« Povratak na sadržaj Broj 4 | Godina 2014

Redukcija izopropilnog alkohola u procesu tiska

Redukcija izopropilnog alkohola (IPA) u tisku trend je već niz godina. Zahvaljujući novim tiskarskim tehnologijama, modernim tehnikama monitoringa i mjerenja tiskarskih parametara, specijalnim aditivima (puferima), posebno prilagođenim valjcima za vlaženje, omogućena je redukcija IZOPROPILNOG ALKOHOLA čak ispod 6 %. Kako tehnologija napreduje, danas je moguće taj postotak spustiti i niže, uz odlične rezultate tiska. Većina tiskara, kako na inozemnom, tako i na domaćem tržištu, prakticiraju uprav
Početkom listopada ove godine došlo je do nesreće u nizozemskom pogonu Shella (Moerdijk / Niederlande) u kojoj su ozlijeđene četiri osobe, te do isključenja iz sustava proizvodnje petrokemijskih proizvoda, između ostalog i proizvodnje izopropilnog alkohola – “omiljene” tekućine kod strojara.
Taj je događaj doveo do golemih turbulencija na globalnom tržištu tog proizvoda i do vrtoglavog rasta cijene od 20 do 30 %. Posljednja kriza u dotoku izopropilnog alkohola, umjetno izazvana, datira s početka 2011. godine, sa skokom cijena od 35 %. Tada je kriza trajala kratko, međutim procjene govore da bi ova kriza trebala potrajati znatno duže. Naime, popravci strojeva i spremnika sa sirovinama za proizvodnju potrajali bi oko pola godine. Ta je vijest naročito pogodila grafičku industriju, jednu od najugroženijih grana, koja svake godine bilježi negativne bilance i gdje smo svjedoci propadanja velikih i uglednih tiskara u cijelome svijetu.
Regionalna grafička industrija je, čini se, pogođena ovom krizom još bolnije, jer se godinama izopropilni alkohol troši nekontrolirano u neopravdano velikim količinama i udjelom u procesu tiska. Izopropilni alkohol je bezbojna, zapaljiva tekućina oštrog mirisa, te se ubraja u VOC (Volatile Organic Compound) tvari zbog visoke isparivosti. Za čuvanje, skladištenje i transport (ADR) ove tekućine, propisane su posebne REACH odredbe, različite od zemlje do zemlje, a smatramo da su prilično “labave” u Hrvatskoj. Ambalaža u kojoj se čuva ta tekućina trebala bi biti specijalna, elektrostatički neutralna, jer i najmanja iskra može dovesti do eksplozije i požara u tiskarama, gdje se često nalazi između paleta s kartonom i papirom, kao eksplozivna kombinacija koja je mnoge tiskare “zavila u crno”.Posebno je važno istaknuti izuzetno negativan utjecaj na okoliš i zdravlje ljudi koji dolaze u doticaj s tom tekućinom, pa makar bila i razblažena u sustavu za vlaženje na Technotrasu, Baldwinu ili nekom drugom sustavu. Izopropilni alkohol je dvostruko opasnija tekućina od etilnog alkohola i štetni učinci se prije svega odnose na dišne puteve, ali na organizam utječu i preko kože i očiju. Dugotrajno udisanje para tog alkohola može izazivati trajne posljedice na centralni živčani sustav, sličan onome kod alkoholičara, samo puno agresivnije i s trenutačnim posljedicama. Strojari izloženi učinku izopropilnog alkohola žale se na glavobolju i omamljenost, povraćanje, naročito u ljetnim mjesecima kada tekućina isparava u velikim količinama.
Brojne organizacije i institucije u Europskoj uniji vrše pritisak da se upotreba te tekućine smanji na najmanju moguću mjeru. Te su mjere opsežne i počinju stimuliranjem smanjenja izopropilnog alkohola kroz povoljnije kredite za korisnike, do zabrane transporta, određivanjem godišnjih limita i udjela u procesu tiska. Primjerice, Švicarska je uvela dodatni porez od 3 franka na svaku litru utrošenog alkohola, Japan propisuje maksimalni udio od 5 %, dok je u većini država SAD-a zabranjena bilo kakva upotreba izopropilnog alkohola u tisku. U većini razvijenih zapadnih zemalja normalno je da se izopropilni alkohol koristi do maksimalnih 5 %, dok ambicioznije i etabliranije tiskare u arku funkcioniraju kao IPA free. U Skandinaviji se pak na tenderima daju poslovi samo onima koji ne koriste alkohol. Na taj način institucije i zakonodavstvo izravno djeluju na tiskare i proizvođače opreme s ciljem eliminacije ili bar kontroliranog doziranja te opasne tekućine u plošnom tisku. Valja istaknuti da je rotacijski tisak uglavnom bezalkoholni, problem je prije svega kod tiska iz arka. Također je potrebno naglasiti da alkohol, do ulaska u sustav za vlaženje, ispari od 30 do 50 %, ovisno o njegovu udjelu. Smanjenjem tog udjela s 13 % na 10 %, isparavanje se smanjuje s 264 mg/m3 na 97 mg/m3. U regiji je potrošnja izopropilnog alkohola viša od 10 % gotovo normalna, a na nekim je mjestima izmjerena i viša od 18 %. Takva nekontrolirana potrošnja uvjetovana je neispravnim mjernim uređajima na strojevima, gdje strojari nisu ni svjesni da tiskaju s visokim udjelom alkohola.

Kako smanjiti ili još bolje ukinuti izopropilni alkohol?
U današnje vrijeme visoke tehnologije proces redukcije nije više takav bauk kakav je to primjerice bio prije dvadesetak godina. Najnovija generacija valjaka za vlaženje i dodaci za vlaženje koji simuliraju učinak alkohola olakšavaju da taj prelazak ne bude problematičan. Böttcher Systems ima zaista cjelovita rješenja u tom području. Tu prije svega ističemo najnoviju generaciju valjaka za vlaženje – Aqualis PRO vodenog duktora sa specijalnim vitonskim slojem, visokih hidrofilnih svojstava, koji omogućuje ujednačen transfer filma tekućine. Sljedeći transferni valjak je obložen specijalnom gumom WS 125, koja je izrazito otporna na agresivno djelovanje pufera na matriks gume. Želimo istaknuti da valjci za smanjenje alkohola koštaju gotovo jednako kao i alkoholni valjci, tako da je u ovom segmentu financiranje potpuno neproblematično. Böttcher, kao najveći proizvođač kemikalija korištenih u tiskarskim pogonima konsekventno ulaže u istraživačku djelatnost za pronalaženje novih rješenja kod dodataka za vlaženje. Najnoviji iz te generacije je Böttcher Fount GS 046, koji se koristi za radikalno smanjenje odnosno potpuno uklanjanje izopropila u sustavu za vlaženje. Taj aditiv ima sve certifikate za slobodnu upotrebu kod svih velikih proizvođača strojeva (HD, Manroland i KBA) i dozira se 4 %
Böttcher svakako preporučuje i upotrebu otvrđivača vode u reverzibilnoj osmozi na platformi magnezijevih karbonata – BöttcherPro Calcit VL 019. Ofsetne gume ultimativno moraju imati posebno gumiranje i finoću brušenja površine kako bi mogle podržati povoljan balans boja-vlaženje. Ovdje Böttcher nudi prije svega Böttcher TOP 8600 ofsetnu gumu najnovije generacije, s visokohidrofilnim svojstvima, kao i nešto jeftiniju Böttcher Top 5400.

Böttcher ProCleanfix, Calciumfix, FR 1000
Za optimalan rad valjaka potrebno je prije svega redovito održavanje jer povišena toplina u jedinici za boju može izazvati poremećaje u balansu sustava. Ovdje se preporučuje korištenje Böttcher ProCleanfix i Calciumfix, te FR 1000, kao sredstva za čišćenje valjaka za vlaženje. Rezultat je čista površina valjaka i prvobitno stanje mikrohrapavosti gume.
Redukcija izopropilnog alkohola u tiskarskom procesu omogućena je jedino ako se poštuje kompatibilnost svih proizvoda. Stoga se savjetuje upotreba svih sredstava koja igraju ulogu u procesu tiska od istog proizvođača. Kombinacija više aditiva ili kemijskih sredstava različitih proizvođača može biti problematična te se manifestirati nizom problema u tisku kao što je uništavanje tiskovnih valjaka i ofsetne gume. Time se usporava ili zaustavlja tiskarski proces.
Böttcher nudi kompletan sustav: specijalne valjke, ofsetne gume, aditivna sredstva i pomoćna kemijska sredstva. Svi proizvodi su kompatibilni i vrlo kvalitetni - Böttcher jamči njihovu kompatibilnost.
Projekti smanjivanja izopropilnog alkohola i implementacije najnovijih proizvoda provedeni su na početku isključivo u Austriji i Sloveniji, a u Hrvatskoj je uspješno proveden u Istragrafici d.d. u Kanfanaru.
Sljedeći projekt je planiran u Radin Printu početkom sljedeće godine. Ovdje želimo posebno istaknuti početak uspješne suradnje s Radin Grafikom d.o.o., koja je zastupnik Böttchera za Hrvatsku.

Priredio: Branko Švraka, Böttcher Österreich GmbH, Austrija
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: