« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2006

Kombi doze osvježile kozmetiku/New Packaging – a Refreshment for Cosmetics (B. Vrbošić)

Na međunarodnom natjecanju za dizajn – The 2006 Summit Creative Awards (SAD) - u konkurenciji 4000 radova iz 50 država, dizajn ambalaže zagrebačke tvrtke Ulola, proizvođača prirodnih sapuna i kupki, osvojio je nagradu Silver Award. Nagrađeni dizajn osmislila je agencija Elevator iz Splita, a proizvođač ambalaže je Tvornica spiralne ambalaže iz Belišća, tvornica koja djeluje u sklopu Belišća d.d.

Atraktivan dizajn nije jedina odlika nagrađenog proizvoda. Naime, na tom natjecanju značajna pozornost pridavala se i inovativnosti, što je tražio i proizvođač prirodnih sapuna i kupki Ulola. Tvrtka Ulola je od dizajnera tražila rješenje koje se uz obilježja prirodnosti obraća mladoj klijenteli, a budući da su njeni kozmetički proizvodi napravljeni od prirodnih sastojaka, rješenje je nađeno u ambalaži za prehrambene proizvode. Na taj način očuvana je svježina proizvoda i umanjena mogućnost oštećenja pri skladištenju i transportu.

U novoj ambalaži prodaja proizvoda Ulole porasla je 30 posto. Dio zasluga za uspješnu prodaju i nagrade proizvoda Ulole svakako pripada i proizvođaču ambalaže, Tvornici spiralne ambalaže Belišće d.d., tvornici koja godišnje proizvede oko 4.000 tona spiralne ambalaže.  Široj javnosti proizvodi Tvornice spiralne ambalaže nisu poznati poput vodećih tvornica Belišća d.d. (Tvornice papira i poluceluloze te Tvornice ambalaže), ali uspješnim poslovanjem i stalnim dokazivanjem na tržištu Tvornica spiralne ambalaže ostvaruje zapažene rezultate.

Tvornica spiralne ambalaže Belišće d.d. i njenih 60 zaposlenika nude proizvode s kojima se potrošać susreće “na svakom koraku”, pa  zadovoljavaju potrebe širokog raspona potrošača koji seže od proizvođača sanitetskih materijala do prehrambene industrije.

“Najveći dio proizvodnje se odnosi na papirne cijevi različitih promjera, dužina i debljina stijenki. Papirne se cijevi koriste, najjednostavnije rečeno, svugdje gdje je potrebno neki materijal namotati u rolicu ili rolu. Uglavnom su to razni papiri, folije, tekstil, plastične mrežice i slično. Nešto rjeđe imaju i drukčije namjene”, pojašnjava Toni Bilić, direktor Tvornice spiralne ambalaže iz Belišća.

Kolika je prisutnost spiralne ambalaže u svakodnevnom životu može se ilustrirati i na primjeru “obiteljskog shoppinga”. Primjerice, u trgovini plaćate namirnice, za što ste dobili račun ispisan na pisaču povezanom s blagajnom. Znate li da je u tom pisaču papirna vrpca namotana na papirnu rolu koja je proizvedena na stroju broj 6 u proizvodnoj hali u Belišću? Kupili ste i toaletni papir, a s njime i papirnu rolu koja je proizvedena na stroju broj 4 ili 5 u proizvodnoj hali Belišća d.d.

Dok ste kupovali namirnice, vaše dijete je poželjelo sok točno određene boje u PET bočici od pola litre. Znate onu plastičnu etiketu koja je omotana oko bočice? Pogodite na što se ona namata nakon tiskanja?!

Nakon kupovine namirnica poželjeli ste kupiti i nešto za osvježenje, recimo kapučino.

Na policama ih je puno, različitih cijena, a različitih najvećim dijelom zbog ambalaže. Oni u papirnoj kombi dozi su jednako kvalitetni, ali su zbog jeftinije ambalaže i sami jeftiniji. Papirne doze su i čvršće od limenih, a još su izrađene od recikliranog papira.

Na izlasku iz trgovine razmišljate koliko ste uštedjeli zahvaljujući kupovini proizvoda u papirnim kombi dozama, a s obližnjeg gradilišta čujete glas građevinara: “Ako želiš lijepe okrugle stupove, napuni betonom ove kartonske cijevi!”

“Tvornica spiralne ambalaže iz Belišća, uz kombi doze, papirne cijevi, prstenove i bačve, proizvodi i kartonske kutije za građevinarstvo. Stručnjacima iz prehrambene, papirne, kemijske i drugih industrija te građevinarima poznate su mogućnosti široke primjene spiralne ambalaže Belišća d.d., no i građani, kao ekološki svjesni potrošači, žele proizvod koji je kvalitetno upakiran, a što jeftiniji. Upravo stoga želimo upozoriti na pogodnosti i prednosti naših proizvoda” zaključuje Toni Bilić.

Branko Vrbošić, Belišće d.d., Belišće, Tvornica spiralne ambalaže

B. Vrbošić

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: