U Europi raste proizvodnja staklene ambalaže


Proizvodnja staklene ambalaže u Europi porasla je  za 2,9 % u obujmu (tonama) i za 2,1 % u jedinicama u 2016., prema podacima FEVE-a, Europskog udruženja proizvođača staklene ambalaže.
Podaci su uključivali proizvodnju staklene ambalaže za hranu i piće u EU, Švicarskoj i Turskoj bazirani na direktnim industrijskim podacima o proizvodnji od članova FEVE, a koje je kompilirao Vivid Economis.

Podaci upućuju na to da je rast potaknut izvozom kao i kontinuiranom potražnjom za staklenom ambalažom u segmentima hrane i pića u Europi. Konačni obujam od 20.9 milijuna tona ili 75.9 milijardi jedinica bilo je proizvedeno u Europi za EU tržišta i međunarodna tržišta hrane i pića.

„Rastuća potražnja za staklom snažan je signal povjerenja od strane potrošača u našu industriju i u staklenu ambalažu koja pomaže brendovima da se istaknu na policama na europskom i na međunarodnom tržištu,“ kaže predsjednik FEVE-a, Johan Gorter. Snažna izvedba u 2016. godini potvrđuje postojan trend u posljednjih pet godina. Od 2012. industrija je povećala svoju proizvodnju za 5,8 % u obujmu i 6,1 % u jedinicama.

Staklo i dalje predstavlja referentni materijal za ambalažu za vodeća tržišta poput alkohola, vina i piva, dok sve više udjela dobiva u sektorima hrane, vode i mliječnih proizvoda. To nije samo zbog novih trendova potrošnje za lokalnu, organsku i prirodnu hranu, već i zbog pozitivne slike staklene ambalaže i snažnog povjerenja potrošača u staklo kao svoje preferirane ambalaže zbog očuvanja okoliša, zdravlja i okusa.

Prema nedavnom istraživanju, staklo je omiljena ambalaža potrošača, a jedan od dva Europljana tvrdi da koristi više stakala nego prije tri godine, a 75% Europljana vidi staklo kao ambalažu koja najviše štiti okoliš.

Datum objave: 27.9.2017., 9:42