« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2006

Ambalaža i zaštita okoliša/Packaging and Environment Protection

Posebna tematska cjelina Međunarodnog savjetovanja “Polimerni materijali i ambalaža“ bila je “Ambalaža i zaštita okoliša“, okupivši hrvatske predavače koji su zanimljivim predavanjima predstavili vlastite projekte orijentirane na ekološku proizvodnju odnosno sustave gospodarenja ambalažnim otpadom.

Tvrtka EcoCortec iz Osijeka upoznala je prisutne sa svojom tehnologijom proizvodnje biorazgradive plastike. Tvornica je jedna od prvih u Europi koja koristi novu tehnologiju proizvodnje višeslojnih, biorazgradivih plastičnih folija te folija za zaštitu od korozije. Cilj tvrtke je razvijanje ekoefikasne proizvodnje biorazgradivih materijala koja ujedinjuje produktivnost i pozitivno djelovanje na okoliš. Korištenje biorazgradive ambalaže je u porastu, a brojne europske zemlje donose zakone o uvođenju i poticanju njezinog korištenja.

Unijapapir d.d. iz Zagreba svojim je predavanjem pokazala da se dobrom organizacijom sakupljačke mreže može uspješno provoditi sustav gospodarenja otpadnim papirom i kartonskom ambalažom. Organizirajući izvore sakupljanja prema karakteristikama i kvaliteti otpada (grafička i ambalažna industrija, trgovine, trgovački lanci, robne kuće i bolnice, ostala industrija te domaćinstva i ustanove), nastao je cjelovit sustav sakupljanja koji, naglašavaju u Unijapapiru d.d., postiže značajne rezultate. Danas postoji organizirana sakupljačka mreža diljem Hrvatske, od Zagreba preko Osijeka, Koprivnice, Splita, Zadra pa sve do Dubrovnika. Naravno da je za to nužna i adekvatna oprema u koju je Unijapapir kontinuirano ulagala.

Upravo je oprema za zbrinjavanje ambalažnog otpada bila tema predavanja tvrtke Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca. Tehnix je u mogućnosti tržištu ponuditi strojeve za reciklažu otpada, opremu za komunalnu tehnologiju, uređaje i opremu za pročišćavanje voda, opremu za naftne derivate i plin, eko kontejnere za zapaljive i opasne tvari... Posebno je predstavljen Tepak, uređaj za prihvat i naplatu PET i AL ambalaže, prikladan za primjenu u trgovačkim centrima, trgovinama, reciklažnim dvorištima, komunalnim poduzećima, restoranima i sl. Radne funkcije Tepaka (prihvat ambalaže, skidanje zatvarača i papira, perforiranje,...) značajno doprinose kvalitetnoj organizaciji automatskog preuzimanja, pakiranja i naplate PET i AL povratne ambalaže.

Dosad ostvarene rezultate primjene Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu predstavila je Amalija Ikšić, pomoćnica direktora za financije i financijsku podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Zaključeno je da je primjena Pravilnika zaživjela te da se prikupljanje ambalaže uz plaćanje povratne naknade potrošačima zasad uspješno ostvaruje .

U nastavku donosimo cjelovit prikaz primjene Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu te rad tvrtke Ecocortec d.o.o.

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: