Ryanair najavljuje letove "bez plastike"

Ryanair je predstavio petogodišnji plan za uklanjanje plastične ambalaže na svim letovima do 2023. godine.
Najveća europska zrakoplovna kompanija prema broju putnika obećala je da će u zrakoplovima te sjedištima i bazama ukloniti plastične materijale koji se ne mogu reciklirati.

Također će uvesti dobrovoljnu naknadu za korisnike prilikom rezervacije avio karata za smanjenje emisije ugljičnog dioksida.

Ovaj niskobudžetni prijevoznik planira uvođenje biorazgradivih šalica, drvenog pribora za jelo i papirnate ambalaže u zrakoplovima, a u svojim glavnim uredima, bazama i područnim uredima želi u potpunosti ukloniti svu plastiku.

Ryanairov direktor marketinga, Kenny Jacobs, je izjavio: "Vrlo nam je drago što smo objavili plan zaštite okoliša koji uključuje i našu predanost za uklanjanje svih ne-reciklirajućih plastičnih masa iz naših operacija tijekom narednih pet godina. Za putnike u zrakoplovima to će značiti inicijative kao što su prebacivanje na drveni pribor za jelo i biološki razgradive šalice za kavu te uklanjanje plastike iz našeg asortimana proizvoda. Također ćemo za putnike uvesti opciju za nadoknadu troška za emisiju ugljičnog dioksida kroz mogućnost donacije dobrotvornoj klimatskoj organizaciji online.

Dodao je kako će se Ryanair također povezati s proizvođačima opreme. "Pregledavamo plastične dijelove unutar zrakoplova koji se ne mogu reciklirati i surađujemo s proizvođačima opreme kako bi počeli koristiti reciklirajuću plastiku u zrakoplovima i ostalim operacijama.

"Uvijek će postojati neka vrsta plastike ... Koliko možemo postići u cilju stopostotnog uklanjanja ne-reciklirajuće plastike, vidjet ćemo tijekom narednih pet godina".

Inicijativa dolazi nakon ponavljanih poricanja izvršnog direktora kompanije, Michaela O'Learya, koji je prošle godine ponovio kako "ne prihvaća da su klimatske promjene stvarne".

"Ne prihvaćam vezu između emisije ugljičnog dioksida i klimatskih promjena. Ljudi koriste vrlo kratkoročnu analizu vremena kako bi opravdali klimatske promjene," rekao je za RTÉ Radio 1 prošlog travnja, dodajući da su te zabrinutosti "potpuna glupost".

Datum objave: 5.2.2018., 11:21