Sažeci radovaStručni skup „d PRINT“
– trendovi u digitalnom tisku

Zagreb, 26. 10. 2011. godine

Hotel Dubrovnik, Zagreb
 


PREGLED TEMA*


• Canonov profesionalni tisak: doprinos uspješnom poslovanju - Aleksander Bende, Canon CEE GmbH, Hrvatska

Canon nudi niz programskih i profesionalnih usluga kojima je cilj korisnicima olakšati prijelaz na nove usluge digitalnog tiska ili pak djelovanje u smjeru poboljšanja poslovnih performansi. Canon ulaže iznimne napore u upoznavanje tržišta na kojemu se tvrtke natječu te se oslanja na svoje znatno iskustvo i stručno znanje u svojim nastojanjima da korisnicima olakša prijelaz koji će opsegom, odabirom trenutka i usmjerenjem omogućiti postizanje najvećeg mogućeg uspjeha danas i u budućnosti. Ova prezentacija pobliže objašnjava prilike koje pružaju izazovi s kojima je danas suočena tiskarska industrija, koja još uvijek prolazi kroz velike promjene. Na temelju najnovijih istraživanja tiskarske industrije usmjerenih na korisnike pokušat će definirati bitne trendove koji će korisnicima olakšati donošenje odgovarajućih odluka o vlastitoj budućnosti, predviđanje potreba klijenata i učinkovitije poslovanje. Ne postoji čarobna formula za uspjeh u sektoru pružanja tiskarskih usluga. Jasno je, međutim, da će tiskari morati prihvatiti promjene i biti prilagodljiviji, kreativniji i samouvjereniji no ikad ako žele da tiskani materijali i dalje budu čimbenik u multimedijskim i komunikacijskim kanalima sutrašnjice.


• RICOH digitalni tisak i transpromo rješenja - Emanuel Halachev, RICOH / Eurocop d.o.o., Hrvatska

Ricoh je globalna kompanija najpoznatija po svojoj ponudi u području uredskih proizvoda. Od prije nekoliko godina Ricoh je snažnim ulaganjem u istraživanje i razvoj, akvizicijama etabliranih kompanija i lansiranjem novih uređaja postao značajan sudionik na tržištu produkcijskog ispisa.
Ricoh na d PRINTU predstavlja nove uređaje serije PRO i PRO C koji su promijenili odnos snaga na tržištu, kao i Ricoh InfoPrint rješenja koja se nalaze u ponudi Ricoha nakon završetka prošlogodišnje integracije s kompanijom InfoPrint Solutions Company. Uz to će biti predstavljena i rješenja za upravljanje poslovnim procesima u digitalnom tisku s posebnim osvrtom na transpromo aplikacije.


• Utjecaj raznih metoda UV lakiranja na kvalitetu otisnute kartonske ambalaže -  Igor Majnarić, Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska

Za postizanje visoke kvalitetne ambalaže neophodno je izvršiti proces lakiranja. U odnosu na lakiranje vododisperzivnim i tiskarskim lakom, nanašanjem UV sušećih lakova omogućuje se veća količina laka, a samim time i veća vrijednost efekta sjaja.
Cilj predavanja je usporediti kvalitetu između ofsetnih otisaka naknadno lakiranih s ofsetnim UV lakom i ofsetnih otisaka lakiranih UV Ink Jet lakom, pri čemu se mogu lako formirati gloss i mat efekti. Pritom će se analizirati nastale kolorne promjene CMYK RGB tonskih područja, koje su osnova za formiranje velikih prostornih gamuta, kao i nastale promjene u sjaju specifično obojenih površina.
Od digitalnih tehnika tiska najpogodnija metoda nanašanja UV sušećeg laka je piezo ink jet. Pritom se kroz male mlaznice kapljice tekućeg bojila direktno nanose na tiskovnu podlogu. Suvremeni trednovi u ink jetu eliminiraju ekološki neprihvatljive živine lampe, koje se zamjenjuju s manje štetnim LED izvorima svjetla. Takva tehnologija zahtjeva potpuno drugačiju formulaciju bojila uz mnogo manje akrilatnih smola koje su zamijenjene s niskoviskoznim otapalima čime se osigurava bolji protok.

• Kad pričamo o revoluciji... - Erwin Busselot, Kodak / Grafik.net d.o.o., Hrvatska

• Regionalna premijera - rješenja za tisak etiketa - Krešo Culjak, Grafik.net d.o.o., Hrvatska

• Mislite li digitalno? - Dean Tolp, Grafik.net d.o.o., Hrvatska

Tvrtka Grafik.net predstavit će kompletan raspon strojeva za digitalni tisak prema tehnologiji, potrebama kupaca i tržišta.
Kao lider u prodaji opreme za grafičku pripremu te digitalni tisak tvrtka Grafik.net u svom portfoliu ima opremu za svakog tko se želi baviti digitalnim tiskom. Predstavit će strojeve manjeg kapaciteta i nižeg cijenovnog razreda tvrtke INTEC i RAPID. Strojevi su to za manje volumene, za raznoliki asortiman proizvoda i materijala na kojima se tiska. Uz njih će predstaviti seriju digitalnih produkcijskih strojeva Konica Minolte iz serije bizhub Pro/Press C6000/7000 i C8000.
Slušatelji će imati priliku saznati više o novoj generaciji stroja za digitalni tisak francuske tvrtke MGI Meteor DP8700XL - produkcijskog stroj s jedinstvenom mogućnošću tiska na papiru kao i na plastici, jedinstvenog formata otiska 330 x 1020.
Najproduktivniji digitalni stroj koji će biti predstavljen je Kodakov Nexpress nove SX serije. Kodak Nexpress je stroj koji tiska u formatu 356x520 mm visoke kvalitete i brzine s mogućnošću produljenog formata do 660 mm. Namijenjen je svim vrstama posla, a iznimno je isplativ kod velikih volumena i personalizacije, uz mogućnost pete boje, laka, reljefnog otiska i otiska s dodatkom za sigurnost protiv krivotvorenja samo su neke od jedinstvenih mogućnosti.
Na kraju nešto posebno i zaista impresivno Kodak Versamark. InkJet tiskarski strojevi koji su na tržištu preko 30 godina , iznimne brzine i kvalitete za najveće volumene u personaliziranom tisku, tisku novina, knjiga i slično.
Za sve navedene strojeve tvrtka Grafik.net nudi i cijeli niz različitih doradnih strojeva ovisno o željama kupaca.

• Koliko vam je važna vrhunska kvaliteta? - Andrej Petković, Professional Printing Solutions Corp., Srbija

Kada pričamo o kvaliteti tiska i mogućnostima dorade, često se pitamo što je standard? Što je to što definira kvalitetu? Ofset? Da, to je razina kvalitete koju svi žele postići. Kompanija Professional Printing Solutions je svojim opredjeljenjem i razvojem usmjerena k onim proizvođačima profesionalne tiskarske opreme koji su spremni otići korak dalje u kvaliteti, produktivnosti i profitabilnosti.
Konstantan porast traženja manjih naklada, lokaliziranih publikacija i materijala, just in time opskrbe tiskanim materijalom, personalizacijom, te zahtjevi tržišta za realizacijom sve kompleksnijih grafičkih proizvoda idu u prilog tehnološkog razvoja HP Indiga, koji je usmjeren postizanju:
Najvećeg raspona boja – tisak u 7 boja, pokrivanje 97% PANTONE skale uz mogućnost miješanja boja kako bi se izašlo u susret specifičnim zahtjevima korporativnih standarda.
Ofsetnog izgleda i kvalitete – visoka kvaliteta digitalne ofsetne boje predstavlja zaštitni znak strojeva HP Indigo. One su poznate po dubini boje, oštrini slike, stabilnosti boje i mogućnosti da svaki otisak bude iste kvalitete – od prvog do posljednjeg. Maksimalna razlučivost je 2438*2438 dpi, odnosno 230 lpi.
Tiska na različitim podlogama – papiru, kartonu, plastici, foliji kao i materijalima debljine do 450 mikrona.
Produktivnosti i pouzdanosti – konstruirane po konceptu ofsetnih strojeva, robusne s jedne strane i uz primjenu posljednjih dostignuća u elektronskoj kontroli boja i stabilnosti kvalitete tiska s druge te remote dijagnostici, strojevi HP Indigo omogućavaju 24/7 rad sa servisnim ciklusom na 10 milijuna prolaza.
Potrebu marketinških agencija i dizajnera da svoj proizvod ili kreaciju učine vidljivom i prepoznatljivom u mnogome je potpomogla kompanija Scodix, koja je svojim strojem za parcijalno lakiranje i 3D embosing podigla kvalitetu ove usluge na najviši nivo. Koristeći ScodInk, koji ima 99% opaciteta, opcija tiska mat i sjajnog efekta laka u jednom prolazu i uz mogućnost nanosa do 70 mikrona debljine čini svaki proizvod neizbježno primijećenim.

• Xeikon 3500 - Nove mogućnosti u digtalnom tisku ambalaže - Herwigh Kriso, Xeikon GmbH, Austrija

Xeikon 3500 je najproduktivniji profesionalni stroj za digitalni tisak ambalaže i etiketa. Kvaliteta tiska se može usporediti s bilo kojom konvencionalnom tehnologijom (1200 x 3600 dpi). Njegova fleksibilnost i niski troškovi za male naklade (do 2000 m2) su jamstvo opravdanosti i uspjeha investicije u tisak ambalaže. Forma tiska B2 (508 x 700 mm) omogućuje korištenje već postojećih alata za štancanje, dok dodatni doradni strojevi pružaju mogućnost parcijalnog lakiranja UV ili vodenim lakom. Zahvaljujući 100% ekološkim zelenim tonerima, strojevi Xeikon imaju uistinu široko područje primjene, od prehrambene i farmaceutske do kozmetičke i sličnih industrija.

• Sigurnosne aplikacije u digitalnom tisku - Branka Falatko, Xerox Ltd. predstavništvo u Hrvatskoj

Xerox u svakom poslu želi ponuditi nešto novo, biti drugačiji, 'pogoditi' potrebe kupca, ponuditi im nešto što neće htjeti odbiti. U današnje vrijeme, u situaciji konstantnog pada prodajnih cijena u grafičkoj industriji, kupcima žele ponuditi nešto što će predstavljati dodatnu vrijednost. Nešto što će posao tiskara učiniti vrijednim i posebnim, a konačna cijena posla neće biti rezultat cjenkanja i uspoređivanja s konkurencijom. Idealno bi bilo ponuditi tako nešto bez prevelike investicije. Xerox na d PRINTU predstavlja zbirku upravo takvih aplikacija: Sigurnosna rješenja u digitalnom tisku.
Inovativna rješenja iz Xeroxa: Glossmark, Fluorescence, InfraRed, Microtext. Xerox uređaji za digitalni tisak, običan toner, običan papir.
Izvanredne aplikacije, za vaš izvanredan posao!

• Digitalni tisak - kako unaprijediti poslovanje - Admir Joldić, Xerox Slovenija d.o.o., Slovenija
Ekonomska kriza, koja je našu regiju pogodila već krajem 2008. godine još je uvijek tu. Nije zaobišla ni grafičko tržište. Štoviše, upravo taj dio tržišta je trenutačno u najvećoj krizi. Narudžbe tiskovnog materijala se smanjuju, kao i tržište, što ostavlja tiskare s predimenzioniranim kapacitetima. Na žalost, većina tiskara je kao jedini način zadržavanja klijenata odabrala sniženje cijena, što je dovelo do toga da je sve više tiskara na rubu kolapsa.
Analize pokazuju da se tiskare u regiji, izuzev svijetlih primjera pojedinaca, nisu dobro prilagodile ekonomskim promjenama i još uvijek očekuju da će kupci „sami doći, kad im bude nešto trebalo“. No kupci su danas pametniji i oprezniji. Kupac više ne ide u narudžbu ako nema barem tri ili više ponude. Rezultat toga je sniženje cijena, što dovodi do rezanja marži, dok troškovi rada i opreme ostaju isti. Tiska se više za manje zarade. A kupci očekuju kvalitetan proizvod, ne gledajući na cijenu.
Potrebno je promijeniti način razmišljanja i pristupa tržištu. Budućnost je ipak digitalna!

• AGFA kompletna rješenja za tisak velikih formata - Mladen Široki, ZINA d.o.o., Hrvatska,  Moataz Salah Eldin, Agfa

Agfa nudi kompletnu ponudu pisača velikih formata širine ispisa od 160 do 500 cm koja uključuje: hibridne, flat bed i roll-to-roll UV pisače, hard solvent roll-to-toll pisače i sublimacijske pisače za direktan tisak na tekstil
Većina AGFA pisača koristi UV tehnologiju koja osigurava trenutno sušenje boje, izražajne boje i odličnu mehanička otpornost ispisa te omogućuje vrhunsku kvalitetu ispisa na gotovo svim vrstama materijala uključujući krute ploče debljine do 45 mm i fleksibilne materijale u rolama. Korištenjem bijele boje nude se dodatne mogućnosti primjene na prozirne i obojene materijale, kao što su npr. staklo, drvo, pleksiglas i slično. Dodatna prednost AGFA pisača UV tehnologije je korištenje tinti bez hlapljivih organskih spojeva (VOC) koje nisu štetne po okoliš i zdravlje operatera te osiguravaju jednostavno održavanje pisača i niske troškovi ispisa.

• Epson - izazovi probnog otiska -  Mladen Široki, ZINA d.o.o., Hrvatska, Ladislav Jonak, Epson
Prema ISO 12647-7 standardu zahtjevi kod izrade probnog otiska su široki bojni opseg, homogenost ponovljivost i točnost boja, vjerna reprodukcija tonskih vrijednosti, mogućnost ispisa i mjerenja kontrolnog klina te ispisa etikete s rezultatima mjerenja. Epson Stylus Pro pisači s tintama UltraChrome HDR i ugrađenim spektrofotometrom u kombinaciji s kvalitetnim RIP softverom u potpunosti ispunjavaju sve te zahtjeve te su godinama vodeće rješenje za ispis probnih otisaka.
Epson nudi kompletnu ponudu pisača širine od 43,2 cm do 165 cm koji u potpunosti pokrivaju sve zahtjeve za ispis probnih otisaka za različite tehnike tiska (plošni tisak, rotacija, tisak novina i ostalo). Novost u ponudi, Epson Stylus Pro WT7900 je prvi pisač na vodenoj bazi s dodatkom bijele boje. Ovaj pisač, posebno namijenjen ispisu probnih otisaka za potrebe ambalažne industrije, koristi ukupno 9 boja čime se postiže širok bojni opseg i odlična pokrivenost bijelom bojom. Bijela boja omogućuje ispis na prozirnim folijama i obojenim materijalima tipičnim za ambalažnu industriju.
Pune prednosti Epson Stylus Pro pisača postižu se korištenjem EFI Colorproof XF softvera koji omogućuje kalibraciju te vjerni ispis i verifikaciju probnih otiska, simulaciju spot boja, ispis dinamičkog kontrolnog klina (patentirana Dynamic Wedge tehnologija) i mnoge druge napredne opcije.
Pisači Epson Stylus Pro u kombinaciji sa softverom EFI Colorproof XF predstavljaju vodeće rješenje za ispis digitalnih probnih otiska koje je prihvatio velik broja tiskara i agencija.


OSTALA DOGAĐANJA:


MEET THE BUYERS – TEHNOLOŠKI FORUM: 
organizirani individualni sastanci s predstavnicima predavača ili ponuđača komercijalno dostupne opreme s ciljem otvaranja mogućnosti nove poslovne suradnje i izravnog uvida u ponudu dostupnu na tržištu regije.

Izložba strojeva, materijala, opreme i proizvoda digitalnog tiska
 

Mi Vam pružamo priliku, na Vama je da je iskoristite!

 

*Napomena: teme su navedene po abecednom redu tvrtki

 
INFORMACIJE:
TECTUS d.o.o., Radnička cesta 48, 10 000 Zagreb, HR-AB-01-080052025
Tel.: +385 1 60 62 882 • Fax: +385 1 60 62 889 • E-mail: tectus-institut@ambalaza.hr
Kontakt osoba: Krunoslav Koprivnjak