« Povratak na sadržaj Broj 3 | Godina 2006

CSG make IT – snažan partner za snažnu ekspanziju/A Powerful Partner for a Powerful Expansion (M. Merker)

Njemačka tvrtka CSG (Computer und Software GmbH) osnovana je 1981. godine i primarna joj je djelatnost razvoj softvera i mrežnih tehnologija za ambalažnu industriju, prodaja hardvera, organizacija seminara te cjelokupna tehnička podrška i servis. Vlasnik tvrtke je gospodin Albert Tiggemann, a o poslovanju i usmjerenju tvrtke razgovarali smo s gospodinom Martinom Merkerom, generalnim direktorom.

Tvrtka CSG od 1981. godine djeluje u Njemačkoj, a uskoro planira svoje poslovanje proširiti i na tržište Hrvatske i zemalja u regiji. Predstavite ukratko razvojni put i djelatnost tvrtke.

Tvrtka CSG Computer i Software, koja je osnovana u travnju 1981. godine, razvila se tijekom posljednjih nekoliko godina u specijaliziranu tvrtku za rješavanje svih pitanja sustava u ambalažnoj industriji. Posebno je uspješno trgovačko društvo CSG Computer make IT za ambalažnu industriju, sa svojim rješenjima ERP-Losung Boxsoft. Do danas je instalirano oko 90 Boxsoft programa, kako u zemlji tako i u inozemstvu. Od 1997. godine, od kada imamo verzije temeljene na Windows programima, nismo ograničeni samo na klasičnu ambalažnu proizvodnju i prodaju, nego nudimo i specijalne funkcije za područje kutija, displeja, folija i fleksibilne ambalaže. Međutim, posebno certificiranim Microsoft Gold Partner sustavom nudimo svojim kupcima sljedeće usluge: rješenja putem skenera, automatska izvedba svih podataka vezanih uz proizvodnju i prodaju, PCs industriju, nadzor rada i rješavanje tekućih problema putem interneta, Thin-Client-Computing, Smart-Boards i Voice-over-Ip rješenja. Cilj tvrtke je proširiti svoju djelatnost na istočnoeuropsko tržište u sljedećih nekoliko godina, sa sličnim uspjehom kakav je postignut na njemačkom govornom području i susjednim zemljama.

Kakva je kadrovska struktura tvrtke i koliko ulažete u edukaciju zaposlenih?

U tvrtki CSG make IT je zaposleno oko 70 djelatnika, koji su s jednom malom fluktuacijom već godinama angažirani na tržištu ambalaže. Naravno, tvrtka investira puno vremena i sredstava u interno i eksterno školovanje svojih djelatnika.

Boxsoft rješenje nazivate “odlukom za budućnost”. Što taj sustav obuhvaća, koje su mu karakteristike i kome je namijenjen?

Boxsoft se može primjenjivati u svim tvrtkama na tržištu ambalažne industrije. Osnovna zadaća Boxsofta je optimizacija svih unutarnjih procesa te transparentnost podataka dostupnih ljudima u Upravi. Pri tome osnovu, pored područja tipičnih za elektroničku obradu podataka kao štu su uvodni tečajevi, školovanje, održavanje softvera i hardvera, predstavlja Boxsoft Plus, kompletno rješenje neovisno o platformi. Kalkulacija ponude daje sve potrebne informacije bitne za daljnju obradu naloga na temelju tehničkih detalja, konstrukcijskih propisa i podataka o stroju. Upravo zbog toga tvrtka može odlučivati o budućnosti puno brže i sigurnije. Oko tog osnovnog proizvoda grupiraju se moduli poput upravljanja nalozima i distribucijom, nabave/naručivanja, upravljanja materijalima, pisanja radne dokumentacije, planiranja proizvodnje i potreba u obliku grafičkog kontrolnog centra za proizvodnju, upravljanja štancama, automatskog (ili alternativno ručnog) snimanja radnih podataka, vođenja računa paleta te naknadne kalkulacije na temelju utvrđenih radnih podataka. Na Boxsoft se mogu spojiti svi uobičajeni sustavi financijskog knjigovodstva. U raznim projektima već su realizirana i druga područja kao npr. EDI (elektroničko podatkovno sučelje) te povezivanje kupaca i dobavljača preko XML-a, a korisnicima se nude i dodatne mogućnosti. Do sada je izvršeno 90 instalacija sustava Boxsoft u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj, Nizozemskoj, Austriji i Sloveniji. Najnoviji korisnici sustava su tvornica grupe Smurfit Kappa u Češkoj Republici i tvrtka Allbox u Belgiji. Servis lociran u Essenbachu kod Landshuta u Bavarskoj i podružnica u Hrvatskoj nadopunjuju novu grupu tvrtki CSG make IT GmbH.

U mogućnosti ste klijentima ponuditi cjelokupnu tehničku podršku i servis nakon implementacije vaših sustava, što je nesumnjivo iznimno važno i zaokružuje uslugu. Koliko Vam je važno da struka prepoznaje kvalitetu vašeg poslovanja i kakve su povratne reakcije?

Pozitivne povratne reakcije naših klijenata iznimno su nam važne. Zadovoljni klijenti jamstvo su uspjeha i opstanka na tržištu. Tvrtka CSG make IT smatra svoje klijente partnerima i njeguje to dugogodišnje partnerstvo s pojedinim klijentima već više od 15 godina.

Je li poslovanje tvrtke CSG certificirano nekim certifikatima?

Tvrtka CSG make IT posjeduje DIN ISO9001 certifikat od 1996. godine. Od prošle godine Boxsoft posjeduje i Microsoft certifikat.

Lista klijenata CSG-a obuhvaća velik broj tvrtki iz ambalažne industrije. Tko su poslovni partneri s kojima je tvrtka CSG do sada surađivala?

Do sada smo surađivali i surađujemo s velikim brojem renomiranih tvrtki (Smurfit-Kappa-Group, Duropack Ansbach, Faller, Freund, Minda, Dücker, OMP, Orderline...), a tu listu klijenata i dalje namjeravamo širiti.

U današnjim nesigurnim gospodarskim prilikama nije jednostavno zadržati stare klijente i privlačiti nove. Tvrtki CSG to uspijeva. Koji je Vaš “recept”?

Naš “recept” je slušati ono što nam naši klijenti govore. Boxsoft je ERP-sustav, koji je u početku usko surađivao s malim brojem klijenata, a danas surađuje i prilagođava se potrebama mnogobrojnih klijenata, što će se nastaviti i u budućnosti.

Istraživanja i razvoj temelj su održavanja stabilne tržišne pozicije. Što CSG čini kako bi slijedio najnovije trendove i može li to svojom tehničkom i tehnološkom opremljenošću u potpunosti provoditi?

CSG je preko ISV Microsoft partnerstva također razvojni partner Microsofta, npr. u Vista i u Office 2007 programima. Između ostalog, CSG make IT koristi najnovije alate za programiranje od Microsofta i ostalih softver partnera. Zahvaljujući tome, CSG make IT je u mogućnosti među prvima raditi s najnovijim razvojnim alatima tvrtke Microsoft, što nam donosi značajnu tehnološku prednost.

S obzirom na tendenciju širenja poslovanja i na hrvatsko tržište, morali ste se upoznati s ovdašnjim stanjem ambalažne industrije. Kako procjenjujete trenutnu situaciju i gospodarske okolnosti?

CSG make IT i dalje radi na dugoročnom partnerstvu. Sve ovo pokazuje da je namjera tvrtke CSG make IT razvoj na hrvatskom, kao i cjelokupnom istočnoeuropskom tržištu u kojem vidimo potencijal. Mi želimo biti snažan partner za snažnu ekspanziju.

Uredništvo
M. Merker

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: