« Povratak na sadržaj Broj 3 | Godina 2010

Star Proof – inovativno rješenje

Revolucija u tehnologiji probnog otiska

Nakon dvadeset godina digitalne izrade probnih otisaka napokon se pojavilo rješenje koje svaki grafičar željno iščekuje - digitalni probni otisak potpuno vjeran krajnjem rezultatu u svim tehnikama tiska.
Konačno je došao kraj priči objašnjavanja kupcu da je probni otisak jako blizu gotovom proizvodu, ali da to ipak nije isto. Star Proof će posebno razveseliti fleksotiskare jer upravo oni imaju najviše problema s prikazom onoga što će biti krajnji rezultat u tisku.

Star Proof
Star Proof je inovativno rješenje probnog otiska koje brzo i ekonomično daje visokokvalitetne rasterske probne otiske na ink jet printerima. Svojim Actual Dot sustavom koji replicira originalni raster i rasterskim uzorcima na rezolucijama probnog otiska, Star Proof pruža probne otiske vrhunske kvalitete s čvrstim rasterskim točkama, oštrim slikama, točnom bojom i finim detaljima – potpuno je istovjetan onom koji će se tiskati. S ROOM sustavom probnog otiska koji omogućava “resempliranje” istog seta separacije visoke rezolucije koji se šalje na CtP/ili osvjetljivač filma, Star Proof osigurava integritet podataka između probnog uzorka i tiska.

Postizanje rastriranih probnih otisaka na brz i ekonomičan način
Star Proof nudi svu kontrolu potrebnu za vjernu reprodukciju slika na ink jet printerima. Da bi održao oštrinu prikaza, Star Proof koristi stvarne rasterske točke originalnih izripanih podataka te na taj način čuva uzorke rasterskih točaka, rastere i rozete probnog otiska. Rezultati na ink jet printerima su zapanjujući. Star Proof alati za upravljanje bojom napravljeni su za probni otisak rasterskih točaka kako bi simulirali karakteristike procesa tiska. To omogućava proizvodnju probnih otisaka u boji koji u potpunosti odgovaraju onima koji će izaći iz tiska. S moćnim setom proizvodnih značajki koje pomažu kod specijalnih dodatnih boja, uvećanog tiska, mekanih i progresivnih probnih otisaka, simulacije nepoklapanja registra i softproof probnih otisaka, Star Proof donosi cjelovito i isplativo rješenje za današnje probne otiske koji mogu biti vrlo zahtjevni.

Zašto polutonski probni otisak?
Proces tiskanja koji koristi grubi raster ili drugačija pravila rastriranja imaju velik utjecaj na vizualni dojam i skalu boja. Temelj snažne Star Proof mogućnosti da proizvede vrhunske rastrirane probne otiske leži u njegovom analitičkom sustavu Actual Dot, koji omogućava reprodukciju rozeta, finih linija, teksta od samo 1pt, kao i nedostatke poput moire uzoraka.

Značajke izrade probnog otiska za ambalažu
Star Proof nudi nove karakteristike za ambalažne aplikacije koje omogućavaju simulacije karakteristika rasterskih točaka u fleksotisku da bi se osigurali probni primjerci koji vjerno prikazuju ono što će biti finalni proizvod nakon tiskanja. Rasterske točke koje se pripremaju za flekso ploče najčešće se prilagođavaju u malom postotku po visini i širini kako bi se kompenziralo širenje koje se javlja kod tiska. Star Proof Distortion širi deformirane točke na originalnu veličinu uz kontrolu korisnika kako bi se ispravila veličina rasterskih točaka bazirana na originalnom omjeru deformacije ili na omjeru širenja. Star Proof također kompenzira male rasterske točke koje se mogu izgubiti prilikom prijenosa na flekso ploče tijekom njihove izrade. Upotrebom Dot Lost veličine sve rasterske točke koje su manje od zadane veličine bit će maknute i neće se pojaviti na probnom otisku. Fleksotisak, pogotovo kad se koristi na valovitom kartonu, ima vrlo visoki prirast rasterskih točaka i to do 15 ili čak 20 posto. Uobičajeno prilagođavanje tog prirasta ne može biti učinkovito kod prirasta tako velikog opsega. Star Proof Dot Gain značajno povećava veličinu rasterske točke dodajući granicu od 1 ili više piksela oko rasterske točke i na taj način osigurava da će se to vidjeti na probnom otisku.Opcije koje dosad nisu viđene
Dot Lost je opcija za simuliranje procesa izrade npr. flekso ploča, gdje ploča ne može sadržavati male rasterske točke. Ako, primjerice, korisnik postavi 65 mikrona u tekstualnom polju Dot Lost, sve rasterske točke manje od te zadane vrijednosti neće biti prikazane na probnom otisku.
Nepoklapanje registra je opcija koja simulira nepoklapanje registra u tisku za svaku boju. To omogućava korisniku da provjeri jesu li udaljenosti nepoklapanja registra u tisku u toleranci. Na taj se način izbjegavaju praznine pri tisku.
Extreme Dot Gain je opcija za povećanje rastertonskog prirasta. Unosom vrijednosti piksela u tekstualno polje EDG, probni će otisak pokazati i povećanje rasterskih točaka i granice objekta simulirajući pritisak tiskarske ploče.
Color Shade Estimate opcija pruža automatsko fino podešavanje dodatne boje. Također daje i izvještaj kako bi se osigurala stalna kvaliteta boje koristeći mjerenje i komparaciju vrijednosti boja.
Invert Separation opcija omogućava korisniku inverziju bilo kojih specijalnih odvajanja, primjerice kod obrnutog tiska bijele boje na prozirni medij. Uobičajeni ink jet printeri ne mogu printati bijelu boju, a ta mogućnost omogućava operateru da izvrne bijeli kanal i printa sivu na prozirno područje.

Isi kalibracija za simuliranje procesa tiska
Star Proof ICS pruža opsežan set alata koji omogućava postizanje odličnog uklapanja boja na probnom uzorku i tisku. Nudi također i tradicionalnu kalibraciju boje i finu kontrolu za uklapanje tinte preko nijanse boje, krivulju kalibracije i kompenzaciju širenja rasterske točke. S vrhunskom reprodukcijom crne i sive i opcijama za baratanje UCR i GCR, korisnici mogu lako postići razinu kvalitete koju je vrlo teško ostvariti na mnogim sustavima koji se baziraju na ICC profiliranju. U srcu ICS-a je izravan i moćan proces kalibracije boje. On je intuitivan za operatere tiska. ICS koristi spektrofotometrijska očitanja kako bi analizirao i usporedio karte za tisak i karte za probni otisak. Očitanja ulaze u Star Proof i kreira se sistemski profil za dotični tisak te se on pohranjuje za buduću upotrebu.

Kontrola područja s finim nijansama boje pomoću Ink Tunera
U područjima probnog otiska gdje se događaju preklapanja između C,M, Y i crne, Ink Tuner omogućava da se prilagodi gustoća boje svake tinte posebno, kontrolu područja nijansi i uvid u vrijednosti tinte u realnom vremenu. Ink Tuner automatski upravlja procesom prilagodbe razine tinte i na taj način osigurava nepromjenjivost nijanse. To je robustan sustav koji kontrolira i boju i gustoću u zadanim područjima. To je proces koji nije moguće izvesti s mnogim ICC sustavima za upravljanje bojom.

Isi Kalibracija ICC
Star Proof je implementirao ICC profil uz ICS tehnologiju upravljanja bojom da bi zadržao sve prednosti ICS-a. To omogućuje korisnicima unos standardnih ICC profila tiska. Uz to, korisniku je na raspolaganju alat koji omogućava stvaranje vlastitih ICC profila koji daju odlične vizualne rezultate s niskim Delta E vrijednostima. Korisnici mogu vidjeti Lab i CMYK vrijednosti i primijeniti fleksibilno prilagođavanje boje, postaviti maksimum količine tinte za tisak i uvesti Lab vrijednosti dodatne boje iz spektrofotometrijskih uređaja.

Probni otisci na širokom spektru ink jet printera
Tijesna suradnja s proizvođačima printera omogućava stalno razvijanje sučelja za nove modele. Na taj se način osiguravaju optimalna svojstva i kvaliteta izrade. Fleksibilnost i preciznost Star Proofa omogućava korisnicima da iskoriste prednosti sve većeg broja visokokvalitetnih ink jet printera kao što su Epson s VSDT Stylus Pro printerima i Epson UltaChrome HDR tintom.


Višebojna nijansa
Uklapanje specijalnih boja na digitalnom probnom otisku je zahtjevan posao. Razlog tome leži u ograničenjima raspona boja i mogućnostima softvera za upravljanje bojom. Epson Ultra Chrome HDR koristi deset boja, uključujući posve novu narančastu i zelenu koje mogu dati najširi spektar boja ikad postignut na Stylus Pro printeru. Star Proof koristi prednosti te tehnologije preko Multi Color Shade značajke kako bi spojio bilo koji standardni popis boja. Na taj način postiže više od 90 posto točnosti u usporedbi s Pantone Solid Coated bojama.

Separacija boja
Omogućava korisnicima da printaju jednu separatnu boju, progresivne probne otiske ili pojedinačnu separaciju kao crnu za ink jet film.

ICS Certified probni otisci
ICS Certified je opcijski program za provjeru probnih otisaka. Brz je i točan i može se koristiti s bilo kojim sustavom probnih otisaka kako bi se provjerila kvaliteta boje i konzistencija digitalnih probnih otisaka. ICS Certified omogućava da se izaberu internacionalni ili prilagođeni standardi kao reference i da se definiraju katalozi boja pojedine kompanije.
Trenutačno su pokriveni sljedeći spektrofotometri:
• Eye One
• DTP20 Pulse, DTP41, DTP45 i DTP70
Kontrolne trake, “stripovi”, mogu se napraviti za pomoćni mjerni uređaj koristeći predefinirani set zakrpi ili novi set zakrpi koje definira korisnik. Proračunate mjere mogu biti učinkovite kao kratak sažetak otisnut na etiketu, ili pak kao detaljni izvještajni zapis koji omogućava praćenje varijacije boje tijekom određenog vremenskog perioda.

Multi Color nijanse za posebne boje
Posebne boje moguće je dobiti Color Shadeom kako bi se postiglo najbliže poklapanje s CMYK ili CMYK+Narančasta+Zelena, vrijednostima koje se nakon toga mogu pohraniti u “knjižnicu” boja.

Hard Dot za oštre detalje
Actual Dot – oštre rasterske točke omogućavaju finu reprodukciju slike – to uključuje rozete, moiré, fine linije i tekst od 1 pt.

Korekcije rasterske točke za flekso printanje
Dostupna je unaprijed pri­lagodljiva geometrija i prirast rasterske točke koju nalazimo u flekso aplikacijama kako bi se osiguralo poklapanje probnog otiska i tiska na razini rasterske točke.

Priredio: Dean Tolp, Grafik.net d.o.o., Zagreb
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: