U Francuskoj od 1. 1. 2022. zabranjena plastična ambalaža za većinu voća i povrća

Francuska će od 1. siječnja 2022. godine zabraniti upotrebu plastične ambalaže za gotovo sve voće i povrće, nastojeći smanjiti količinu plastičnog otpada.

Primjenjujući zakon iz veljače 2020., vlada je objavila popis od tridesetak vrsta voća i povrća koje će se od 1. siječnja morati prodavati bez plastične ambalaže. Na popisu su, među ostalim poriluk, patlidžan i rajčica te jabuke, banane i naranče.

"U svakodnevnom životu koristimo nevjerojatnu količinu plastike za jednokratnu upotrebu. Cilj zakona o kružnoj ekonomiji je smanjenje korištenja plastike za jednokratnu upotrebu i češće korištenje, odnosno njezina zamjena drugim materijalima ili ambalažom za višekratnu upotrebu i recikliranje", stoji u priopćenju ministarstva.

Procjenjuje se da se trenutačno oko 37 posto voća i povrća prodaje u plastičnoj ambalaži te se očekuje da će se ovom mjerom spriječiti korištenje više od milijarde komada beskorisne plastične ambalaže godišnje.
Predsjednik udruge francuskih prodavača voća Francois Roch rekao je da će prijelaz na kartonsku ambalažu biti prilično težak u tako kratkom razdoblju.

"Istodobno, problem predstavlja komadna prodaja voća i povrća jer ga mnogi kupci 'pipkaju' i dodiruju, a prodavači to ne vole", rekao je. Zabrana pakiranja dio je višegodišnjega vladina programa čiji je krajnji cilj postupno izbacivanje plastike iz upotrebe.
Datum objave: 21.11.2021., 16:51