« Povratak na sadržaj Broj 1 | Godina 2008

ROLAND 700 HiPrint

Sve razvijene industrije karakterizira velik pritisak natjecanja i prilagodbe, što zahtijeva učinkovite poslovne strategije i prikladna tehnološka rješenja. S jedne je strane cilj smanjiti troškove, a s druge strane povećati funkcionalnost, i oba postavljaju visoke zahtjeve tiskarskom stroju.

S ROLANDOM 700 HiPrint tiskarskim strojem nove generacije, tvrtka MAN Roland nudi prikladne konfiguracije i pakete opreme kako bi se tiskari prilagodili novim, sve zahtjevnijim izazovima.
Povećanje učinkovitosti proizvodnje. Pod povećanjem učinkovitosti proizvodnje spontano se prije svega pomisli na brzinu tiska. Uz maksimalnu brzinu od 17.000 otisaka (13.000 u tisku na okret), ROLAND 700 HiPrint jedan je od najbržih ofsetnih tiskarskih strojeva u tisku iz arka. Međutim, većina ofsetnih tiskarskih strojeva za tisak iz arka upotrebljava se za tzv. male naklade (do 10.000). Stoga tiskarske tvrtke ulažu u rješenja koja skraćuju vrijeme pripreme, smanjuju troškove, povećavaju produktivnost te udovoljavaju sve većim zahtjevima tržišta. Iz tog razloga QuickChange rješenja nove generacije ROLANDA 700 HiPrint prikladna su upravo za one tiskare koje žele povećati svoju učinkovitost (ušteda i do 40%). S posebnim formatom od 78x104 cm, ROLAND HiPrint nudi najveću površinu za tisak od svih strojeva u klasi. U velikom broju slučajeva taj format omogućuje još jedan red multiple slika na arku, što samo po sebi značajno povećava produktivnost. Jedan o klasičnih načina povećanja učinkovitosti proizvodnje je tisak na okret. Danas je u kategoriji 70x100 formata i do 30% tiskarskih strojeva opremljeno za tisak na okret. Razlog za to je proizvodnja u jednom prolazu, odnosno jedna priprema, jedno pranje, jedan proces usklađivanja boja, što iznad svega štedi vrijeme. ROLAND 700 HiPrint u tom segmentu nudi tehnički jedinstvenu kombinaciju: okretni sistem na jednom bubnju dvostrukog promjera (InlinePerfector) i posebno oslojen tiskovni cilindar (OptiPrint) za optimalnu kvalitetu tiska na okret.

Još jedan način povećanja učinkovitosti proizvodnje je spajanje tiskarskoga stroja s ulagačem iz role u arak (InlineSheeter) koji pomaže u smanjenju troškova papira, povećavanju prosječnog outputa.
Kod tiska debljih materijala učinkovitost proizvodnje može se povećati kombinacijom koja omogućava neprekidni rad bez zaustavljanja radi promjene kupa: instalacijom stroja na povišenje te spajanjem tiskarskoga stroja na automatski sustav logistike Aupasys koji tiskovne materijale dovozi iz skladišta u paletama motoriziranim transportnim sustavom izravno do tiskarskoga stroja, ventilira i slaže kupove te ih ulaže na non-stop ulagač.

Osim logistike materijala, logistika podataka također je veliki doprinos povećanju učinkovitosti proizvodnje. Dvije su stvari od ključne važnosti: umrežavanje tiskarskog pogona i planiranje proizvodnje te CIP3/CIP4 podataka (Printnet Press Manager sustav za obradu podataka), koji štedi dragocjeno vrijeme proizvodnje prije, za vrijeme i poslije tiska, pruža pouzdanost i transparentnost postupaka.
Povećanje vrijednosti proizvoda. Kako se proizvodnja može realizirati brže i jeftinije? Kako se kvaliteta otisnutih proizvoda može značajno povećati i jasno odvojiti od konkurentskih proizvoda?

Kako se to može učiniti na profitabilan način s ROLANDOM 700 HiPrint?

Odgovor se krije u povećanju vrijednosti proizvoda. To uključuje izbor rastera, kao i povećan raspon boje (do 12 tiskovnih jedinica), koji može biti reproduciran u ofsetnom tisku kroz vjernost i intenzitet boje. Kao i tiskarske boje, materijali na kojima se tiska se također mijenjaju i usavršavaju. Postaju lakši, tanji, deblji, krući, manje stabilni, skuplji, osjetljiviji itd. Danas se nove vrste mikrovalovitog kartona tiskaju na ofsetnim tiskarskim strojevima za tisak iz arka. S cilindrima dvostrukih promjera, robusnošću te tehnologijom pogona rednim zupčanicima i longitudinalnom osovinom, ROLAND 700 HiPrint bez problema može obraditi gotovo sve podloge – od najtanjeg papira pa sve do najkrućih materijala.

Primarni aspekt proizvodne vrijednosti je kvaliteta tiska. Osim “oštre rasterske točke”, zahtijeva se precizan registar, stabilan nanos boja u cijeloj nakladi bez efekta preslikavanja (ghostinga), s minimumom početnih makulatura. Kod serije ROLAND 700 HiPrint navedeni zahtjevi za kvalitetom tiska postignuti su visoko razvijenom tehnologijom tiskovnih jedinica i pogona, računalno proračunatom jedinicom za obojenje i vlaženje, zajedno s mnogo automatiziranih kontroliranih funkcija. Vrijednost proizvoda također uključuje sjaj i druge efekte koji se dobivaju lakiranjem, koje je danas industrijski proces. Danas je dostupan veliki broj lakova na bazi vode ili UV-a koji se suše u jednom prolazu te koji se mogu nanositi na početku, u sredini (Ultima) ili na kraju stroja (jedna ili dvije jedinice za lakiranje), uz vrlo visoku kvalitetu.

Tisak UV bojama i lakiranje još su jedan korak naprijed u povećanju vrijednosti proizvoda.
Prvo pitanje na koje treba dati odgovor je pravilan izbor opreme, jer ovisno o rezultatima koje netko traži (tehničkim i ekonomskim), postoji veliki broj mogućnosti koje uključuju: samo UV, mješoviti UV (miješano UV i konvencionalne boje), zaštitni UV (kombinacija konvencionalnih boja, zaštitnog lakiranja i UV lakiranja), hibridni UV (varijante UV boja) ili UV smanjene topline (za podloge kao što je folija). Za sve spomenute mogućnosti postoje ROLAND HiPrint rješenja, kao i konfiguracije sa specijalnim sustavima za pranje.

Postoji još jedna razina povećanja vrijednosti proizvoda – oplemenjivanje materijala, kao klasičan oblik poboljšanja tiska, a to je in line nanošenje folije hladnim postupkom (InlineFoiler Prindor). MAN Roland je uveo taj proces u industriju te postigao veliku prihvaćenost. Njegova se prednost temelji na činjenici da je to in line proces koji ne zahtijeva smanjenje brzine tiskarskog stroja uz upotrebu ofsetne ploče koja nije skupa. Na foliji se može ponovno tiskati kako bi se dobili brojni raznoliki metalik tonovi.
Dodavanje vrijednosti proizvodu ne završava procesom proizvodnje, nego mjerenjem, kontroliranjem rezultata te pružanja jamčene kvalitete krajnjem korisniku.

Rolandov sustav za inspekciju otisnutih araka (InlineInspector) putem kamere koja se nalazi iznad posljednje tiskarske jedinice nadzire svaki arak u skladu s uobičajenim kriterijima za kvalitetu tiska i materijala te ga uspoređuje s kontrolnim arkom (postavke osjetljivosti uređaja mogu varirati). Arci koje sustav prepozna kao manjkave mogu se označiti u kupu za izlaganje ili se mogu preusmjeriti ka odvojenoj jedinici (InlineSorter) koja je smještena u produženom izlaganju. Drugi Rolandov sustav za nadzor baziran je na kamerama unutar stroja (InlineObserver) i nadzire arke koji prolaze kroz tiskarski stroj te omogućuje korekcije postavka zraka koji omogućuje beskontaktno vođenje arka prije no što mogući nedostaci u prolasku araka rezultiraju arcima za otpad. Rolandov skenirajući uređaj (ColorPilot) brine o mjerenju i upravljanju bojom (denzitometrijsko, spektrometrijsko) na ROLAND 700 HiPrint tiskarskim strojevima. Prednost tog uređaja je najbrža i najpreciznija glava za mjerenje koja skenira i mjeri kontrolne trake bilo na kraju arka (standardno) ili u sredini arka (ColorPilot plus). Kontrolne trake koje je uveo ColorPilot ne samo da su vrlo male (4 mm), nego imaju i brojne mjerne plohe za kombiniranu regulaciju balansa sive, koje su prepoznate kao optimalna metoda kontrole kvalitete u ofsetnom tisku na arke. ColorPilot je uz to alat koji, uz mjerenje kvalitete i boje, preuzima ulogu provjere arka unutar prethodno definiranog standarda za tisak iz arka.

Sve opisano, uz mnogo više detalja, možete vidjeti i saznati na DRUPI 2008 u paviljonu br. 6 u direktnom razgovoru s našim stručnjacima svakodnevno od 28. svibnja do 11. lipnja. Čekamo Vas.

Priredio: Mario Pećarina, MAN Roland Hrvatska d.o.o.

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: