« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2006

Nova rješenja za zadovoljnog klijenta/New Solutions for Satisfied Client

Europapier je uvoznik i distributer papira u centralnoj i istočnoj Europi sa samostalnim tvrtkama u 14 zemalja te više od 60 skladišta. Tijekom godina stvorena je jaka logistička mreža koja kupcima osigurava jednostavnu i sigurnu podršku. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu u papirnoj industriji, Europapier postaje član Mondi grupacije s kojom su krenuli u zajednički projekt predstavljanja programa pod nazivom Industrial Packaging Solution. Josip Joško Marinković, voditelj IPS programa za Hrvatsku u  Europapieru Croatia, upoznao nas je s karakteristikama i namjenom tog programa te drugim novostima koje Europapier odnedavno nudi svojim klijentima.

Industrial Packaging Solution najavljen je kao program koji započinje novu eru  rješenja u pakiranju u industrijskoj primjeni. Što ga odlikuje i u čemu je njegova inovativnost?

Iako je primarna djelatnost Europapiera i grupe Mondi orijentirana na papirno poslovno okruženje, IPS odjel je u mogućnosti osigurati svojim klijentima sve vrste materijala za pakiranje (papir, polimerni proizvodi, palete, trake) pa čak i strojeve za pakiranje. IPS je sve što danas nudi industrija pakiranja u najširem pojmu. Industrial packaging solution započinje novu eru rješenja u pakiranju u industrij­skoj primjeni. U industrijske procese dovodi nove, takozvane “pametne materijale”, koji zbog svojih svojstva korak po korak mijenjaju i unapređuju način pakiranja kroz cijelu liniju.

Na koji način IPS funkcionira, kako ga kupac može primijeniti u vlastitim rješenjima pakiranja?

Primjena IPS-a ima tri osnovne podjele:

a) Djelomična implementacija IPS-a
IPS uvijek počinje djelomičnom implementacijom. U prvom se koraku zajedno s kupcem pregledava trenutno rješenje za pakiranje te se konzultira oko problema koji se pojavljuju. IPS odjel predlaže nekoliko rješenja promjene ambalažnih materijala koji bi mogli ukloniti trenutne probleme. Pripremaju se materijali za testiranje te se zajedno s kupcem pregledava svaki pojedinačni dio procesa pakiranja. Pronalazi se optimalno rješenje koje se u posljed­njem koraku optimizira.

b) Implementacija IPS linije
IPS linija je sljedeći korak navedene implementacije. Sastoji se od pojedinačnih IPS modula koji kreiraju cjeloviti proces pakiranja. IPS odjel radi na svim segmentima pakiranja te optimizira proces pakiranja u međusobnoj zavisnosti svih korištenih materiala.

c) Cjelokupna IPS implementacija
Po završetku implementacije cjelokupne IPS linije riješeni su svi problemi oko materijala koji se koriste pri pakiranju. S kupcem počinjemo raditi na standardizaciji pakiranja te logistici ambalažnih materijala, sve do implemetacije EDI sistema (Electronic Data Interchange) između EP-a i kupca.

Postoji li mogućnost prilagođavanja IPS-a individualnim industrijskim zahtjevima?

Naravno! Djelovanje IPS-a također je podijeljeno prema industrijskim zahtjevima. Ovisno o proizvodu koji je potrebno zapakirati, koriste se različiti ambalažni materijali, odnosno kombinacija ambalažnih  materijala.

Problemima u pakiranju pristupamo individualno te, ovisno o problematici, kombinacijom materijala pronalazimo ekonomski najprihvatljivije rješenje za svakog klijenta.

Unutar IPS-a Europapier kupcima odnedavno nudi i sustav zaštite metala Metal Packaging Solution, orijentiran na antikorozivnu zaštitu proizvoda. O čemu se radi?

Radi se o V.C.I. sustavu antikorozivne  zaštite. V.C.I. je kratica za Voletile Corrosion Inhibitors odnosno hlapljive korozivne usporivače. To je kemijski aktivna tvar koja je implementirana u nosivi materijal s ciljem da metalnim proizvodima pruži potpunu zaštitu od korozije.

Osnovna uloga ambalaže je zaštita proizvoda te prijenos informacija (dizajn). Europapierov Metal Packaging Solution omogućava  pakiranje i  antikorozivnu zaštitu u jednom.  VCI sustav je bez sumnje trenutno najprogresivniji sustav antikorozivne zaštite.

Kako se VCI aktivne tvari za zaštitu od korozije implementiraju na ambalažni materijal i kako djeluju?

Nosivi materijal, koji može i ne mora imati funkciju ambalaže, mogu biti karton, papir, ljepenka, folija ili tekućina. VCI aktivne tvari za zaštitu od korozije implementirane su u nosivi material raznim tehnološkim procesima, ovisno o vrsti nosivog materijala. VCI aktivne tvari se u papir implementiraju procesom impregnacije, u foliju tijekom procesa ekstrudiranja, a u tekućine miješanjem. VCI aktivne tvari hlape iz nosivog materijala do stvaranja zasićene atmosfere unutar ambalaže. Ionskom reakcijom VCI aktivne tvari stvaraju tanki nevidljivi film oko metalnog proizvoda te ga u potpunosti štite od svih uzročnika korozije. Metalni proizvod je u bilo kojem trenutku spreman za uporabu bez čišćenja jer se uljenje i sve druge trenutno poznate antikorozivne zaštite izbacuju iz uporabe.

Koliko je ovaj sustav antikorozivne zaštite napredniji od ostalih trenutno poznatih sustava?

Osim jednostavnosti primjene i skraćenog procesa pakiranja, homogenost i učinkovitost nevidljivog ionskog filma koji tvore VCI aktivne tvari na metalnoj površini čine ovaj sustav najučinkovitijim sustavom antikorozivne zaštite današnjice. VCI sustav zaštite moguće je primijeniti u svim segmentima metalne industrije, gdje je metalnim proizvodima potrebno pružiti privremenu zaštitu od korozije. Posebno je važno naglasiti da ekonomska isplativost korištenja VCI sustava zaštite nije ograničena niti kvantitetom proizvodnje niti dimenzijama proizvoda.

Je li takva metoda zaštite ekonomski isplativa?

Ekonomska isplativost proizlazi najviše iz činjenice da se nakon procesa čišćenja metalni proizvodi vrlo jednostavno pakiraju i skladište ili spremaju za transport. Ostali često komplicirani i dugotrajni procesi antikorozivne zaštite izbacuju se iz proizvodnog procesa, čime se postižu velike uštede vremena i materijala. Proizvodi koje klijenti naših kupaca dobivaju odmah su spremni za uporabu bez dodatnih čišćenja, čime je ostvarena ušteda i njihovim klijentima što, uz besprijekornost u antikorozivnoj zaštiti i smanjenju reklamacija, zasigurno potpomaže i reputaciji proizvođača. Ekonomskoj isplativosti također podilazi i činjenica da je IPS program aktivan u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji te da smo u mogućnosti rješenjima za pakiranje ubrzati i pojednostavniti distribuciju poluproizvoda kod dislociranih proizvodnih linija. U tim slučajevima povratna ambalaža (ambalaža putuje s proizvodom) pokazala se kao izuzetno ekonomski isplativo rješenje.

Imate li povratnih reakcija klijenata na novosti koje nudite?

Osim zadovoljstva zbog tehnološkog učinka, naročito VCI programa, najveće zadovoljstvo pružaju nam informacije klijenata o ekonomskoj isplativosti rješenja za pakiranje te o pozitivnim reakcijama njihovih klijenata.

Planirate li uskoro uvesti još neke novosti u svoju ponudu?

IPS program prati stalan trend napretka i razvoja. Konstantno pratimo razvoj tehnologije i rješenja za pakiranje n  a svjetskom tržištu te ih primjenjujemo u svojem programu. Implementiranje novih materijala te pronalaženje novih inteligentnih  rješenja jedina je osnova za stalni razvoj IPS programa i zadovoljstvo naših klijenata.

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: