« Povratak na sadržaj Broj 1 | Godina 2008

“Tisak je snažan” / “Print is Powerful”

Kodakov štand D01 u paviljonu 5 düsseldorfskog sajma ponudit će brojne inovacije u hardveru i softveru, pod sloganom “tisak je snažan”. Prvi će se put prikazati cijeli portfelj Kodakove grupacije za grafičku komunikaciju (GCG).

Kodak je dobavljač koji ima konvencionalna i digitalna rješenja unutar sveobuhvatnog i dokazanog, jedinstvenog radnog tijeka, koji na inteligentan način automatizira i integrira poslovne, podatkovne te proizvodne procese kako bi kupcima pružio najvišu razinu učinkovitosti. Osim proizvoda i usluga za komercijalno tržište tiska, ponuda uključuje i skenere te softver za različite aplikacije.

Digitalni tisak

Na Drupi će biti prezentirani novi elektrofotografski i ink jet sustavi Kodaka.
Elektrofotografski sustavi nude rješenja za male naklade i tisak varijabilnih podataka, crno-bijeli ili tisak u boji iz arka ili iz role (rezano u arke). Strojevima iz Kodakove platforme Nexpress Digital Color, tiskari koji počinju s digitalnim tiskom ili žele prijeći na višu razinu mogu iskoristiti trendove u boji, manjim nakladama i varijabilnim podacima. Strojevi iz S klase, Kodak Nexpress S3000, S2500 i S2100 donose novu razinu modularnosti na tržište digitalnog tiska u boji, nude fleksibilna rješenja za početne dijelove procesa, dodatnu opremu za ulaz i izlaz, jedinstvene aplikacije za sigurnost te mogućnost nadgradnje. Na Drupi će biti izložene nove verzije Kodak Nexpress V i Vp, kao i Vcs linija. Opcijom pete boje te fleksibilnošću softvera i podloga, Nexpress strojevi su idealni za aplikacije u kojima je potrebna izvanredna kvaliteta. Novi softver za proizvodnju tiska poboljšava učinkovitost radnog tijeka kroz podršku za JDF, dok proširena podrška za integraciju Kodakovog sustava Prinergy Workflow 5.0 povećava povezivost sa svim sustavima digitalne proizvodnje. Nova rješenja uključuju Smart Lists, revolucionarni alat za upravljanje radnim nalozima, oblikovan da optimizira produktivnost i operatorima pruži apsolutnu vidljivost u oba smjera. Dodaci oblikovani za poboljšanje učinkovitosti cijeloga Digimaster EX Digital Production sustava omogućavaju tisak na različitim vrstama podloga. Dodatak Watkiss Spinemaster Digimaster EX sustavu, omogućava visokokvalitetnu i profesionalnu doradu dokumenata bez dodatnog troška uvezivanja.

Ink jet tisak

Kroz inovativna tehnološka poboljšanja u boji, brzini i kvaliteti, ink jet tisak se proširio u  aplikacije kao što su direktna pošta i tisak bar kodova, dotisaka, novina, ambalaže, knjiga i transpromo dokumenata. Kodak će na Drupi 2008 prvi put javno prikazati novu generaciju ink jet tehnologije, i to tehnologije Stream. Veća rezolucija, manje kapljice boje te brže stvaranje kapljica ink jet tehnologiju dovode do razine kvalitete, produktivnosti i troška ofsetnog tiska. Sa Stream tehnologijom, male promjene u temperaturi na površini boje dovode do stvaranja kapljica boje pri velikoj brzini. Uz brzinu od 2500 A4 stranica u minuti, ta se tehnologija koristi pigmentnim bojama na premazanom papiru i drugim komercijalnim podlogama. Najnovije proširenje portfelja Versmark V serije donosi ink jet liniju veće rezolucije i predstavlja pristupačno rješenje za printanje računa i bankovnih izvadaka. Novi Versmark VL2000 cilja na podatkovne centre koji mjesečno imaju više od milijun dokumenata, transakcijskih ili promotivnih te transpromo dokumenata kao što su bankovni izvadci, računi i direktna pošta. Versmark VL 2000 koristi drop-on-demand (DoD) tehnologiju tiska, rezolucije 600x600 dpi te radi uz maksimalni kapacitet do 1090 A4 stranica u minuti. Još jedan segment rasta su i hibridne aplikacije – upotrebljavaju se ink jet glave koje su montirane na ofsetne strojeve kako bi se varijabilni podaci prenijeli na materijale u toku tiska.

Priprema tiska

Kodak će na Drupi predstaviti široku lepezu rješenja za pripremu, uključujući sustave za probne otiske, CtP osvjetljivače ploča, digitalne ploče te vrlo prihvaćeni Kodak Prinergy sustav radnoga tijeka za ofsetni i fleksografski tisak. Prikazat će se i nekoliko vodećih rješenja za proizvodnju digitalnih ploča, uključujući Magnus i Trendsetter osvjetljivače ploča. Kodakovi osvjetljivači ploča koriste tehnologiju Squarespot kako bi pružili slike izuzetno visoke kvalitete i vrhunsku stabilnost. Kodak će na Drupi 2008 predstaviti najbrži i najproduktivniji osvjetljivač ploča Magnus 800. Magnus 800Z Quantum osvjetljivač ploča radi brzinom od 60 B1 ploča na sat, uz najveću kvalitetu dostupnu u industriji. Uz to, osvjetljivač ploča ima novu, unaprijeđenu termalnu glavu, koja proizvodi dvostruko više laserske snage nego njegovi prethodnici. Kodak Magnus XLF 80 Quantum, osvjetljivač ploča, podržava ekstremno velike formate do 80 A4 stranica,  a bazira se na tržišnom predvodniku Magnus VLF osvjetljivaču ploča, koji je najbrži, potpuno automatizirani osvjetljivač ploča vrlo velikog formata na tržištu. Magnus XLF 80 nudi brzinu do 48 ploča na sat, vrlo velikih formata, pri rezoluciji od 2400 dpi. Za proizvođače ambalaže, Kodak proširuje mogućnosti digitalnog fleksografskog sustava Flexcel NX, koji sada proizvodi ploče do maksimalne veličine 800 x 1.067 mm. Zbog fleksografskog tiska visoke rezolucije postiže se kvaliteta tiska jednaka onoj iz ofsetnog tiska, što je prije bilo nezamislivo, i to na velikom broju različitih podloga, uključujući papir, fleksibilne materijale, folije i etikete. Kodak je globalni lider u digitalnim pločama i na Drupi će predstaviti značajne napretke u nastojanju da učvrsti tu poziciju.

Jedinstveni radni tijek

Na Drupi će biti predstavljena Kodakova učinkovita i sveobuhvatna rješenja za jedinstveni radni tijek, kojim se inteligentno automatiziraju i integriraju poslovni procesi, podaci, boja i proizvodnja, za konvencionalni i za digitalni tisak. Niz novih funkcija za sustav Prinergy Workflow 5.0 korisnicima će omogućiti procesiranje statičnih i varijabilnih podataka i tisak radnih naloga kroz jedan radni tijek, upravljanje bojom na više uređaja te automatizaciju kompleksnih rutina. Sustav Prinergy Workflow 5.0 također se odlikuje novom platformom za boje, oblikovanom za pojednostavljenje i automatizaciju upravljanja bojama kroz integraciju ICC profila, kalibracijskih krivulja i definicije boja u jedan uređaj. Uvođenjem najnovije verzije softvera, InSite Variable Data 4.0 i Prinergy Digital Print 5.0, Kodak proširuje mogućnosti svojih rješenja jedinstvenog radnog tijeka, tako da obuhvaćaju planiranje, stvaranje i provedbu personaliziranih, integriranih marketinških kampanja. Kodakov softver Darwin služi kao alat za oblikovanje sadržaja i kao kolaboracijska platforma s Kodakovim softverom InSite 4.0. Softver Darwin 3.0 uključuje karakteristike kojima se pojednostavljuje proces razvoja kreativnog sadržaja, a istovremeno se dobiva veća produktivnost za korisnike kojima je potrebno napredno i profesionalno printanje varijabilnih podataka. Kodakov EMS softver za planiranje poslovanja (ERP) i upravljanje informacijama (MIS) trenutno je dostupan u Sjevernoj Americi, a pruža mogućnost upravljanja cjelovitim poslovanjem tiskare i služi kao katalizator za promjene, vodi do učinkovitosti te pruža pristup u realnom vremenu ključnim pokazateljima produktivnosti, koji pomažu u rastu poslovanja i uspješnosti u dinamičnom poslovnom okruženju.

Softver Colorflow

Integrirano upravljanje bojama u svim uređajima – zaslonima, skenerima, uređajima za probno otiskivanje te digitalnim i konvencionalnim tiskarskim strojevima – napokon je moguće samo jednim softverom u cijeloj proizvodnji: softverom Colorflow, koji će Kodak također predstaviti na Drupi. Softver Colorflow smanjuje troškove pravilnim i istovremenim korištenjem ključnih elemenata za upravljanje bojama – krivulja, profila i definicija spot boja, čime se smanjuje broj otisaka potrebnih za podešavanje boja. Kodakov Colorflow je cjelovito rješenje za upravljanje bojama i bit će dostupan kao samostalan proizvod i kao integrirano rješenje unutar sustava Prinergy. Potpuno integriran s Prinergy sustavom, Colorflow pruža potpuno upravljanje bojama kroz automatiziranu komunikaciju, kontrolu i slijednost kompleksnih PDF stranica. Colorflow koristi formate otvorenih normi i radi i s Kodakovim i drugim sustavima. Kodak u potpunosti podržava stroge preporuke normi ISO 12647 i ISO 10128 za tisak i tiskarske sustave, kao i međunarodne PDF/X formate (i pridružene ICC norme) te specifikacije za upravljanje JDF radnim nalogom. Dostupan je na engleskom, francuskom, talijanskom, njemačkom, španjolskom, japanskom, kineskom i ruskom jeziku, i nudi jednaku funkcionalnost i za Windows i MacIntosh operativne sustave.

Priredila: Drena Milijević

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: