« Povratak na sadržaj Broj 3 | Godina 2009

StreamFold se odlikuje brzinom savijanja 60 000 tiskovina na sat

Brzina i inovacija iz Švicarske

U rujnu ove godine FERAG AG je u svojem sjedištu u švicArskom Hinwilu organizirao premijerno predstavljanje novog stroja za presavijanje novina, StreamFold, i demonstraciju mogućnosti još nekoliko perjanica iz njihove proizvodne linije.
Događaju je prisustvovalo pedesetak novinara iz Europe i Amerike koji su, uz upoznavanje s mogućnostima strojeva, imali priliku i družiti se s vodećim ljudima iz Uprave i dobiti neposredan uvid u filozofiju koja leži u pozadini te uspješne kompanije.

Unatoč ozračju u kojem svaki detalj odiše tradicijom, švicarski gradić Hinwil, čije se ime prvi put spominje 745. godine, u dvadeset i prvom stoljeću prednjači inovacijama. U njemu su naime, rame uz rame, smještene dvije kompanije koje su orijentirane na različita tržišta, ali koje spaja neprestana težnja za usavršavanjem, unapređivanjem i pružanjem čim većih brzina svojim korisnicima uz nekompromitiranu sigurnost i pouzdanost.

Prva od njih je BMW Sauber koji u Hiwilu ima najveći tunel za ispitivanje aerodinamike u svijetu, u kojem dizajneri i inženjeri 24 sata dnevno rade na testiranju najbržih bolida Formule 1, ali i BMW-ovih vozila visoke klase namijenjenih najzahtjevnijim korisnicima.

Brzina, izdržljivost, neprestano istraživanje i usavršavanje, ulaganje u pouzdanost – sve su to odlike koje se mogu preslikati i na drugu od najvećih hinwilških kompanija – FERAG AG.
U nekim zemljama naziv “ferag” koristi se kao sinonim za sustav transporta tiskovina

Prije 52 godine, švicarski je poduzetnik Walter Reist razvio svoju prvu automatsku traku za prijenos novina i osnovao malu obiteljsku tvrtku koja je uskoro postala jedno od najčešće spominjanih imena u novinskoj industriji. Tome svjedoči i činjenicama da se u nekim zemljama, poput Poljske, Češke ili Slovačke, naziv “ferag” koristi kao sinonim za sustav transporta tiskovina.

Zahvaljujući letećem startu i prednjačenju u inovacijama, ali i obiteljskom ozračju i vrijednostima koje se očituju u komunikaciji između zaposlenika i Uprave, FERAG se proširio u cijelome svijetu, gdje danas zapošljava 1600 ljudi i ostvaruje godišnji promet od oko četvrt milijarde eura.

Više od polovice, oko 950 ljudi, zaposleno je u sjedištu kompanije u Hinwilu, gdje se nalazi FERAG-ov razvojni i proizvodni centar te uprava i marketing. Obiteljski duh i ovdje se osjeća na svakom koraku, od predsjednice grupe, Susanne Rau-Reist, kćerke Waltera Reista, do korporativnih boja i simbola koji je osmislio njezin otac. Zaštitni znak FERAG-a, tri zrakasto povezane kružnice koje simboliziraju povezanost uprave, ljudskih, tehnoloških i ekonomskih aspekata poslovanja te posvećenosti zajedništvu s krajnjim korisnicima i kupcima, nalazi se na svakom koraku, od odjeće zaposlenika i uprave, do uklopljenosti u dizajn svakog stroja.Prvi od strojeva koji su bili predstavljeni u Hinwilu doživio je svojevrsnu pretpremijeru, dok se predstavljanje široj i stručnoj javnosti očekuje tek na ovogodišnjoj IFRA-i u Beču. Naime, radi se o novoj pridošlici u FERAG-ovoj obitelji strojeva za dodavanje vrijednosti gotovom proizvodu, stroju za presavijanje novina, StreamFold. Prva potreba za dvostrukim presavijanjem novina pojavila se prije 35 godina kad su se belgijska, francuska i švicarska pošta suočile s negodovanjem pretplatnika da im novine ne stižu na vrijeme, odnosno da stižu zgužvane. Od tada je tehnologija doživjela brojna usavršenja, poglavito po pitanju brzine presavijanja. Uz brzinu, najveći je problem predstavljala i kvaliteta savijanja, odnosno gužvanje papira, ograničenost brojem stranica i visoka cijena specijaliziranih strojeva. StreamFold je taj problem riješio inovativnošću – patentiranim načinom savijanja na četvrtinu formata nazvanim W-Fold, odnosno pregib u obliku slova W. Na taj se način omogućuje savršeno savijanje tiskovina debljine i do 128 stranica i to brzinom od 60 tisuća novina na sat. Uz navedene tehničke karakteristike, StreamFold se odlikuje i iznimnom ergonomičnošću i fleksibilnošću. Naime, stroj se nalazi na kotačima te ga se može integrirati s bilo kojim drugim FERAG-ovim sustavom, ali i prenositi iz pogona u pogon, za rad s unaprijed pripremljenim materijalom, ovisno o potrebi. Uz atraktivnu cijenu od oko 170 tisuća eura, njemački dnevnik Rheinische Post prvi je naručio jedan StreamFold, dok će svi ostali proizvođači novina priliku dobiti u siječnju 2010., kad će se stroj pojaviti na tržištu.
Program ValuePlus™ je četverolist usluga dodane vrijednosti

Uz presavijanje novina na format potreban za slanje poštom ili presavijanje promotivnog materijala na dimenzije potrebne za umetanje u novine, FERAG nudi rješenje i za pakiranje časopisa u prozirnu foliju. Naime, mnogi izdavači danas se odlučuju upravo za takvu distribuciju svojih tiskovina nakon što su istraživanja pokazala da proizvod omotan folijom u kojoj se nalaze dodatni promotivni materijali više privlači pažnju kupaca na prodajnom mjestu.

Tradicionalni sustavi pakiranja u foliju pokazali su se prilično neekonomičnima zbog ograničenog kapaciteta i potrebe prethodnog zasebnog sabiranja promotivnih materijala koje se zamata zajedno s časopisom. PolyStream predstavlja industrijsko rješenje za oba problema koje s brzinom pakiranja od 30 000 primjeraka na sat i mogućnošću sabiranja do 42 umetka, ovisno o njihovoj debljini, nadmašuje postojeće sustave za najmanje 50 posto.

Kako bi postigli takve performanse, FERAG-ovi su se inženjeri domislili kako zavarivati foliju bez usporavanja i ubrzavanja transportne linije. Naime, montirani na rotirajuće postolje iznad i ispod linije, noževi za zavarivanje prate paket dok prolazi kroz stroj dovoljno dugo da var bude savršen i pri najvećim brzinama.

“Pouzdanost i povjerenje su, uz vrhunsku brzinu i kvalitetu, dvije vrijednosti do kojih iznimno držimo u FERAG-u. Prije izlaska na tržište, sve svoje strojeve intenzivno testiramo, a tek ih onda nudimo kupcima. Posljednji PolyStream smo prodali u Liverpool, gdje danas radi s nakladama od 40 milijuna vrećica tjedno. Prije prodaje, kupcu smo omogućili dva tjedna intenzivnog testiranja u našem pogonu s njihovim časopisima i materijalima koje namjeravaju pakirati, što je standardan postupak koji omogućujemo svojim kupcima. Nakon testiranja, još nam se nikad nije dogodilo da je netko odustao od kupnje,” izjavio je gosp. Ernst Möckli, generalni voditelj prodaje FERAG-a.

Poveznica između PolyStreama i ostalih FERAG-ovih strojeva koja osigurava maksimalnu kompatibilnost i produktivnost je ulagački modul JetFeeder. Za razliku od drugih sustava, JetFeeder je jedinstven i univerzalan za sve debljine i formate proizvoda koje ulaže, od letaka do gotovih uvezanih brošura.

FERAG-ovi sustavi za umetanje priloga, RollSertDrum, za male naklade, i MultiSertDrum, za srednje i velike naklade, također rade s PolyStreamom. Uz klasično otvaranje pomoću prepusta, oni imaju mogućnost otvaranja samo prve stranice tiskovine pomoću vakuuma i umetanje marketinškog dodataka ili podlistka. Ono što jamči pouzdanost i visoke brzine umetanja jest činjenica da zahvaljujući kružnom sustavu otvaranja, umetanja i zatvaranja, tiskovine nikad ne izlaže iz čvrstog stiska transportnih kliješta.

“Upravo zahvaljujući našem bogatom iskustvu i predanom radu inženjerskog tima, ovaj smo sustav uspjeli razviti od ideje do završetka testiranja za samo 18 mjeseci”, s ponosom je istaknuo Jürg Möckl, glavni izvršni direktor Feraga. “Unatoč padu prodaje tiskanih medija u zapadnim zemljama, prodaja naših strojeva i dalje raste na krilima inovacija i fleksibilnosti. Uz rast proizvodnje novina u Indiji, koja je s 99 milijuna primjeraka dnevno drugo najveće tržište na svijetu, multifunkcionalnost naših strojeva osigurava nam daljnji rast i na ostalim tržištima. Na primjer, u Europi je u porastu distribucija besplatnog reklamnog materijala, a ovisno o potrebama distributera, FERAG nudi najbrža, najjeftinija i najpouzdanija rješenja savijanja, sabiranja, pakiranja i umetanja tiskanog materijala.”

Međutim, uz inovativnost i kvalitetu strojeva, FERAG prednjači i u onome što je njegov osnivač prije 52 godine prepoznao kao ključnu sastavnicu uspješnog poslovanja – odnosu s kupcima. Program nazvan ValuePlus™ osmišljen je kao sustav dodane vrijednosti koja se korisnicima nudi kroz četiri modula: Domino, Chess, Memory i Mikado.

Domino je napredni konzultantski program koji nudi analizu i izradu kalkulacija potencijalnim kupcima kako bi bili sigurni je li proizvod koji kupuju onaj koji će zadovoljiti njihove potrebe. Uz predlaganje najučinkovitije implementacije, izravna telefonska veza s Hinwilom pruža mogućnost tehničke podrške 24 sata dnevno, 365 dana u godini.

Kako bi osigurali najproduktivnije uvjete rada na svojim strojevima, FERAG zaposlenicima kupca unutar programa Chess nudi dvije razine treninga, u Feragovom korisničkom parku, tiskari s kapacitetom 30 000 otisaka na sat, te u proizvodnom pogonu kupca. S druge strane, program Memory osmišljen je kako bi korisnicima nudio nadogradnje sustava i opskrbljivao ih izvornim rezervnim dijelovima koji produljuju vijek trajanja stroja. Četverolist usluga dodane vrijednosti zaokružuje program Mikado unutar kojeg Ferag nudi jamstvo besprijekorne i glatke instalacije kupljenog stroja angažiranjem vlastitog koordiniranog tima iskusnih profesionalaca.
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: