« Povratak na sadržaj Broj 1 | Godina 2008

Nove uzdanice za novo doba / New Racehorses for a New Era

Na predstojećoj Drupi za Heidelberg počinje novo doba. Naime, prvi će put javnosti biti predstavljeni novi strojevi Speedmaster serije – XL 162, i sestrinski, nešto manji stroj, XL 145. Komercijalni i novinski tiskari, kao i tiskari koji se bave tiskom na ambalažu, dugo su čekali Heidelbergove strojeve velikog formata. 

Heidelberg nije žurio s ulaskom u svijet ofsetnog tiska na arke velikog formata u kojima širina arka iznosi 162 centimetra. Nekoliko je čimbenika za to: promjene na tržištu, Heidelbergovo nastojanje da igra veću ulogu u tisku na ambalaži te tehnički čimbenici. Iz Heidelberga poručuju da je u toj tvrtki vrijeme za velike formate stiglo tek nakon tehnoloških postignuća, a kao primjer navode potpuno automatsku izmjenu ploča, automatski sustav pranja navlaka, CtP, napredna rješenja u radnome tijeku, kao i jednostavnije rukovanje podacima. U svijetu je danas instalirano oko tri tisuće tiskarskih strojeva tog formata za ofsetni tisak, a oko polovica je u sektoru tiska na ambalažu. Veliki strojevi su prikladni za to jer je u nekim granama industrije potražnja za sklopivim kutijama golema: npr. ambalaža za poznate brandove deterdženta u Njemačkoj i Europi tiska se u nakladama od desetaka milijuna komada. Proizvođačima kukuruznih pahuljica potrebno je i više od toga, a najveće svjetske duhanske tvrtke tiskaju ogroman broj kutija cigareta.

Uzdanica za časopise, kataloge i knjige. Heidelbergovi strojevi za tisak velikih formata zanimljivi su novinskim i industrijskim komercijalnim tiskarama za tisak časopisa visoke kvalitete, kataloga ili knjiga od 48 stranica ili više. Heidelbergova publikacija Heidelberg News bila bi klasična aplikacija: naklada od 130 tisuća primjeraka na četiri jezika, na oko 64 stranice – to je više od osam milijuna stranica po broju (33 milijuna u godini), tiskano na stroju za ofsetni tisak najviše kvalitete. Za Heidelberg su Speedmaster XL 145 i XL 162 logičan daljnji korak. Speedmaster CD 74, a posebno Speedmaster XL 105, koji su bili predstavljeni na prošloj Drupi, kao i cijeli niz drugih inovacija, čine temelj nove generacije Speedmastera. XL 145 i XL 162 izgrađeni su na Heidelbergovim isprobanim tehnološkim konceptima. Veći dio onoga što osigurava produktivnost obaju strojeva velikog formata godinama se dokazivalo u Speedmaster seriji, a to jamči da će strojevi koji u ljeto 2008. izađu na tržište biti u potpunosti usavršeni. Prvi su ugovori bili potpisani već u proljeće 2006. na IPEX-u Birminghamu, a sada je broj narudžbi pozamašan. Oni koji znaju upravljati Speedmasterom CD 74 ili XL 105, izuzetno će se brzo priviknuti na rad s modelima XL 145 i XL 162, smatraju u Heidelbergu. Čak i tiskari koji moraju proći obuku za rad na Speedmasteru ne bi trebali imati nikakvih problema, jer je sveobuhvatan koncept upravljanja svim komponentama dizajniran da bude jednostavan i da se njime lako rukuje. Svi su elementi ugrađeni na isti način i slijede istu logiku, što korisnicima omogućava lako upravljanje.

Ergonomski koncept upravljanja. Posebna se pozornost pridala lakom upravljanju i ergonomiji dizajna. Unatoč impresivnim dimenzijama za nove formate, Heidelberg je stvorio tiskarske strojeve s “prečacima”, što nije slučaj s drugim strojevima tih formata, jer se njima može upravljati iz središnje kontrolne stanice. Potpuna automatizacija kod modela velikih formata bio je imperativ koji su u Heidelbergu uspješno ostvarili, pa se samo jednim pritiskom na tipku mogu provesti brojne funkcije – od ulaganja do izlaganja.

Ergonomski koncept upravljanja nije slučajan: i prije dizajniranja stroja provedena je detaljna analiza puteva kojima se strojar/tiskar kreće, kao i njegovih aktivnosti. To je pomoglo u konceptualizaciji pa su se putanje i potrebno rukovanje strojem sveli na najmanju moguću mjeru. Primjerice, valjci za boju mogu se nalaziti s jedne strane, što znači da strojar ne mora neprestano obilaziti oko tiskarske jedinice.

Bezbolna integracija radnoga tijeka. XL 145 i XL 162 imaju i sve funkcije kojima se već odlikuju drugi Heidelbergovi strojevi. Stoga nije potrebno posebno naglašavati da se mogu integrirati i u Prinect sustav radnoga tijeka, čime se dodatno povećava produktivnost i kvaliteta postupka tiska. Slično kao XL 105, novi Speedmaster strojevi velikog formata mogu se servisirati daljinski, odnosno preko interneta. Naravno, osvjetljivači ploča, kao i uređaji za doradu, također su dio unaprijeđenog radnog tijeka. U pripremi je korištenje nove laserske tehnologije već pridonijelo stvaranju obitelji Speedmaster strojeva, a to je upravo i razlog zbog kojeg je Heidelberg odmah prenio tu tehnologiju iz strojeva manjih formata u klasu većih formata: osvjetljivači termalnih ploča i veliki tiskarski strojevi izrađivani su zajedno, a rezultat je i to da Heidelberg s ponosom na ovogodišnjoj Drupi predstavlja CtP osvjetljivač ploča Suprasetter 145/162/190. Što se tiče dorade, Heidelberg ima spremne strojeve za savijanje araka Stahlfolder TD/KD 94, TD 112 i TD 142 Topline, koji se mogu modificirati na zahtjev kako bi odgovarali formatu 96,5 cm, 113 cm, 145 cm. Povrh svega, tu je i Dymatrix štanca u formatu 6. Heidelbergov partner POLAR-Mohr također će pridonijeti visokoautomatiziranom sustavu štancanja L-R-176-T PACE.

Pouzdanost i produktivnost. Speedmaster XL 145 i XL 162 za Heidelberg predstavljaju veliki uspjeh, sličan onome stroja XL 105. To je uspjeh koji će značiti trajnu promjenu na tržištu. Kao vodeći svjetski dobavljač strojeva za ofsetni tisak iz arka, Heidelberg svoju ponudu proizvoda podiže na višu razinu strojevima velikog formata. “Budući da u današnjem industrijskom segmentu pouzdanost znači više od produktivnosti – mi imamo oboje”, sa zadovoljstvom ističu u Heidelbergu.

Priredila: Marijana Stjepanić, Heidelberg Hrvatska d.o.o.

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: