« Povratak na sadržaj Broj 4 | Godina 2017

LabelExpo 2017

Noviteti koji oduševljavaju industriju

Sajam LabelExpo je i ove godine zabilježio izuzetnu posjećenost i opravdao očekivanja svojih posjetitelja, a uživo predstavljanje ključnih performansi opreme za fleksotisak i digitalni tisak, nezaobilaznih softverskih rješenja, kao i doradnih alata i strojeva osigurali su LabelExpu status jednog od najuspješnijih sajmova u industriji.
Kompanija Professional Printing Solutions Adria jedna je od brojnih sudionika ovogodišnjeg sajma LabelExpa na kojem su predstavljeni noviteti od strane proizvođača čije proizvode kompanija distribuira dugi niz godina u Adria regiji.

MARK ANDY
LabelExpo Europe 2017 pokazao se još jednim uspješnim događajem za tvrtku Mark Andy i za njihovu globalnu mrežu distributera. Na ovogodišnjem štandu Mark Andy predstavio je svoj portfelj strojeva za digitalni tisak i fleksotisak. Demonstracije rada Digital Series i Performance Series tiskarskih strojeva na licu mjesta omogućilo je potencijalnim klijentima da uživo vide mogućnosti svakog izloženog stroja.
Tijekom četverodnevnog sajma poseban interes izazvale su demonstracije nove generacije Performance P7 platforme fleksotiskarskih strojeva koju karakterizira brzina tiska i do 300 m/min. Dvije demonstracije rađene su na nagrađivanoj Performance narrow web platformi, pokazujući fleksibilnost primjene u tisku ambalaže i istinsku hibridnu produkciju pomoću Digital Plus Screen modula. Digital Plus Screen, inline UV inkjet digitalni modul za jednobojni tisak, služi kao digitalna i ekonomična alternativa tradicionalnom rotacijskom sitotisku.

Na ovogodišnjem sajmu u fokusu se našla fleksibilna ambalaža, kao jedno od najdinamičnijih dijelova tržišta tiska ambalaže. Do sada, zahtjevi s aspekta sigurnosti hrane koje fleksibilna ambalaža mora ispuniti onemogućavali su korištenje rotacijskog tiska uskih formata. Dolaskom na tržište nove generacije Performance Series tiskarskih strojeva situacija se mijenja i tržište fleksibilne ambalaže za hranu se otvara. Ulazak na ovo tržište omogućen je inline laminacijom bez korištenja otapala, što je smanjilo probleme s vijekom trajanja adheziva u proizvodnoj liniji kao i troškove vremena potrebnog za sušenje.

Hibridni tisak ove je godine bio jedan od glavnih fokusa za tvrtku, s osnovnom porukom da digitalni i fleksotisak više ne isključuju jedan drugoga.

Mark Andy je integracijom ESKO RIP-a koji upravlja hibridnim sustavom te digitalnim i fleksotiskarskim komponentama iz zajedničkog izvora u Digital Series platformu stvorio originalni hibridni tiskarski sustav za tisak etiketa. Demonstracija Digital Series sustava sastojala se od tri brze izmjene posla na tri različite tiskovne podloge (klasična bijela polusjajna, clear-on-clear polipropilenska podloga i papir klase osam) uz korištenje tri različite štance i tri različita dizajna.

Prvo su pokazane mogućnosti namijenjene potrebama kozmetičke industrije, u ovoj demonstraciji koja je pokazala fleksibilnost korištenja hibridnog tiska, korištena je zlatna fleksoboja koja ne može biti otisnuta digitalnim tiskom te jednostavnost tiska tonova kože bez neželjene pojave efekta narančine kože na otisku. Ostale demonstracije su bile tisak vinske etikete na papiru i etikete za pivo na polusjajnom papiru koja je sadržavala elemente otisnute varijabilnim tiskom.

Na demonstracijama također je predstavljena nova polurotacijska štanca QCDC-SR, varijanta već tržišno priznate i FTA (engl Flexographic Tehnical Association) nagrađivane QCDC (engl. quick change die cut) semi rotary štance - koja omogućava offline zamjenu štanci uz in-line registraciju pomoću sustava kamera.
LabelExpo 2017 obilježilo je i europsko predstavljanje Digital One, malog stroja za digitalni tisak koji je lansiran na tržište u zadnjem kvartalu 2016. godine. Ovaj stroj je zainteresirao prisutne svojom svestranošću, pristupačnom cijenom i inline doradom.

SMAG
Kompanija je u svijetu prepoznatljiva po svojim strojevima za tisak iz role koji kombiniraju sitotisak, laminaciju, lakiranje, reljefni i slijepi tisak, foliotisak i različite tehnologije štancanja.
Dokazavši se kvalitetom proizvodnje svojih kompleksnih strojeva, SMAG je proširio svoj proizvodni program strojevima za premotavanje, inspekciju i konfekcioniranje prethodno otisnutih materijala u u flekso ili digitalnom tisku. Na ovogodišnjem sajmu posebnu pažnju posvetili su slijedećim novitetima.

Digital Galaxie Generation III. Ovaj stroj ima modularnu strukturu i može obavljati poslove s različitim tehnikama tiska uključujući rotacijski ili polurotacijski UV fleksotisak, ravni sitotisak (brzina od 25 m/min), zlatotisak i slijepi tisak (brzina od 35m/min uz veliku preciznost zahvaljujući pritisku od 30 T/cm2), polurotacijsku ili ravnu štancu (brzine do 60 m/min). Moduli za lakiranje, hladni foliotisak ili slijepi tisak mogu se posebno integrirati. Kombinacijom različitih modula ovog stroja ostvaruju se prednosti u smislu visoke fleksibilnosti i visoke krajnje kvalitete.

E cut generation III. Ovaj kompaktni, a opet robusni stroj izveden iz Galaxy platforme s polurotacijskim režimom rada predstavlja najznačajnije dostignuće između dva LabelExpo-a. Kratko vrijeme pripreme posla, velike mogućnosti kombiniranja operacija te mnogobrojne ponuđene opcije omogućuju visoku produktivnost rada ovog stroja.

INTERCOAT
Intercoat je globalno poznat njemački proizvođač samoljepljivih filmova i papira za vinske etikete. Godine stjecanja iskustava i znanja, pažljiv odabir sirovih materijala, korištenje samo ekološki dokazanih i visoko kvalitetnih ljepila te savršena podrška korisnicima provjereni su recept za zadovoljne klijente širom svijeta.

Vinske etikete. Intercoat nudi materijale za vinske etikete vrhunske kvalitete. Prioritet je proizvodnja najviše i konstantne kvalitete koja zajedno s dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji premazanih materijala i iskustvo u specijaliziranim primjenama osigurava vrhunsku kvalitetu etiketa za vino. Svaki proizvod se pojedinačno kreira kako bi što bolje istaknuo karakter etikete i njen izgled kada se nađe na polici. Intercoat vinski materijali drže 30 % tržišnog udjela u Adriatic regiji.

Samoljepljivi filmovi. U Intercoat paleti proizvoda za etikete možete uglavnom naći sve klasične materijale kao što su polietilen i polipropilen koji su pogodni za kozmetičku industriju, industriju hrane i pića, za kemijsku industriju i mnoge druge. Ova paleta proizvoda je upotpunjena PVC i PO filmovima i novim bio-folijama. Na ovogodišnjem sajmu LabelExpo 2017, posjetiteljima je predstavljen novitet u području materijala za etikete koji svojim karakteristikama odgovaraju proizvodima namijenjenim za duboko smrzavanje i proces pasterizacije pod imenom HOT AS ICE. Posebno kreirani materijali za etikete u ovim uvjetima osiguravaju konzistentnost i kvalitetu i na ekstremnim temperaturnim uvjetima. “HOT” su etikete specijalno namijenjene ambalaži proizvoda koji prolaze proces pasterizacije, dok “ICE” predstavlja etikete koje su pokazale sjajne performanse na vlažnim i zaleđenim površinama. Etikete se mogu aplicirati i na temperaturama do -20˚C.

Predstavljeni noviteti u proizvodnji etiketa su pokazali i izuzetnu kvalitetu štancanja.
Ostala inovativna rješenja predstavljena na sajmu uključuju:
Multi Talent Topcoat za UV Inkjet kao i za konvencionalni proces tiska,
Polyester liner XP23 koji garantira veliku brzinu proizvodnje kao i malu emisiju CO2.

KOCHER BECK
Kocher Beck već desetljećima stoji iza proizvoda za tiskarsku industriju sa svojim inovativnim i u praksi dokazanim i patentiranim rješenjima. Portfelj uključuje visoko precizne fleksibilne štance, magnetne cilindre, cilindre za zlatotisak, sofisticiran sustav za mjerenje pritiska Gap Master te inteligentne TecScreen ploče za sitotisak. Svaka magnetna fleksibilna štanca koju je s magnetnim cilindrima izumio prije 30 godina Kocher Beck, predstavlja rezultat dugog iskustva, podržanog konstantnim programom razvoja i unaprjeđenja.

Noviteti koji su posebno izdvojeni i naglašeni na ovogodišnjem LabelExpu odnose se na predstavljanje novih TecScreen ploča za sitotisak , kao i predstavljanje najnovije generacije 3L Laser Long Life fleksibilnih štanci. Posebna tehnologija laserskog očvršćivanja u kombinaciji s patentiranim procesom poliranja nudi izuzetne rezultate u smislu trajnosti i pouzdanosti. Druga inovacija uključuje Quick change cutting unit koji omogućava podešavanje promjena magnetnih cilindara u toku posla kao i zamjenu magnetnih cilindara u maksimalno kratkom roku.

Izvor: Professional Printing Solutions Adria
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: