« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2010

Binder s četiri taške BQ-470

Horizon za budućnost

Još prije gotovo tri desetljeća Horizon je legendarnim binderom s jednom taškom BQ-220 započeo revoluciju u mekom uvezu. Meki uvez mogao se tako koristiti i za male naklade i u manjim tiskarama, ali uz profesionalnu kvalitetu i izvrstan odnos cijena/mogućnosti.
Još prije gotovo tri desetljeća Horizon je legendarnim binderom s jednom taškom BQ-220 započeo revoluciju u mekom uvezu. Meki uvez mogao se tako koristiti i za male naklade i u manjim tiskarama, ali uz profesionalnu kvalitetu i izvrstan odnos cijena/mogućnosti. To je bio početak danas uobičajene “suradnje” tiska i dorade. Prije podne otisnuto, a poslije podne uvezeno, tada to još nije bilo uobičajeno – u svakom slučaju ne za male tiskare. Danas su, međutim, izrazi digitalni tisak i proizvodnja na zahtjev apsolutna potreba gotovo za sve, te je jednostavnim rukovanjem strojevima tvrtke Horizon, izumitelja Touch&Work tehnologije, danas postala realitet.

Proizvodni program Horizona u području bindera za meki uvez danas se proteže od malih, kompaktnih automata s jednom taškom pa sve do in line postrojenja koja mogu napuniti cijelu halu, a sastoje se od sakupljačica, bindera sa 17 taški i trorezača. Posebnu kompetenciju Horizon ipak ima na području malih strojeva s jednom i četiri taške. Tri modela, BQ-470, BQ-270 i BQ-160 zaslužuju pri tome posebnu pažnju te će u daljnjem tekstu biti detaljnije predstavljeni.

Horizon, pouzdan partner digitalnom tisku

Različitost grafičkih proizvoda, na različitim kvalitetama papira, koji se tiskaju kako u ofsetnoj tehnici, tako i u digitalnom tisku, danas zahtijeva i različite mogućnosti u području tehnika uveza. Sve je više zahtjeva da strojevi budu i produktivni, ali i jednostavni za upravljanje, da imaju kratku pripremu, ali i visoku kvalitetu, te apsolutno pouzdan rad.

Upravo kod apsolutnog rasta tržišta digitalnog tiska, za koji stručnjaci procjenjuju da će u godini dana udvostručiti svoj opseg, dorada mora slijediti svaki zahtjev, čak i kad se rade individualizirani proizvodi i kad je riječ o unikatu.

Horizon binderi predodređeni su upravo za te zahtjeve korisnika. Bilo da se radi o binderu s jednom ili četiri taške, zahvaljujući jedinstvenoj Horizonovoj Touch&Work tehnologiji, makulatura od 0 komada je realnost. Nezaobilazan je trend za sve manjim nakladama. Zahvaljujući preciznom podešavanju ovdje je i prvi arak dobar. Kratki brzi posao unutar naklade, ali čak i naklade od jednog komada, mogu se raditi ekonomično i u savršenoj kvaliteti. Time su Horizonovi binderi optimalni za doradu digitalnog tiska.

Ključni detalji

Kao jasan tržišni lider u području bindera s jednom i četiri taške, već danas Horizonovi binderi posjeduju važnu opremu koja je od odlučujućeg značaja naročito kod digitalnog tiska:

• visok stupanj automatizacije za brzo podešavanje unutar nekoliko sekundi
• sustav bar koda za osiguranje kvalitete, naročito kod naklada od jednog komada
• sustav za mjerenje formata za još bržu izmjenu poslova, čak i kod strojeva s četiri taške, od taške do taške
• automatsko podešavanje debljine hrpta kod različitih debljina bloka
• stanice za obradu hrpta s kombi alatom za obradu visokovrijednih materijala
• različiti sustavi za nanos ljepila za EVA-hotmelt (sustav valjaka) i PUR (sustav valjaka ili diza) – djelomično izmjenjivi
• stanica za gazu (npr. za tvrdi uvez)
• Touch&Work tehnologija za jednostavno upravljanje, kao i korekture koje se ponavljaju uz najkraće vrijeme podešavanja
• memorija za spremanje naloga za ponavljanje.

Te inovativne tehnologije su za korisnika izrazito vrijedne jer jamče, tipično za Horizon, a što je u ovim teškim vremenima sve traženije, najvišu kvalitetu finalnog proizvoda, visoku učinkovitost, visoku pouzdanost strojeva u dnevnoj proizvodnji i visok stupanj ekonomičnosti. Time daju korisniku upravo ono što sada treba: potrebnu sigurnost za potvrđivanje na tržištu. I to sigurno uz vrlo dobar odnos cijena/mogućnosti uz uzimanje u obzir vrijeme pripreme i uštedu na personalu.

Q-JET sustav nanosa ljepila dizama

Binder s četiri taške, BQ-470, zauzima u klasi bindera, s brzinom do 1350 taktova/h, vodeću poziciju što se tiče vremena pripreme, optimiranja vremena rada i ekonomičnosti. Idealne veličine naklada su za taj stroj između 1 i 1 000 komada. Zahvaljujući Touch&Work tehnologiji, BQ-470 je apsolutno jednostavan za upravljanje te se nakon unosa parametara naloga sam podešava. Čak i knjigoveške osnove, kao primjerice debljina nanosa ljepila, uzimaju se u obzir, ali je operateru omogućeno i svako fino podešavanje.
BQ-160 radi sa sustavom nanosa hotmelt ljepila valjkom uz maksimalnu brzinu od 180 taktova/h

BQ-470 isporučiv je kao verzija s EVA-hotmeltom, kao i PUR verzija, te naravno verzija s oba uređaja, koji se u izvedbi sa sustavom valjaka u svakom trenutku mogu jednostavno zamijeniti ili naknadno naručiti.

Za automatski binder s četiri taške BQ-470 isporučiv je, što je novost u ponudi, i novi sustav za nanos ljepila dizama uz reguliranje volumena Q-JET. Time je moguće, uz brigu o zdravlju, bez problema obrađivati visokoviskozno (žitko) mikroemisijsko PUR ljepilo – čak i za naklade od jednog komada.

Novorazvijeni, zatvoreni Q-JET sustav diza

Nanos PUR ljepila na hrbat obavlja se preko novorazvijenog Q-JET sustava diza s izravnom cirkulacijom pomoću pumpe, čime količina nanosa i njegova penetracija u knjižni blok nije, kako je inače uobičajeno, pod utjecajem oscilacija u viskozitetu ljepila. Bočno se na knjižni blok nanosi trajno elastično EVA bočno ljepilo, također beskontaktno pomoću diza.

Novi Horizonov vlastiti sustav diza omogućuje precizan nanos ljepila koji se može reproducirati i koji je neovisan o viskozitetu od bloka do bloka. To je moguće pomoću volumetrijskog radnog principa (dovođenje definirane količine ljepila preko pumpe sa zupčanikom izravno na glavu za nanos ljepila) povezanog s preciznim upravljanjem. Radi kratkog puta između tanka za predrastapanje ljepila i glave za nanos, sustav posjeduje kompaktnost i time PUR ljepilo unutar sustava traje znatno duže nego kod ostalih sustava.

Kako kod lijepljenja hrpta, tako i za bočno lijepljenje, početak i kraj nanosa ljepila mogu biti individualno i precizno određeni. Time je zajamčeno optimalno i istovremeno ekonomično trošenje, što donosi prednosti u troškovima. Svako naknadno podešavanje parametara, što je uobičajeno kod konkurentskih strojeva, time otpada. To je naročito odlučujuće kod malih naloga i povremene upotrebe.

Radi zatvorenog sustava problem nije niti duža proizvodnja bez zastoja. Osim toga, svaki se dan mogu raditi različiti nalozi uz minimalan napor. Zahvaljujući kratkoj pripremi i minimalnoj potrebi za čišćenjem i održavanjem, sa sljedećim se nalogom može započeti odmah. To znači veliku fleksibilnost u brzo promjenjivom radnom danu.
Visok stupanj automatizacije omogućuje kratko vrijeme podešavanja

Čak i kod korištenja PUR ljepila, koje od 2010. godine mora biti registrirano, dakle kod odustajanja od korištenja mikroemisijskog PUR ljepila koje ne mora biti registrirano, novorazvijeni, zatvoreni sustav diza, donosi jednu važnu dodatnu prednost: štiti operatera za vrijeme proizvodnje od po zdravlje štetnih Isocyanat para.

Novi Q-JET sustav nanosa dizama spaja prednosti najviše ekonomičnosti i najbolje kvalitete. Brine za kontinuirano stabilan, precizan i čist uvez, čak i kod teških materijala. Povrh toga je Horizonov vlastiti sustav diza naročito jednostavan za upravljanje, a operater se bolje štiti od po zdravlje štetnih para. Sve to znači sigurnu dobit za svaku tvrtku.

Mali mnogostrani BQ-270

S maksimalnom brzinom od 500 taktova/h, binder s jednom taškom BQ-270 najekonomičniji je za naklade od 1 do 500 komada. Njegova profesionalna oprema (veliki ekran u boji osjetljiv na dodir, kombinirani alati za optimalnu obradu hrpta, EVA i PUR verzija, bočno ljepilo, biganje, automatski ulagač korica, stanica za pritiskanje podesiva po visini itd.) čine ga optimalnim binderom za male naklade u najvišoj kvaliteti.

Naročita snaga automatskog BQ-270 leži u Touch&Work tehnologiji u apsolutno jednostavnom, brzom i preciznom podešavanju. Pri tome je podešavanje apsolutno precizno i može se reproducirati. Čak i tanki proizvodi s naslovom otisnutim na hrptu upasirani su kod podizanja i serijsko biganje korica s četiri žlijeba savršeno se nadopunjuje. Tako je zahtjev za 0 makulature zaista ispunjen. Time je BQ-270 nepobjediv u podešavanju i optimiranju rada, te je idealno rješenje za proizvodnju uz besprijekornu kvalitetu, brzinu i ekonomičnost. BQ-270 je, dakle, pravi dobit(nik) i znači “kvalitetu od prve knjige”.

U verziji s EVA hotmeltom, BQ-270 ima uređaj za lijepljenje s dva valjka sa špiner valjkom. EVA bočno ljepilo nanosi se preko zakošenog kotača.

Kako bi se zadovoljila rastuća potreba za PUR lijepljenjem i u malim nakladama od jednog komada (npr. za trenutni trend foto knjige u tvrdom uvezu), razvijen je BQ-270 PUR-D. Ovdje se, kao i kod BQ-470 PUR-D, PUR-hotmelt nanosi na hrbat volumetrijski reguliran preko novog Q-JET sustava diza. Bočno se nanosi trajno elastično EVA ljepilo, također beskontaktno preko diza. Odgovarajuća stanica za obradu hrpta, kao i odgovarajući lift izlagač, brinu za siguran transport knjige te za prvoklasnu kvalitetu uvezenih proizvoda.

BQ-470 PUR-D i BQ-270 PUR-D su trenutačno jedini binderi za srednje i male naklade sve do jednog komada, koji mogu obrađivati, zdravstveno podobno, mikroemisijsko PUR ljepilo u savršenoj kvaliteti – od klasičnog tiska pa sve do papira za knjige fotografija. Nula makulature je i kod korištenja tog ljepila realnost. Kvaliteta uveza je također izvrsna. Nešto drugo Horizonovi kupci ne bi niti prihvatili.

BQ-160 – malo automatsko čudo velikog kapaciteta

Novi potpuno automatski binder s jednom taškom BQ-160 radi sa sustavom nanosa hotmelt ljepila valjkom uz maksimalnu brzinu od 180 taktova/h. Svojom profesionalnom opremom (ekran osjetljiv na dodir u boji, uređaj za urezivanje hrpta, stanica za pritiskanje korica podesiva po visini itd.) i malim dimenzijama, naročito je pogodan za kopiraone i digitalne tiskare i on je optimalan ulazni model za naklade od 1 do 100 komada. Jedinstveni široki raspon formata čini ga zanimljivim i za specijalne primjene, kao i velike poprečne formate.

Upravljanje BQ-160, zahvaljujući Touch&Work tehnologiji, zaista je dječja igra. Potrebno je samo odabrati tip uveza (meki uvez s koricom, lajmanje bloka ili traka za pojačanje), staviti papir u tašku i zatvoriti. Pritiskom na tipku automatski se pokreće proces uveza i knjižni se blok transportira preko stanice za urezivanje. Tada se umetne korica ili traka za pojačavanje i ponovno se pritisne tipka, blok ide preko uređaja za hotmelt natrag u stanicu za pritiskanje korice. Na kraju se još samo otpušta stiskanje i izvadi se proizvod koji se odmah može koristiti.

Mnoge prednosti za još više sigurnosti

Alat za frezanje i urezivanje hrpta može se po potrebi koristiti u smjeru naprijed i nazad, što povećava površinu primanja ljepila, što je učinkovito za kritične papire i debele blokove. Preša za korice može se podesiti po visini i trajanju pritiska, te brine za savršeno formiranje hrpta. Sustav za hotmelt s jednim valjkom s podesivom debljinom nanosa ljepila daje operateru mogućnost na svaki proizvod nanijeti odgovarajući individualno tanak i precizan sloj ljepila. Visok stupanj automatizacije omogućuje senzacionalno kratko vrijeme podešavanja. Time BQ-160 jamči ekstremnu preciznost, najbolju kvalitetu i najvišu ekonomičnost.


 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: