« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2006

Međunarodno savjetovanje "Polimerni materijali i ambalaža"/International Conference "Polimeric materials in Packaging"

Međunarodno savjetovanje "Polimerni materijali i ambalaža" održano je krajem svibnja pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva RH i Hrvatske gospodarske komore - Zajednice ambalažera i Udruženja prerađivača plastike i gume. Koautorica programa bila je dr. sc. Marica Mlinac Mišak.

Nakon svečanog otvorenja, kada se okupljenima pozdravnom riječju obratio Zlatko Imbriovčan, predsjednik Zajednice ambalažera pri Sektoru za industriju Hrvatske gospodarske komore, program je započet predavanjem Marice Mlinac Mišak (Dioki d.d.), koja je prisutne upoznala s trendovima svjetske proizvodnje i potrošnje polimernih materijala, s naglaskom na polimernim materijalima za savitljivu ambalažu, razvoju i primjeni višeslojnih folija te njihovim barijernim svojstvima i praktičnoj primjeni. Zapažena predavanja održali su predavači iz brojnih europskih zemalja (Austrija, Belgija, Francuska, Italija, Nizozemska, Njemačka, Slovenija...).

Predstavnica belgijskog Basella istaknula je prednosti ambalaže od poliolefina tj. prednosti polibutena pri unapređivanju praktičnosti ambalaže, a polipropilen kao najčešće korišteni plastični materijal tijekom proteklog desetljeća i njegove inovacije oslojavanjem koekstrudiranim i lijevanim filmovima predstavio je austrijski Borealis. Talijanska tvrtka Gruppo Colines upoznala je prisutne s načinom proizvodnje višeslojnog filma te predstavila Dittering, novu metodu kojom se kontrolira debljina višeslojnog lijevanog filma, a istodobno smanjuje otpad koji nastaje u proizvodnom procesu. Svoju je ponudu i mogućnosti predstavila još jedna talijanska tvrtka, B-Pack, koja tržištu nudi široku paletu proizvoda, koristeći tehnologiju za proizvodnju lijevanih i puhanih filmova s pet i sedam slojeva. Tvrtka Polimeri Europa predstavila je novu grupu proizvoda koji imaju zanimljiva ekstruzijska i svojstva zavarivanja, zahvaljujući optimalnoj raspodjeli komonomernih i molekulskih masa. Sve složeniji zahtjevi u suvremenoj ambalažnoj industriji nalažu uvođenje niza proizvoda koji udovoljavaju tim kriterijima, a o UV barijernim i antimikrobnim sredstvima kao važnim činiteljima optimizacije dosega ambalaže prehrambenih proizvoda govorio je predavač iz francuske tvrtke PolyOne. Tema izlaganja njemačke tvrtke Kiefel Extrusion GmbH bila je koekstruzija peteroslojnog filma za ambalažu, a nove mogućnosti primjene krute ambalaže načinjene od visokokvalitetnih materijala od polipropilena predstavila je tvrtka Borealis. Hrvatska tvrtka Rotoplast predstavila je proizvodnju ambalaže od fleksibilnih materijala s dubokim tiskom i fleksotiskom. O mogućnostima tiska na ambalaži od polimernih materijala govorilo je nekoliko predavača, orijentiravši se prvenstveno na bakrotisak i fleksotisak.

Na sljedećim stranicama donosimo cjelovite radove koje su na Savjetovanju predstavile tvrtke Colines Extrusion Lines i B-Pack iz Italije, WindMöller & Hölscher iz Njemačke te TNO-Dutch Center for Applied Scientific Research iz Nizozemke.

Tijekom tri dana održavanja Savjetovanja postavljena je i izložba na kojoj su svoje proizvodne programe i ponudu prikazali sljedeći izlagači:

Ecocortec d.o.o. (Osijek), Gra-do d.o.o. (Zagreb), Illig (Njemačka), Imago reklamna agencija d.o.o. (Zagreb), Kraš d.d. (Zagreb), Logokod d.o.o. (Zagreb), Lura d.d. (Zagreb), Molvik (Molvice kraj Samobora), Tehnix d.o.o. (Donji Kraljevec), Weltplast d.o.o. (BIH), Unijapapir d.d.( Zagreb) i Zagrebački velesajam (Zagreb).

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: