« Povratak na sadržaj Broj 1 | Godina 2008

Od razorene tvrtke do tržišnog lidera / From Destroyed Company to Market Leader (S. Prguda)

Kvaliteta i držanje koraka sa suvremenim tehnologijama model je sarajevske Unioninvestplastke d.d. za osvajanje tržišta regije. Unioninvestplastika d.d. iz Sarajeva s brojnim klijentima iz prehrambene, farmaceutske, kozmetičke i kemijske industrije, nakon BiH sigurnim korakom osvaja i regionalno tržište. Tvrtka koje je za vrijeme rata bila u cijelosti devastirana, danas predstavlja najznačajniju kompaniju u svojoj djelatnosti u Bosni i Hercegovini. Nakon priključenja MIMS Grupi 2000. godine uložena su značajna sredstva u kupnju moderne tehnologije i upošljavanje vrhunskih kadrova. Unioninvestiplastika danas tiska gotovo sva dnevna, tjedna i mjesečna izdanja novina u Bosni i Hercegovini, ali i šire - brošure, plakate, etikete, slivove, knjige, kataloge, a uz to i sve folije za prehrambenu, farmaceutsku, kozmetičku i kemijsku industriju. O prošlosti, sadašnjosti, ali i budućim planovima Unioninvestplastike razgovarali smo s direktorom Semirom Prgudom.

Predstavite nam ukratko tvrtku Unioninvestplastika.

Unioninvestplastika d.d Sarajevo je suvremena kompanija koja u svom sastavu ima pogone za ofsetni tisak, proizvodnju fleksibilne ambalaže i polietilenskih folija ( PE-LD,PE-HD).
Kompanija je nakon ratnih razaranja i pridruživanjem MIMS Grupi postala jedna od vodećih na ovom području. Tijekom razvoja MIMS Grupa je uložila značajna sredstva u kupnju modernih tehnologija, strojeva i opreme, kao i u upošljavanje vrhunskih kadrova te obuku i školovanje mladih kadrova, omogućavajući da se od početka do kraja dovedu svi zahtjevi i želje klijenata, isporuči tiskani materijal kao i gotove folije u najkraćem mogućem roku na obostrano zadovoljstvo.

Kojom opremom raspolažete kao vodeća tiskara u BiH?

U području ofsetnog tiska posjedujemo roto strojeve za novinski i revijalni tisak, kao i za tisak iz arka, zajedno s kompletnom doradom.
U području fleksotiska radimo na strojevima u osam boja, kao i na opremi za laminaciju, rezačima, ali i na drugoj potrebnoj pratećoj opremi, kao npr. strojevima za konfekciju vrećica. Tijekom godine montirat ćemo i flekso stroj u deset boja, kao i stroj za bakrotisak.
U području ofsetnog tiska i fleksotiska instalirani su CTP uređaji koji rade na digitalnoj tehnologiji, što umnogome povećava kvalitetu proizvoda i brzinu izrade. Što se tiče ekstruzije, s instaliranom opremom može proizvoditi sve vrste folija do 200 mikrona.

Koje ste proizvode u mogućnosti tiskati?

Tiskamo gotovo sva dnevna, tjedna i mjesečna izdanja novina u Bosni i Hercegovini, ali i šire, brošure, plakate, etikete, knjige, kataloge... Dodajmo tome i folije za prehrambenu, farmaceutsku, kozmetičku i kemijsku industriju.

Koliko novinskih izdanja redovito tiskate i koja?

Trenutno tiskamo četiri dnevne novine, veliki broj revijalnih izdanja i kataloga u BiH. Važno je naglasiti da smo u zadnje vrijeme orijentirani na izvoz. Pokazalo se da kvalitetom, znanjem i mogućnostima možemo konkurirati inozemnim kolegama, što nas je svakako i ohrabrilo u poslu.

Kakva su vaša iskustva s novim, najsuvremenijim strojem za tiskanje prvih dnevnih novina?

Iskustva su sjajna. Riječ je o stroju za novinsku i revijalnu rotaciju kapaciteta 96 odnosno 64 stranica u boji. To je prvi takav stroju u BiH, na kojem se novine tiskaju u full coloru. Novine koje su se prve tiskale je Oslobođenje, dnevni list s najdužom tradicijom u BiH, koji je 1992. proglašen za list godine u svijetu. Instaliranjem tog stroja dobili smo na kvaliteti i na brzini, što nam omogućava povećanje posla, ali i bolju konkurentnost na tržištu.

Kakve su mogućnosti novog stroja u odnosu na tehnologiju koju ste do sada koristili?

Do sada smo radili samo na stroju koji je radio 16 stranica u boji, što je sam proces tiska činilo kompliciranijim i sporijim. Sada govorimo o 64 stranice. Nije beznačajno kada ste prva tiskara u BiH koja pruža mogućnost tiska novina u full coloru. Dakle ovaj stroj nam je definitivno pojačao vrijednost u segmentu kvalitete i brzine. No, isto tako dao je svoj doprinos u prepoznavanju nas kao tiskare koja je kadra udovoljiti zahtjevnim upitima.

Kako se uvođenje novog stroja za tisak prvih dnevnih novina odrazilo na vaše ukupno poslovanje?

To vam je kao u svakom poslu. Ukoliko ste prvi u nečem jako dobrom, a ovo svakako jest takav projekt, onda vam raste imidž, a samim time i interes potencijalnih klijenata za vaše usluge.

Koje pogone za proizvodnju, osim tiskare, imate u sastavu Unioninvestplastike?

U sastavu je još pogon za proizvodnju fleksibilne ambalaže i ekstruziju tj. proizvodnju polietilenske folije.

Kakva je strategija i dosadašnja praksa vašeg iskoraka na regionalno tržište?

Važno je imati na umu jednu stvar. Govorimo o tvrtki koja je za vrijeme rata bila u cijelosti devastirana, a danas ona predstavlja možda i najznačajniju tvrtku u svojoj djelatnosti u Bosni i Hercegovini. Nakon priključenja MIMS Grupi 2000. godine uložena su značajna sredstva u kupovinu moderne tehnologije i upošljavanje vrhunskih kadrova. Prvo smo krenuli s ekstruzijom, potom ofsetom, a danas imamo i moderan pogon za fleksotisak. Osnova strategije razvoja od samog početka bila je kvaliteta, kao i korak s modernim tehnologijama. Pokazalo se da je to bio ispravan put. Taj isti model primijenit ćemo i na tržište regije. Dakle - znanje, kvaliteta i točnost isporuke. Mogu reći da smo apsolutno okrenuti prema izvozu, najvećim dijelom prema zemljama u okruženju.

Kako je pripadnost velikoj MIMS Grupi odredilo vaše poslovanje i položaj Unioninvestplastike na tržištu BiH i regionalnom tržištu?

Samo ime MIMS Grupe pridonijelo je imidžu tvrtke. Kada kažete da ste članica te Grupe, to znači da niste sami, da ste dio cjeline koja je kvalitetna, koja je već sada prepoznata u regiji. Time dobivate na pouzdanosti i snazi... Znači, ovo je samo u segmentu imidža, a kada tome dodate i znanje, iskustvo, pa i strategiju razvoja, jasno je da nam pripadnost MIMS-u pomaže.

Planirate li daljnju modernizaciju proizvodnih linija?

Svakako, mi ni u jednom trenutku ne smijemo stati. To bi značilo da smo se uljuljali i konkurencija bi nas pretekla. U ovom se poslu mora konstantno ulagati u nove tehnologije i znanja. Kao što sam rekao, ove godine očekujemo instalaciju dva nova stroja, a dogodine... sve ćemo na vrijeme javiti.

Priredio: Dubravko Mihić

S. Prguda

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: