« Povratak na sadržaj Broj 3 | Godina 2017

Muraplast nastavlja s ulaganjima i iduće godine

Unatoč velikim investicijama, 2017. je godina gdje se znatno više resursa namjerava usmjeriti na sebe u smislu optimizacije proizvodnje, reorganizacije odjela i funkcija, edukacije zaposlenika i opremanja laboratorija za razvoj proizvoda.

Uspješna međimurska tvrtka i jedna od vodećih i najmodernijih opremljenih kada je riječ o proizvodnji polietilenskog filma i dalje nastavlja ulagati u svoju proizvodnju. Ove godine instalirali su desetobojnu liniju za fleksotisak i dvije linije za proizvodnju papirnatih vrećica s ravnom ručkom, a najavljuju i nova ulaganja u 2018. godini.

P: Muraplast je na tržištu prisutan već više od dva desetljeća. Tržište polimerne ambalaže jedna je od grana gospodarstva koja raste bez obzira na ekonomsku krizu. Koja je tajna uspjeha Vaše tvrtke, posebno u periodu loših gospodarskih kretanja?

O: Glavni razlozi za naš rast su konstantna dobro planirana ulaganja, kvalitetan ljudski potencijal i fokus na strana tržišta. Kada je kriza započela, za nas je to bilo doba kada smo najviše investirali u odnosu na naše tadašnje mogućnosti i to nam se višestruko vratilo u obliku rasta prometa i dobiti, dok je naša konkurencija tu stala i time nam omogućila da preuzmemo vodstvo u regiji u našoj branši.

P: Nakon što ste prošle godine instalirali dvije linije, i ovu godinu ste nastavili s proširenjem proizvodnih kapaciteta. Instalirana je desetobojna linija za fleksotisak, koja je jedinstvena u regiji. Možete li nam reći više informacija o karakteristikama te linije?

O: Riječ je o liniji za fleksotisak u 10 boja s velikim raportom. Linija ima mogućnost tiska brzine do 600 m/min i, u ovom trenutku, to je jedinstveni stroj u široj regiji i jedna od najvećih i najopremljenijih linija za fleksotisak. Maksimalna radna širina linije je 1300 mm, a dužina tiska 1250 mm.

P: Koje su prednosti takve linije?
O: Uz to što povećava sam kapacitet tiska, ova linija omogućuje i povećanje kvalitete tiska te obostrani tisak u dva prolaza. Linija ima posebne mogućnosti kao što su praćenje dužine tiska, specijalno namatanje za skliske filmove te posjeduje 100 % inspekciju otiska. Namjena linije je tisak termoskupljajućih filmova i fleksibilne ambalaže.
Linija radi punim kapacitetima i zbog ogromne produktivnosti u rujnu 2017. dogradili smo oko 500 kvadratnih metara skladišnog prostora namijenjenog isključivo za skladište otisnutih proizvoda.

Muraplast je i ekološki odgovorna tvrtka s vlastitom reciklažom koja reciklira sav vlastiti polietilenski otpad

P: Uz liniju za fleksotisak, predstavili ste i linije za proizvodnju papirnatih vrećica s ravnom ručkom. Za koje tržište je predviđena ova linija?
O: Obje linije su isključivo predviđene za zapadnoeuropsko tržište, a kapaciteti su popunjeni već do kraja godine. Obje linije za proizvodnju papirnatih vrećica s ravnom ručkom u potpunosti su automatizirana, a sama produktivnost doseže brzinu izrade do 150 vrećica u minuti. Prva linija njemačkog proizvođača instalirana je u travnju i dizajnirana je za manje formate, a druga linija, instalirana u srpnju, japanskog proizvođača također proizvodi isti proizvod, ali veće formate vrećica. Ovom investicijom zaokružili smo asortiman proizvodnje papirnatih vrećica s ravnom ručkom.

P: Vjerujemo da ćete ovu godinu pamtiti po uspješnim instalacijama koje su vam pomogle proširiti ponudu i unaprijediti poslovanje. Kada govorimo o financijskom aspektu, koliko je bilo potrebno ulaganja kako bi se to sve ostvarilo?
O: U ovoj godini instalirane su 3 linije koje su dio strateškog plana donesenog prije 3 godine pa je tako do sada u 3 godine investirano preko 10 milijuna eura. Početkom godine instalirana je linija za tisak u 10 boja. Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 2,2 m eura od čega je 5.000.000 kuna bespovratnih sredstava sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj Europske unije. Linija ima mogućnost tiska brzine do 600 m/min i u ovom trenutku to je jedinstveni stroj u široj regiji i jedna od najvećih i najopremljenijih linija za fleksotisak.

P: Osim spomenute investicije da li ste uspjeli i druge projekte sufinancirati iz Europskih fondova?
O: Uspjeli smo dobiti manji iznos (177.077,95 kn) za projekt Ulaganje u informacijsku i komunikacijsku tehnologiju radi optimiziranja poslovnih procesa tvrtke MURAPLAST. Korisnik smo potpora preko Zakona o poticaju ulaganja te preko njega na lakši način sufinanciramo projekte bez potrebe da se stalno prijavljujemo na natječaje EU fondova. Ujedno MURAPLAST je jedan od 3 poduzeća u EU gdje će se provoditi eksperimentalna izrada koncepta optimizacije logistike putem mobilne robotike koje je sufinancirano inovacijskim programom Horizon 2020.

P: Tko su vam glavni kupci u Hrvatskoj?
O: Glavni kupci u Hrvatskoj su nam Vetropack Straža, Jamnica, Petrokemija Kutina, Coca Cola, Saponija, Zagrebačka pivara, Carlsberg Hrvatska, Podravka, ...

P: Muraplast je i ekološki odgovorna tvrtka s vlastitom reciklažom koja reciklira sav vlastiti polietilenski industrijski otpad. Kolike su mogućnosti ponovnog korištenja polietilena? Što je s miješanim otpadom – polipropilen, PET…, na koji način zbrinjavate taj otpad, pregovarali ste i s cementarama o potencijalnim mogućnostima?
O: Polietilen i njegovo recikliranje ne predstavljaju nikakav problem. Veliki je uspjeh što smo uspješno reciklirali sav polipropilenski otpad koji nastaje u procesima tiska i kaširanja. U tu spada i kombinacija polipropilenskog filma s polietilenskom filmom. lmamo jako malo otpada kojeg nismo uspjeli reciklirati. Sa cementarama dogovor nije uspio, ali ima drugih tvrtki koje uzimaju takav otpad u Hrvatskoj.

P: Prema vašem mišljenju, što je najviše karakteriziralo ovu godinu u odnosu na prethodne? Što biste istaknuli kao najveće uspjehe tvrtke Muraplast?
O: Unatoč velikim investicijama, 2017. je godina gdje se znatno više resursa namjerava usmjeriti na sebe u smislu optimizacije proizvodnje, reorganizacije odjela i funkcija, edukacije zaposlenika i opremanja laboratorija za razvoj proizvoda. Održane su edukacije dijela zaposlenika u uredima s ciljem poboljšanjem međusobne i opće komunikacije.
U odjelu prodaje počeo se koristiti specijalni softver tipa CRM (customer relation management). Započeto je korištenje programa za održavanje. Započelo se smanjivanje rizika uvođenjem barkodiranog skladišta, daljnjom informatizacijom sektora održavanja i boljim upravljanjem IT mreže i sustava. Sklopljene su nove police osiguranja od javne odgovornosti, proizvodne odgovornosti, proširene proizvodne odgovornosti te povlačenja proizvoda. Započeta je tranzicija na nove norme upravljanja kvalitetom i okolišem te je unaprijeđen laboratorij s novim metodama i uređajima.

U ovoj godini instalirane su 3 linije koje su dio strateškog plana pa je tako u zadnje 3 godine investirano preko 10 milijuna eura
P: Možete li nam otkriti kakvi su vam planovi što se tiče daljnjih ulaganja? Na čemu će biti najveći naglasak?
O: Tvrtki Muraplast trenutno nedostaje mjesta za rast pa će daljnji razvoj ovisiti o novoj lokaciji Kotoriba Jug gdje imamo u posjedu šest hektara industrijskog zemljišta. To je ujedno i sljedeći trogodišnji ciklus investiranja u koji namjeravamo ući. Prva planirana investicija je skladišna hala od 6 500 kvadratnih metara zajedno s pomoćnim građevinama, a planirani početak gradnje skladišta je deseti mjesec ove godine. Druga planirana investicija je instaliranje u specijaliziranu liniju za tisak, preganje i faldanje FFS filma tzv. program teških vreća. Instalacija linije se očekuje u ožujku 2018. godine, kada se očekuje i izgradnja nove proizvodne hale čiji je planirani završetak u srpnju iste godine.

P: Poslovna godina polako se privodi kraju, a Muraplast ima puno razloga zbog koji vi, vaši zaposlenici i vaši klijenti možete biti zadovoljni i ponosni. Postoji li prostora za ostvarenje još nekih planova do kraja 2017. godine?
O: U listopadu ove godine planira se potpisivanje ugovora o novoj liniji za ekstudiranje LDPE filma. Linija će biti prva investicija novog ciklusa investicija. Očekuje se daljnji kontinuirani rast prihoda na domaćem i stranom tržištu kojim će se otvoriti mjesta. Za nas to znači završetak jednog ciklusa i početak drugog s naglaskom na daljnji razvoj i rast.

Razgovarala: Ivana Bjelica
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: