« Povratak na sadržaj Broj 1 | Godina 2008

Pet rješenja za uspjeh / Five Solutions for Success

Komori želi impresionirati posjetitelje Drupe 2008 širokim spektrom nove tehnologije s ciljem unaprjeđivanja produktivnosti, profitabilnosti i smanjenja zagađivanja okoliša. S više od tridesetak demonstracija dnevno na 2 000 m2 prostora u hali 15, Komori će predstaviti pet rješenja koje su uključene u geslo “Iznad očekivanja kupca”.

U okviru prikazivanja najnaprednijih sustava za tisak Komori će izložiti osam ofsetnih strojeva različitih klasa, od manjeg formata - Spica 529 P, do 16-stranične akcedentne rotacije - System 38S. Na Drupi će biti predstavljena i lansirana sljedeća generacija više puta nagrađene LS tehnologije i inteligentnog tiskarskog sustava za brzi početak rada KHS-AI.

Pet rješenja za uspjeh

Iza slogana “Pet rješenja”, demonstracije će se fokusirati na pet najvažnijih područja na današnjem tržištu na području tiska:

posebna dodatna vrijednost
visoka produktivnost u jednom prolazu
promjena na zahtjev
prilagodljiv višebojni tisak
zaštita okoliša.

Centar izložbenog prostora Komorija za prikazivanje svih pet mogućnosti bit će DoNet zona, upravljački centar za radnu mrežu Komori JDF. JDF upravljanje za sve tiskarske strojeve na Drupi, koristeći tri proizvođača MIS (Managment Information System), bit će povezano preko Komori K-station, koja osigurava komunikaciju u oba smjera u cjelokupnom procesu.
DoNet zona će posjetiteljima ponuditi mogućnost prezentacije bez strojeva i pregled zadnjih integracija programa u Komori radnu mrežu pomoću PQC komandnog pulta, uključivši novi KHS-AI sustav za početak tiska i tri različita JDF programa od tri partnera koji proizvode MIS.

Na Drupi će biti predstavljeno nekoliko novosti koje će zasigurno privući pažnju posjetitelja.

 • KHS-AI napredna inteligencija na strojevima iz arka. Taj sustav omogućava još bržu pripremu i promjenu poslova kao prethodni KHS. KHS-AI ima “samoučeću” funkciju, memoriranje svih promjena koje napravi operater, a operater može preko CIP4 preuzeti podatke i koristiti ih za sljedeći posao. To je glavna prednost prikazivanja “Promjena na zahtjev”.
 • Lithrone SX 629, koji omogućuje tisak s metalnom folijom u jednom prolazu, UV lakiranje te slijepi i reljefni tisak
 • Lithrone SX 640 s lak jedinicom – nova verzija LS40, s većom brzinom tiska, povećanim formatom i pomoću novog Komori KHS-AI sustava za brzi početak rada i još bržom promjenom poslova
 • System 38S 16-stranična rotacija – s većom brzinom, novim dijelom za savijanje i prvi put s Komori mjenjačem role, koji promjenu role obavlja u radu. Promjena posla je potpuno upravljana KHS-AI LINK-om. Sada je osigurana potpuna integracija  dijelova rotacije, od ulagača, vodilica trake, kontrole kvalitete i dijela za savijanje proizvedenog u Komoriju.
 • Lithrone S 540 – s novom programskom dogradnjom i mehaničkim poboljšanjima, kako bi se mogle realizirati mogućnosti novog KHS-AI sustava
 • Lithrone S 529 – također ima nova poboljšanja, programsku opremu za još bržu promjenu poslova te novi KHS-AI brzi sustav za početak tiska
 • PQA-S – novi Komori sustav za ocjenjivanje kvalitete
 • Videoscope – prvo predstavljanje novog sustava za praćenje Komori, koji prikazuje detalje u realnom vremenu kod realnih radnih uvjeta ključnih zona.

Prvo rješenje: posebna dodatna vrijednost – šesterobojni Lithrone SX 29 i šesterobojni Lithrone SX 40 s lak jedinicom. Lithrone SX 629, koji u jednom prolazu tiska i hladnu foliju, UV lakira i tiska slijepi tisak, zadnja je verzija serije tiskarskog stroja Lithrone LS 29 – najuspješnijeg Komorijeva tiskarskog stroja od vremena kada je stigao na tržište i predstavljen na Ipexu 2006.
Lithron SX 29 ima mogućnost tiska većeg formata araka, koji je sada 610 x 750 mm. S tim je povećana i maksimalna površina tiska koja je sada 585 x 740 mm. Tiskovna površina sada je 12,5% veća kao kod modela LS 29. Taj je format izuzetno pogodan za ulazak na nekoliko tržišta uključujući američko, gdje je mogućnost tiska u tom formatu najpopularnija. Veći format tiska je koristan i za ostale primjene kao što su na primjer etikete, manje kutije za lijekove, DVD, CD omote i slično. Na tom tiskarskom stroju može se u jednom prolazu raditi hladna folija, lakiranje i slijepi tisak, a postoji mogućnost i dodatne radne operacije kao što je štancanje. Naravno, stroj može raditi kao obični tiskarski stroj bez upotrebe jedinice za dodavanje hladne folije i jedinice za slijepi tisak.
Lithrone SX 40 ima poboljšanu maksimalnu brzinu tiskanja. Nova je i još brža potpuno automatska promjena ploča (F-APC), s neprekidnim izbacivanjem ploča, funkcija koja pomaže povećati brzinu promjene poslova. Automatska promjena ploče na uređaju za lakiranje povećava brzinu, točnost i jednostavnost uporabe. U novi PQC komandni pult s touch screenom je integrirano i automatizirano cjelokupno upravljanje strojem. Novi sustav za brzi početak rada KHS-AI, ugrađen u novi Lithrone SX 40, ima “samoučeću” funkciju koja progresivno nadograđuje sva podešavanja na stroju.

Drugo rješenje: visoka produktivnost u jednom prolazu za obostrani višebojni tisak na arak i na rotaciji. Na izložbenom dijelu Komorija za prikazivanje visoke produktivnosti u jednom prolazu posjetitelji će vidjeti Lithrone S 440 SP i Lithrone S 840P te System 38S, 16-straničnu rotaciju. Na svim strojevima i rotaciji bit će prikazane najnovije prednosti sustava za upravljanje i kontrolu koji su razvijeni u svrhu smanjenja otpada i poboljšanja kvalitete te stabilnosti otisaka.
Lithrone S 40SP tiskarski stroj u dvije razine namijenjen je obostranom tisku i omogućuje izuzetnu kvalitetu tiska po prvoj i drugoj strani, a zbog jedinstvene konstrukcije smanjena je potreba za prostorom. Na Drupi će biti na Litronu S 440 SP prvi put izložen i novi Komori PQA-S (Print Qualty Assessment System), koji će biti moguće koristiti na svim Lithron S 40 strojevima.
PQA-S pročita arak u prolazu, pročitane podatke stavlja u digitalnu memoriju pa svaki sljedeći arak automatsko uspoređuje s memoriranim podacima o arku, a u slučaju odstupanja prepoznavanje javlja operateru.
Lithron S 40P osmerobojni tiskarski stroj za obostrani tisak, s jedinstvenim okretnim mehanizmom koji koristi prednosti okretanja s tri cilindra duplog obujma, opremljen je s prvi put predstavljenim sustavom za praćenje - Videoscope.

Treće rješenje: promjena na zahtjev na peterobojnom Lithrone S 40 i na peterobojnom Lithrone S 29. Na Litronu S 540, koji će na Drupi biti izložen zajedno s Lithrone S 529 na izložbenom prostoru “Promjena na zahtjev”, Komori će predstaviti nekoliko prednosti koje će pridonijeti potpunoj iskoristivosti KHS-AI sustava koji skraćuje pripremno vrijeme za početak rada.
Zona promjena na zahtjev dobila je svoje mjesto zbog sve većih zahtjeva za skraćenjem vremena pripreme i skraćenjem proizvodnog okreta. Tiskare zahtijevaju ne samo brzu promjenu posla, nego i fleksibilnu proizvodnju spojenu u tiskarskim strojevima srednjeg i većeg formata u tisku manjih tiraža. Prezentacije će demonstrirati tri različite naklade otisnute u vrlo kratkom vrjemenu koristeći sustav KHS-AI.
Komori KHS-AI je nova “samoučeća” verzija Komorijeva superiornog KHS sustava za brzi početak rada. Taj sustav smanjuje otpad papira kod početka tiska i osigurava bržu podesivost boje, vodene otopine i registra. KHS sustav je bio razvijen u suradnji Komori divizije za elektroniku te s japanskom Akademijom za tisak, a KHS-AI je razvijen i proizveden u specijaliziranom odjelu Komori Electronics. KHS-AI povezuje automatski “inteligentan” program koji poslužuje tiskarski stroj s ciljem brzog postizanja proizvodne kvalitete na svim tiražama, čak i kod najzahtjevnijih testnih formi i kod promjena posloba, gdje postoji značajna razlika između poslova u smislu nanosa boje, formata i osobina papira.
Dio sustava KHS-AI je i funkcija SmartFeedback, koja dopušta operateru privremenu rekalibraciju profila boje za svaku tiskovnu jedinicu posebno ili za sve zajedno po prijašnjim iskustvima za određenog naručitelja.
KHS-AI također ima Komori Smart Sequence koja osigurava operateru da odabere najpogodniji redoslijed za tri unaprijed programirane automatizirane funkcije za kompletno posluživanje stroja. Te funkcije uključuju uklanjanje boje, pranje, predobojenje, promjenu ploča i potpuno automatsku pripremu stroja.

Četvrto rješenje: prilagodljiv višebojni tisak na novoj peterobojnoj Spica 29P.  Komori će prvi put prikazati novu verziju Spice 29P za tisak na okret. Slijedeći izuzetan uspjeh četverobojne Spice od početka njene pojave na japanskom tržištu, Spice je stvorila ugled najprilagodljivijeg, pouzdanog stroja na okret u svojoj klasi. Sada Spice omogućuje i tiskanje pete boje ili stavljanje laka i time pridonosi povećanoj vrijednosti tiskanog materijala. Koristi tiskarskog stroja Spice su mali zahtjevi za prostorom i visok stupanj automatizacije. Za manje i srednje tiskare Spice je vrlo pogodan, okretan i prilagodljiv tiskarski stroj, koji može jednostavno i uspješno tiskati puno manjih i srednjih tiraža. Standardna automatizacija Spice uključuje poluautomatsku promjenu ploča, automatsko pranje valjaka i gume te potpuno automatsku promjenu iz jednostranog u obostrani tisak, koji se obavi za samo 60 sekundi.

Peto rješenje: zaštita okoliša – tiskarske inovacije za najbolje kreacije. Razvijanje najboljih tiskarskih strojeva je uvijek bio ključ do uspjeha Komorija. Dugogodišnja predanost toj činjenici utisnuta je u proizvodnju proizvoda koji s povećanjem učinkovitosti smanjuju utjecaj tiskarske industrije na okoliš. U Komoriju vlada uvjerenje da je smanjenje otpada i poboljšanje učinkovitosti kroz čitavo vrijeme eksploatacije stroja najučinkovitiji put za postizanje “zelenih” rezultata.
Komorijevi tiskarski strojevi i sustavi tomu pridonose s minimalnom potrošnjom resursa, energije i radnog vremena na proizvod. Tu se Komori ne zaustavlja, već polaže i veliku brigu za okoliš i kod same proizvodnje tiskarskih strojeva i sustava. Najnovija proizvodna hala u Tsukubi je jedna od najmodernijih u svijetu koja za proizvodnju koristi samo električni generator koji se napaja sunčanom energijom i energijom vjetra. Emisije CO2 su smanjene gotovo na nulu.

Jedan od zadatka Komorija je i pomoć korisnicima Komorijevih strojeva kako bi dobili certifikat ISO 14000 zahvaljujući inovacijama:

 • Koristeći KHS-AI na Lithrone S 40, može se sačuvati 1000 stabala godišnje uslijed smanjenja otpada
 • KHS-AI smanjuje stres operatera i ručni rad na stroju
 • Komorimatic vlaženje uklanja upotrebu 500 litara alkohola godišnje
 • KHS / F – APC smanjuje potrošnju boje
 • smanjenje buke u prostorima tiskare
 • preventivno održavanje pomoću Komori Managment Systema povećava produktivnost

Produkcija Komori je u suglasju s ISO 14000:

 • ISO 14000 je primijenjen u svakoj tvornici Komorija
 • nema otpada i emisija u proizvodnji od 2004.
 • Komori grupacija ima oznaku cjelokupnog upravljanja okolišem (sigurnost, higijena, ekološka priznanja, poštovanje, dobra radna atmosfera...)
 • Nova tvornica Tsukuba koristi sunčevu energiju i energiju vjetra
 • Komori "zelena" politika

U sve to možete se uvjeriti na izložbenom prostoru Komorija na Drupi 2008 u hali 15, gdje vas čekaju zastupnici te tvrtke. Doviđenja u Düsseldorfu.

Priredio: Tomo Kovačič, Prosystem print d.o.o., Slovenija

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: