam jesmo li neskromni ako kažem da smo nagradu očekivali s obzirom na složenost samoga proizvoda?!

Adris grupa nedavno je bila glavni pokrovitelj izložbe hrvatskog dizajna 040506 i nacionalne dizajnerske konvencije koja je tijekom lipnja održana u Rovinju. Poznato je da Adris grupa njeguje i promiče kulturne i tradicijske vrijednosti, čemu svjedoči i Galerija Adris. Kako je došlo do odluke da se uključite u izložbu kao glavni pokrovitelji?

Adris grupa je prepoznala važnost promicanja razvoja dizajna u Hrvatskoj, koji je svojom kvalitetom u svjetskom vrhu. To potvrđuju i značajna priznanja naših dizajnera na međunarodnim izložbama. Brojni dizajneri, među kojima ima velik broj mladih ljudi, koji su sudjelovali na Nacionalnoj dizajnerskoj konvenciji, jamac su da u Hrvatskoj postoji veliki kreativni potencijal. Upravo je njima potrebna podrška kako bi se tradicija dizajna i nastavila. Istragrafika je dala skroman doprinos prezentacijom o izazovima u osmišljavanju kartonske ambalaže i tehnološkom primjenom materijala i tehnike. Znanje i višegodišnja iskustva koja smo stekli u Istragrafici nastojali smo podijeliti s ljudima koji se bave kreativnim osmišljavanjem. Cilj je bio bolje razumijevanje problematike kreiranja novog proizvoda i naglasak na bitne elemente u procesu. Velik odaziv na konvenciji i odlična izložba hrvatskog dizajna 040506 potvrda su da je podrška bila opravdana.

Velika investicija Istragrafike u preseljenje značajan je i optimističan pomak, ne samo za Istragrafiku, već i ambalažnu industriju Hrvatske. Kako procjenjujete stanje ambalažne industrije i koja je Vaša poruka čitateljima časopisa “Ambalaža”?

Kao što sam u prijašnjim izjavama za Vaš časopis naglašavao, ambalažna je industrija u Hrvatskoj vrlo razvijena i opremljena kvalitetnom i modernom tehnologijom. Ipak, najveće bogatstvo industrije leži u visokoobučenom i kvalitetnom kadru, koji je preduvjet za ostvarenje dodatnih pomaka. Tehnologija i materijali su u najvećoj mjeri uvozni, informacije neophodne za realizaciju poslova mogu se relativno lako pronaći putem modernih sredstava informiranja, ali brigu o obuci kadrova moramo voditi sami i njoj posvetiti najveću pozornost. Učenje mora biti naša konstanta!

Uredništvo
E. Kancelir

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: