« Povratak na sadržaj Broj 3 | Godina 2006

Deseta obljetnica Vetropacka u Hrvatskoj /10thAnniversary of Vetropack in Croatia

Ove godine tvornica staklene ambalaže Vetropack Straža iz Huma na Sutli obilježava desetu godišnjicu ulaska u Vetropack Grupu, otkada je poslovanje tvrtke na još višoj razini.

“Hrvatska je bila zahvaćena tsunamijem privatizacije. Brojne su tvrtke propale jer model nije bio u redu. No, ovdje u Vetropack Straži, privatizacija je uspjela. Dobili smo partnera koji je znao iskoristiti tradiciju, ponuditi novu organizaciju i moderan menadžment. Upravo zahvaljujući ovakvom modernom pristupu proizvodnji danas imamo uspješnu tvrtku u kojoj su zadovoljni djelatnici, općina, država i poslovni partneri. Ovu poruku treba poslati i drugima: ako se izabere pravi partner, može se očekivati i uspjeh” - rekao je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, obrativši se brojnim uzvanicima koji su 7. rujna 2006. došli u Hum na Sutli na proslavu desete obljetnice Vetropacka u Hrvatskoj.

I zaista, u tim turbulentnim vremenima upravo su ispravne procjene rukovodstva, koje je u presudnim trenucima znalo donijeti pravu procjenu i pravi izbor, zaslužne za prevladavanje najteže krize. A jedna od tih strateških odluka je svakako potpisivanje ugovora o poslovno-tehničkoj suradnji sa švicarskim Vetropackom krajem 1993. godine. Vetropackovi su stručnjaci tehničkim savjetima i treninzima pridonijeli unapređenju organizacije i rezultata proizvodnje, kvalitete i produktivnosti.

Tri godine kasnije, 1996., Vetropack Holding AG preuzeo je Tvornicu stakla “Straža” od tadašnjeg vlasnika, austrijske tvrtke Hofmann&Pankl. S Vetropackom su došle nove ideje, novi projekti, ulaganja koja su pomogla ponovnom tehnološkom i poslovnom uzletu hrvatske tvornice stakla.

Osnovni razlog Vetropackove akvizicije hrvatske staklane je njihova strategija širenja proizvodnje na istok/jugoistok Europe. Naime, radi nižih troškova proizvodnje, mnoge internacionalne kompanije, proizvođači jela i pića, sele svoje proizvodne pogone na istok. S obzirom da svoje proizvode pakiraju u ambalažu koja treba zadovoljiti najviše kriterije kvalitete, Vetropack je upravo u Straži našao tvornicu za proizvodnju tako kvalitetne staklene ambalaže.

Prema riječima Claudea Cornaza iz Vetropack grupe, Vetropack Straža je po mnogim pokazateljima jedna od najboljih Vetropackovih tvornica. U Humu na Sutli je tvornica stakla koja svojom proizvodnom tehnologijom i organizacijom, te kvalitetom svojeg cjelokupnog poslovanja i gotovog proizvoda, može stati uz najbolje europske proizvođače ambalažnog stakla. U tvornicu je u proteklih 10 godina investirano više od temeljne vrijednosti kapitala.

“Zaposlenici Vetropack Straže s ponosom ističu pripadnost ovoj tvornici, ona i dalje ostaje ‘srce i duša’ ovog kraja. Tvrtka i dalje potpomaže lokalne ustanove i udruge pa je izvršni direktor Vetropacka, Claude R. Cornaz, prije nekoliko godina proglašen počasnim građaninom općine Hum na Sutli. Treba istaknuti i stalne napore i ulaganja Tvornice u zaštitu okoliša kao i sve bolje rezultate u recikliranju otpadnog stakla”, istaknuto je prilikom proslave.

Vetropack Straža već sedmu godinu posluje s pozitivnim rezultatom. U 2005. godini je proizvedeno 215.000 tona staklene ambalaže, odnosno 820 milijuna staklenih jedinica (rekord u povijesti tvornice).

U Vetropack Straži rado ističu da je Straža sretna što ju je preuzeo Vetropack, jer je dobila vlasnika koji ulaže u tvornicu, u njenu proizvodnu tehnologiju, infrastrukturu, u kadar. Vetropack može, s druge strane, biti zadovoljan što je kupio Stražu, jer je tu pronašao tvornicu stakla s dugom staklarskom tradicijom i, prije svega, ljude spremne na učenje i predani rad.

Priredila: Zvjezdana Korbar,
Vetropack Straža d.d.

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: