« Povratak na sadržaj Broj 4 | Godina 2008

Nova kategorija tiskarskih strojeva / New Category of Printing Presses

Jedinstvena kategorija strojeva vrhunskih performansi jamči top kvalitetu i produktivnost pri izradi najzahtjevnijih poslova. S novim tehnološkim dostignućima Heidelberg Speedmaster XL 75 spreman je za poslovni uspjeh.

Tehnologija koja nadahnjuje i rješenja koja postavljaju nove standarde u srednjem formatu, osiguravaju uspjeh na dinamičnom, zahtjevnom i konkurentskom tržištu. Heidelberg Speedmaster XL 75 je orijentiran na industrijske, komercijalne i tiskare ambalaže. Od ulaganja do izlaganja Speedmaster XL 75 karakteriziraju impresivne inovacije. Automatizirana priprema i lakoupravljiva kontrola protoka araka čini Speedmaster XL 75 ekstremno pogodnim strojem za širok raspon materijala, od vrlo tankih papira do raznovrsnih kartona i plastičnih materijala..

“Jedinstven protok araka” ubrzano povezuje sve značajke stroja od ulaganja do izlaganja, koje pridonose lakoći upravljanja, sigurnosti i nesmetanom protoku araka, te visokoj kvaliteti tiska i brzoj izmjeni poslova koje kupci očekuju od Speedmastera XL 75. Velik broj automatiziranih procesa tijekom pripreme čine Speedmaster XL 75 učinkovitim, fleksibilnim i pristupačnim tiskarskim strojem.

Ulaganje koje “misli” za vas. Brzo podešavanje i maksimalna pouzdanost za sve vrste formata i materijala.Potpuno automatizirano podešavanje formata, debljine materijala i zračnih ­postavki u cijelom uređaju za ulaganje po karakterističnim krivuljama za skraćivanje vremena pripreme, također je važna karakteristika. Centralna usisna traka koja je podešena po karakterističnim krivuljama postiže pravilan transport araka u prednje i bočne marke. Venturi dizne u predjelu prednjih marki osiguravaju optimalnu ravninu i precizno poravnavanje arka. Višestruka kontrola ulaganja i detektori dvostrukih araka poboljšavaju pouzdanost proizvodnje. Pneumatska bočna marka s funkcijom samočišćenja precizno podešava arak za miran prijenos do prve tiskovne jedinice.

Visoke performanse uz uštedu vremena. Speedmaster XL 75 je dostupan s dva sustava izmjene ploča: automatiziran sustav izmjene ploča AutoPlate i potpuno automatiziran, simultan sustav izmjene ploča AutoPlate XL.

Programski upravljani uređaji za pranje jedinice obojenja i vlaženja, gume i tiskovnog cilindra štite okoliš minimalnom uporabom solucije za pranje.

Stroj može biti opremljen sa Inline mjernim sustavom Prinect Impress Control koji koristi spektro­fotometričnu tehnologiju mjerenja svakog arka tijekom naklade, korigira devijacije u obojenju i automatski kontrolira registar. Taj sustav znatno skraćuje vrijeme pripreme i osigurava dosljedno visoku kvalitetu tiska tije­kom dugih naklada.

Visokoefektivan sustav automatske dopune boje InkStar/InkStar Direct znatno skraćuje vrijeme pripreme i olakšava rad.

Jedinica obojenja i vlaženja Speed­mastera XL 75 za visokoprecizna obojenja. Kompenzirajući film Alcolor svojom brzinom vlaženja automatski osigurava stabilan odnos boje i vode. Vario funkcija može se uključiti kao preventiva od prašine tijekom proiz­vodnje.

Kratak tok obojenja pruža izvanredne rezultate za motive s manjom pokrivenošću boje.

Jedinica za temperiranje CombiStar pruža konzistentne uvjete tiska i gustoću boje, a ujedno povećava produktivnost i smanjuje makulaturu. Zahvaljujući Color Fast Solution programskoj opremi, jedinica obojenja trenutno odgovara na željene promjene, što pridonosi skraćenom vremenu pripreme.

Vođenje bez dodira. Ploče vodilice sa zračnim sustavom transporta araka opremljene su Venturi diznama za beskontaktno vođenje. Zračne postavke se podešavaju automatski kod unosa debljine materijala, što osigurava proizvodnju bez markiranja. Potpuno automatski uređaj za prekretanje s ekscentričnim okretnim bubnjem osigurava izrazito miran put arka s izuzetnom preciznošću registra.

Varijabilni zračni sustav transfera s prilagodljivom oplatom cilindra i pločama vodilicama s inovativnom Air Jet tehnologijom i TransferJacket plaštem cilindra, temelj su ­pouzdanog vođenja i ultimativne kvalitete u obostranom tisku.

Izmjenjiv plašt tiskovnog cilindra PerfectJacket ističe se izvanrednom karakteristikom odbijanja boje koja osigurava premium kvalitetu u obostranom tisku.

Dinamička kontrola udaljenosti arka drži arak na optimalnoj udaljenosti od ploča vodilica, što osigurava put arka u obostranom tisku bez markiranja i grebanja.

Fleksibilnost za specijalne aplikacije. Jedinica za lakiranje Speedmastera XL 7 dostupna je u dva sustava – sustav dva valjka za lakiranje punog tona i parcijalno lakiranje ili kamerrakel sustav koji donosi snagu za metalur lakove, te zahtjevna parcijalna i specijalna lakiranja.

Kombinacija sustava za lakiranje pruža mogućnost lakog i brzog prebacivanja s jednog na drugi.

Obodno, bočno i dijagonalno podešavanje registra se vrši s upravljačkog pulta Prinect Press Centra.

Univerzalna jedinica dopune laka CoatingStar značajno skraćuje vrijeme pripreme kod čestih izmjena tijekom dana.

Uređaj za sušenje DryStar kombinirano donosi infracrvene module vrućeg i cirkulacijskog zraka. Iz razloga perfektne prilagođenosti određenom stroju, proces sušenja je ostvaren do izuzetne razine i efikasnosti.

Speedmaster XL 75 mogu biti opremljeni s nekoliko jedinica za lakiranje za specijalne aplikacije. Integrirano rješenje za UV i specijalne aplikacije zaokružuje raspon primjene.

Preset Plus izlaganje kontrolirano i na maksimalnim brzinama. Svi elementi za vođenje su pozicionirani automatski kada je unesen format i debljina arka u upravljačkom pultu Prinect Press Centra.

Pomoću touchscreen monitora i jogwheela (kotačića) na pultu za izlaganje lakše je nego ikada prije vršiti fina podešavanja.

Ploče vodilice s Venturi diznama vode otisnuti arak do kupa na zračnom jastuku.

Zračni sustav s predpodešavanjem za optimalno konfiguriranje strujanja, ujedno omogućuje, kod odlaganja araka na kup, da su rubovi kupa uredno poravnati za brz i optimalan proces dorade.

Dostupan je i jedinstven puder uređaj PowderStar AP 500 za efektivno apliciranje pudera uz smanjeno kontaminiranje okoline.

Upravljački pult i više od toga. Prinect Press Centar je idealan alat za upravljanje Speedmastera XL 75. Nudi inovativan izgled s većom funkcionalnošću uz povećanu ergonomiju, kao i visokofleksibilnu konfiguraciju s različitim opcijama. Usklađen je sa standardom ISO 3664 za pouzdano usklađivanje boje. 19” monitor s touchscreenom za poboljšano upravljanje još je jedan njegov dio, kao i intelistart, inovativan procesno orijentiran sustav navigacije s izvrsnim data menadžmentom i kolektorom podataka. Integriran je i mjerni i kontrolni sustav boja za visoku razinu kontrole kvalitete. Zidni ekran na upravljačkom pultu postoji kao opcija za informativni centar.

Rad u harmoniji. Star periferni sustavi od Heidelberga za Speedmaster XL 75 u pozadini tiho rade važne operacije.

Kratko vrijeme pripreme, maksimalna produktivnost i visoka kvaliteta tiska osnovni su elementi koji su preduvjet tiskari za uspješan rad. Kako bi se postigao taj uspjeh, sve komponente moraju biti perfektno koordinirane. Heidelbergovo rješenje je pružiti periferne uređaje iz jednog izvora. Sve Star periferne jedinice su razvijene direktno od Heidelberga ili u suradnji sa znanim dobavljačima. Instalacija i održavanje je vođeno kroz poznatu Heidelbergovu servisnu mrežu. Sve su to elementi koji imaju cilj izvući što više od Speedmastera XL 75.

Speedmaster XL 75 integracijom do maksimalne produktivnosti. Kada ukomponiramo Speedmaster XL 75 u integrirani sustav procesa proizvodnje, dolazimo do punog potencijala ovog stroja. Heidelberg kao pružatelj cjelovitih rješenja u tiskarskoj industriji svojim portfeljem nudi čitav niz mogućnosti kako bi razvili puni potencijal Speedmastera XL 75. Integriranjem stroja u Prinect radni tijek, podaci predpodešavanja se mogu primiti direktno iz pripreme s administrativnim podacima, uz mogućnost slanja izvještaja koji se u realnom vremenu integrira u me­nadž­ment sustav tiskare.

Zlatko Bošnjak, Heidelberg Hrvatska d.o.o., Zagreb

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: