« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2010

Savršeno rješenje za slijepo pismo

Godine 1825. Louis Braille je pronašao način na koji slijepe i slabovidne osobe mogu imati mogućnost čitanja. Slova, brojevi i znakovi predstavljeni su oblicima, odnosno udubljenim i ispupčenim točkama. Dok su slova od A do Z međunarodno standardizirana, postoje i posebni znakovi koji su jedinstveni za lokalne jezike.
U Bobstu povijest Brailleovog pisma datira od 1915. godine, zahvaljujući bolnici za slijepe osobe u Laussanei, Švicarska.

Godine 2007. Bobst je predstavio svoj uređaj koji se može dograditi na ljepilice Mistral i Alpina. Od 2008., nakon sajma Drupa, moduli se isporučuju uz ljepilice Expertfold i Masterfold.

U usporedbi s konvencionalnim sustavom na štanci, važno je naglasiti da je vrijeme podešavanja svedeno s prosječno dva i više sata na svega nekoliko minuta, zahvaljujući automatskoj sinkronizaciji alata i kartona, kao i pripremi sustava izvan stroja.

Zašto je to važno?

· Brailleovo pismo je zakonski obavezno u Europskoj uniji na kutijama farmaceutskih proizvoda, odnosno svih novih lijekova od sredine 2006. godine (ovisno od zemlje do zemlje).
· Preganje Brailleovog pisma stvara različite proizvodne izazove s postojećim metodama.
· Kupci su izračunali da je jeftinije pregati Brailleovo pismo na ljepilici.
· Plus: prisutnost Brailleovog pisma na ambalaži za hranu (čokolada/keksi), a sada i na ambalaži za vino.

Što se tiče produktivnosti, na ljepilici je brže vrijeme pripreme, manje je zastoja u odnosu na štancu (čišćenje alata), manje zahtjeva na ulagaču ljepilice. Također su i uštede u alatu (jedan alat stoji oko 100 €), a kvaliteta je jednako dobra i s rotacijskim alatima. Zahvaljujući pojedinačnom preganju, preganje Braillea je sada moguće puno bliže reznim i žlijebnim linijama.

Vrijeme podešavanja i promjene je svedeno na manje od pet minuta, što je u usporedbi sa štancom ušteda od najmanje 120 i više minuta.

Kod ulaganja prireza nije potrebna nikakva promjena remenja na ulagaču ljepilice, dok se alat jednostavno skida i postavlja pomoću nekoliko vijaka.

Brailleovo pismo
Brailleovo pismo je pismo namijenjeno slabovidnim ili slijepim osobama, koje je 1821. godine osmislio Louis Braille. Svako slovo Brailleovog pisma sastoji se od šest točaka organiziranih u dva stupca po tri točke (koje su udubljene ili ispupčene), a svakom slovu abecede odgovara određena kombinacija tih reljefnih točaka.


Karakteristike Accubraille uređaja
· Širina modula je 1500 mm (Expertfold) ili 1600 mm (Masterfold)
· Lijevi i desni donji gornji i donji transporter
· Jedna rotacijska glava i jedan univerzalan donji alat (matrica)
· Sigurnosne barijere
· Sustav za kontrolu dubine preganog pisma
Razmak između kutija mora biti konstantan i ne premali, jer se u tom slučaju stroj automatski zaustavlja.

Najveća brzina je 240 m/min ili 75.000 k/h, što je u proizvodnji postignuto bez problema.

Bobst je od 2009. godine svoju ponudu proširio i na mogućnost brzine rada od 100.000 kutija na sat, što je potvrđeno i kod nekih kupaca u regiji.

Brailleovo pismo se otiskuje Mar­burg Medium veličinom, najviše do četiri linije na kutiji. Materijal na koji se otiskuje je od 200 do 500 g/m2.

Prema standardu ECMA (Europ­sko udruženje proizvođača kartonske ambalaže), pozicija Brailleovog pisma je na A1 panelu, kao što je prikazano na slici 2.


Tehnologija budućnosti

Na kraju se može dodati da predstavljena tehnologija i nije tako daleka. Na našim prostorima već se nalazi nekoliko takvih uređaja koji su potvrdili sve gore navedeno.

Još jednom valja naglasiti da Bobst i dalje ulaže u razvoj tehnologije, te će neke novitete prikazati na sljedećem Open houseu u rujnu 2010. godine.
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: