« Povratak na sadržaj Broj 4 | Godina 2008

ROLAND 50

Tiskarski stroj ROLAND 50 u formatu 36/52 doživio je svoju svjetsku premijeru na Drupi. Nakon već pola godine pokazalo se da je imalo smisla ulaziti u istraživanje i razvoj tog segmenta proizvodnje.

ROLAND 50, kao nekad vrlo popularna Practica, a opet posve drukčiji, iznimno je siguran, opremljen najmodernijom tehnikom i promišljen do najsitnijih detalja. Došao je u pravom trenutku na tržište na najbolji način iskoristivši bogato iskustvo u izgradnji strojeva, koje datira od daleke 1845. godine.

Najnoviji pripadnik obitelji manroland tiskarskih strojeva, ROLAND 50 puno je naučio od nagrađivane XXL tehnologije, te ju je na velika vrata uveo u B3 format.  Stoga se manroland može pohvaliti konzistentnošću kroz sve svoje serije (R 50, R 200, R 500, R 700 HiPrint, R 700 DirectDrive, R 900 , R 900 XXL) koji s tiskovnim cilindrima dvostrukog promjera, kao i jednako velikim transfernim cilindrima omogućavaju savršen prolaz arka (bez grebanja i oštećenja), visoku kvalitetu tiska i fleksibilnost materijala.

 

Kod tog “mališana” moguć je tisak na materijal debljine 0,04 (tanki papiri) do 0,8 mm (kartoni), odnosno do nevjerojatnih 600 g/m². Standardno je opremljen izlagačem visine 700 mm, što postavlja novi standard u tisku malog formata. Tiskarama je važno brzo i učinkovito obavljanje najrazličitijih radnih naloga te ako se tome može dodati dimenzija vrijednosti proizvoda i učinkovitost pro­izvodnje, može se još više poboljšati ­konkurentnost. Strategija manrolanda “tisak s dodanom vrijednošću” osmišljena je tako da pomogne svim tiskarama bez obzira na veličinu. Novi ROLAND 50 formata 36/52 razvijen je imajući na umu upravo tu inovativnu ideju, tj. davanje mogućnosti tiska svega onoga što cijeli niz strojeva ne može, jer su namijenjeni uglavnom za komercijalni tisak.

ROLAND 50, osim što je najmlađi član manrolandove obitelji, također je i član manroland plus obitelji (prošireni format), te kao opciju može ponuditi format 38 x 53 cm, što je ovog trenutka jedinstveno na tržištu. Isporučiv je u varijantama 2, 4, 5 i 6 boja, te je integriran u potpuni tijek rada za pripremu tiska, uključujući umrežavanje s opcijom PressManager smart i u kombinaciji sa starim manrolandovim osobinama kao što su lakoća upravljanja strojem, usavršena tehnologija transfertera za beskontaktno vođenje arka, priprema stroja za tisak i kvaliteta tiskanja s vrlo malo potrebnog prostora, fleksibilnost (debljina materijala od 0,04 mm do 0,8 mm).  Navedene karakteristike omogućuju ekonomičnost proizvodnje.

Tiskovni cilindri dvostrukog promjera, kao i transferteri dvostrukog promjera, omogućavaju kretanje araka kroz stroj bez kontakta, čime je osigurana visoka kvaliteta tiska, jer kod tiska i prolaza araka kroz stroj nema grebanja i prljanja araka od svježe otisnutih boja. Posebno obrađeni prijenosni bubanj se kod prijenosa svježe otisnutih otisaka zato ne može zaprljati bojama, tako da se stroj ne mora posebno zaustavljati tijekom tiska radi pranja i čišćenja, pa se tako dodatno štedi vrijeme, kraće je nekorisno stajanje stroja, a manji su i razni drugi materijalni troškovi.

Što ga čini učinkovitim? Au­to­ma­ti­za­cija jedinstvena za format B3 je ono što ROLAND 50 čini vrlo učinkovitim.

Uz EPL (poluautomatski sustav izmjene ploča koji uključuje daljinsko upravljanje dijagonalnog registra ± 0,3 mm), daljinsko upravljanje aksijalnog (±1,5mm) i radijalnog (±1,5mm) registra, uređaj za pranje guma krpama, uređaj za pranje valjaka te ColorPilot Smart on-line (automatski uređaj za denzitometrijsko mjerenje i reguliranje boje), pohranjivanje podataka za ponavljanje poslova omogućuje ekonomičnu proizvodnju čak i kod najmanjih naklada.

Automatizacija također uključuje automatsku daljinsku kontrolu debljine i registar tiskovne podloge, program za online prijenos (PressManager smart) podataka o pokrivenosti površine dobivenih iz PPF datoteke (Print production format), preračunavanje za otvaranje profila boje na stroju uključuje i podešavanje karakteristične krivulje za drugačije vrste materijala (papira).

Uređaj za obojenje je računalno generiran te sadrži 15-valjčani sustav za beskompromisnu kvalitetu tiska, visokoučinkovit bojanik sa 17 linearnih kliznika za precizno doziranje boje prema pojedinoj zoni te  program za inicijalno nanošenje boje s mogućnošću predselekcije i pojedinačne pohrane s upravljačke konzole PressPilot integrirane u izlagač, što ga ujedno čini najboljim u klasi. Danas se, kao i na svim manrolandovim strojevima, standardno isporučuje površina bojanika specijalno oslojena polimerom za brzo čišćenje i promjene boja (QuickChange surface). Sam upravljački pult stroja je integriran u izlagač (PressPilot), a kao opciju možemo isporučiti i poseban upravljački pult.

Ono što se nije uspjelo pokazati na Drupi, a bit će moguće naručiti od svibnja sljedeće godine, je ink jet tehnologija instalirana u izlagač pomoću koje će se moći izrađivati razni personalizirani arci u jednom prolazu maksimalnom brzinom tiska, a to je 13.000/sat.

Na kraju treba istaknuti, a da ne “prodajemo maglu”, da samo pravilno odabran stroj u dobro organiziranom radnom okruženju može pružiti maksimum i opravdati investiciju. Danas kada je u Hrvatskoj, kao i na svjetskom tržištu, prisutna sve veća kriza i konkurencija, u ponudi je različita tiskarska oprema, gdje se vrši veliki pritisak na kupce nudeći im razne tipove strojeva i tehnike, hvaleći svoje inovativne prednosti, proglašavajući ih besprijekornima s mogućnošću konfiguriranja, prema željama kupaca, treba ipak dobro razmisliti u što uložiti. Ulaganje novca u tiskarske strojeve tek je jedan korak, težak i velik doduše, ali ipak samo korak u utrci prema cilju koji glasi biti konkurentan.

Stoga je bitno optimalno odabrati tiskarsku opremu, detaljno analizirajući što nam zapravo treba, pazeći pritom na stupanj automatizacije i mogućnosti stroja, kako bismo u određenom segmentu proizvodnje bili konkurentni povećavajući produktivnost, ali i bili spremni ponuditi neuobičajeno.

Mario Pećarina, manroland Hrvatska d.o.o., Novaki - Sveta Nedelja

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: