« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2006

Državna potpora korištenju ambalaže koja stvara manje otpada/Government Support for Packaging that Produces Less Waste

Početkom godine Velika Britanija je s ciljem smanjenja stvaranja otpada tvrtkama proizvođačima prehrambenih proizvoda dodijelila sredstva za razvoj ambalaže iz državnog proračuna. Među tvrtkama koje su dobile sredstva, ali i važno zaduženje, su HJ Heinz, Northern Foods, Geest Mariner Foods, te International Food Partners, konzultantska tvrtka koja nudi niz savjetodavnih usluga proizvođačima prehrambenih proizvoda.

Iznos od približno 500 000 funti (otprilike 730 000 eura) iz vladinog Programa gospodarenja otpadom i resursima (Waste and Resources Action Programme – WRAP) namijenjen je poticanju tvrtki proizvođača i korisnika ambalaže da investiraju u ambalažne spremnike za svoje proizvode koji imaju što manje štetan utjecaj na okoliš. Potpora je dio programa za pomoć tvrtkama u usuglašavanju svoje prakse s europskim godišnjim ciljevima smanjenja količine ambalažnog otpada. Nedavno je Velika Britanija donijela ciljeve gospodarenja ambalažnim otpadom, koji od tvrtki zahtijevaju recikliranje i oporabu sve većih količina papirne, staklene, aluminijske, čelične, plastične i drvene ambalaže.

Novi zahtjevi koje je prošle godine izložila Europska komisija postavili su otprilike dvostruke količine recikliranja ambalaže za 25 država članica Europske unije. Ta je legislativa opteretila industriju prehrambenih proizvoda dodatnim troškovima, koja je glavni proizvođač ambalažnog otpada.

Program gospodarenja otpadom i resursima dodijelio je potporu za sedam projekata kojima bi se trebala smanjiti količina ambalažnog otpada iz kućanstava.

Tvrtki Heinz osigurano je 250 000 funti iz javnih sredstava kako bi testirala uporabu ambalažnog spremnika manje težine na britanskom tržištu. Britanska vlada se nada da će ta sredstva pomoći ovom prehrambenom divu da još više sredstava uloži u lakšu ambalažu, koja stvara manje ambalažnog otpada.
Korištenje lakše ambalaže za prehrambene proizvode moglo bi smanjiti emisiju otpada iz britanskih kućanstava za 28 000 tona godišnje, ukoliko ga prihvati cijeli sektor industrije prehrambenih proizvoda, smatraju u Vladi.

Marks & Spencer i Northern Foods dobili su 38 000 funti kako bi razvili ambalažu manje mase za gotove obroke, te proveli istraživanje tržišta vezano uz komercijalnu i tehničku izvedivost uvođenja takve ambalaže. Ukoliko bi sve tvrtke kojima Marks & Spencer proizvodi ambalažu prihvatile novi, lakši dizajn, procjenjuje se da bi smanjenje količine materijala upotrijebljenog za proizvodnju ambalaže za gotove obroke iznosilo 1900 tona godišnje.

Tvrtki Geest Mariner Foods dodijeljeno je 25 000 funti kako bi proučila mogućnosti proizvodnje lakše ambalaže za juhe i umake. Taj bi sustav, ukoliko bi postao prihvaćen, stvorio uštedu od 644 tone ambalažnog otpada godišnje.

Kite Packaging je primio više od 38 000 funti kako bi smanjio količinu ambalažnog otpada načinjenog od valovite ljepenke. Ta će tvrtka osim toga pokušati zamijeniti teške kutije dvostrukih stijenki kutijama izrađenim od kombinacije kartona i valovitog kartona, a da se pri tome ne smanji njihova čvrstoća. Ukoliko u tome uspiju i ukoliko nove kartonske kutije budu prihvaćene, moguće je uštedjeti 5800 tona kartona godišnje.

Nešto više od 180 000 funti dodijeljeno je jedinstvenom konceptu tehnologije zatvaranja ambalažnih spremnika, koji zajedničkim snagama razvijaju International Food Partners i Ceetak. Taj projekt ima potencijal smanjiti otpad iz kućanstava za otprilike 22 000 tona godišnje. International Food Partners i Ceetak rade na metodi zatvaranja ambalaže koja štedi količinu ambalažnog materijala koji se troši pri zatvaranju fleksibilnih ambalažnih materijala i produljuje rok trajnosti proizvoda jer ambalažu zatvara hermetički. Nova tehnologija testirat će se na nizu svježih proizvoda i grickalica nekoliko različitih proizvođača i ukoliko se pokaže djelotvornom, u široj će se primjeni naći od ljeta ove godine.

Tvrtka Biopac uložit će 32 000 funti u izradu studije izvedivosti potencijalnog smanjenja otpada od prehrambenih proizvoda iz kućanstava usvajanjem naprednih ambalažnih tehnologija kojima bi se produljio rok trajnosti svježih proizvoda. Taj bi projekt mogao smanjiti količinu otpada iz kućanstava za 15 000 tona godišnje.

Prema mišljenju Vlade, sedam novih projekata imaju mogućnost smanjiti ambalažni otpad za ukupno 311 000 tona godišnje ukoliko se pokažu uspješnima i ukoliko ih prihvate druge tvrtke u maloprodajnom sektoru. Projektima se nastoje riješiti problemi u mnogim od vodećih kategorija proizvoda koji doprinose stvaranju ambalažnog otpada u kućanstvima, kao i omogućiti tehnička i komercijalna izvedivost inovacija, te njihovo prihvaćanje od strane potrošača.

Cilj Programa gospodarenja otpadom i resursima, pokrenutog krajem 2004. godine, je smanjenje količine ambalažnog otpada iz kućanstava koji potječe iz maloprodajnog sektora. Do sada je pokrenuto 17 projekata, a ukupna uložena sredstva premašila su 2 milijuna funti. Osim toga, Programom se nastoje stvoriti stabilna i djelotvorna tržišta recikliranih materijala te ukloniti barijere smanjenju količine otpada, povećati stopu oporabe i recikliranja.

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: