« Povratak na sadržaj Broj 4 | Godina 2006

Vinske boce sa specijalnim Vino-lok grlom / Wine Bottles with Special Vino-Lok Necks

Od početka godine Vetropackovim  se kupcima nudi još jedna varijanta zatvaranja: Vino-Lok stakleni čep. Da bi se Vino-Lok mogao optimalno koristiti, Vetropack Austria razvila je vlastiti sustav grla boce.

Od početka godine Vetropack Austria proizvodi odabrani asortiman vinskih boca s novim grlom za stakleni čep. Na taj način Vetropack ispunjava želje mnogih kupaca. Već duže vrijeme proizvođači vina traže alternativne sustave zatvaranja, kako bi izbjegli često nedovoljnu kvalitetu prirodnog pluta ili probleme s plastičnim čepovima. Vetropack je na tu temu dao izraditi stručnu studiju, koja potvrđuje da u segmentu visoke gastronomije, kao i u trgovini, Vino-Lok nailazi na velik interes. Mnogi anketirani stručnjaci prepoznaju u staklenom čepu potencijal koji će postati najvećim konkurentom prirodnom plutu.

NEUTRALNI OKUSI I VISOKA KVALITETA

Stakleni čep Vino-Lok izvana sliči grif čepu. Opremljen je malim plastičnim brtvenim prstenom. Na njega je nasađena aluminijska kapica za osiguranje originalnosti. Koncept je sasvim jednostavan - dolazi li vino u ambalaži jedino u dodir sa staklom, kvaliteta je osigurana. Nije slučajno da su u anketama stručnjaci kao prednosti Vino-Loka istaknuli da je neutralnog okusa, visoke kvalitete i higijenski besprijekoran.
Vetropackov sustav grla je koncipiran tako da se u proizvodnji boca mogu koristiti postojeći pretkalupi i kalupi. To omogućava ekonomski korisnu i tržištu prilagođenu raznolikost oblika.

OPTIMALNO SAVJETOVANJE I ASORTIMAN VINSKIH BOCA S VINO-LOKOM

Američka tvrtka Alcoa, proizvođač Vino-Loka, i Vetropack zajedno savjetuju sve zainteresirane kupce. Prati se svako prvo punjenje u vinarijama. Vetropack će opremiti Vino-Lok grlom vinske boce koje su pogodne za stakleni zatvarač.
Stakleni čep se upotrebljava samo za nepovratne boce.

PONUDITI ŠTO VIŠE NAČINA ZATVARANJA

Da je Vetropack odabrao pravi smjer s dodatnom ponudom Vino-Loka, potvrđuje i stručna studija. Vezano uz načine zatvaranja, studija savjetuje više diferencijacija, što konkretno znači da proizvođači trebaju ubuduće vino nuditi s više sustava zatvaranja. Nakon toga će se potrošači kod kupnje odlučiti za sustav po svom izboru - pri čemu se, pored prirodnog pluta i Vino-Loka, i dalje nude plastični čep, navojni zatvarač i krunski čep, sa svojim individualnim prednostima.

ČEP OD PRIRODNOG PLUTA

Stručna studija iznosi prednosti i slabosti različitih varijanti zatvaranja. Prirodni pluto dobiva najbolje ocjene stručnjaka i smatra se optimalnim zatvaračem. On pomaže dozrijevanju vina, ima tradiciju, omogućava ljubiteljima vina njegovani ritual otvaranja i prirodni je proizvod. Ipak, pluto ima i nedostatke: kvaliteta prirodnog pluta opada, a nabavna mu je cijena jako visoka.

PLASTIČNI ČEP

Plastični čep je u nekim pogonima ozbiljna alternativa prirodnom plutu kod čuvanja mladih i bijelih vina. Doduše, plastični čep nije bez grešaka. Neki anketirani stručnjaci se boje da plastika pušta kemijske tvari u sadržaj boce, a time i ugrožava kvalitetu vina. Nadalje, neki nedostatkom plastičnog čepa smatraju nepropusnost i probleme kod rukovanja.

NAVOJNI ZATVARAČ

Stručnjaci su kod navojnih zatvarača izrazili jasan prioritet. Zatvarač Bague Vin Suisse BVS 30x60 je bolji od Metal Closure Alcoa MCA 28. On optički ostavlja bolji i kvalitetniji dojam i praktički je neutralnog okusa. Zato se BVS 30x60 danas upotrebljava čak i kod nekih vrhunskih vina.

KRUNSKI ČEP

Marginalnu ulogu u diskusiji o alternativama za prirodni pluto igra krunski čep. Njemu se priznaju mnogi pozitivni atributi: neutralnog je okusa, dobro brtvi i jeftin je. Ipak, prije svega djeluje jeftino i u očima potrošača smanjuje vrijednost vina.

Priredio: Robert Zdolc, voditelj  razvoja proizvoda, Vetropack Straža d.d., Hum na Sutli

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: