« Povratak na sadržaj Broj 3 | Godina 2014

Masterline linija za optimalnu produktivnost

Povijest je za Bobst počela još 1940. godine kada je predstavljena prva automatska štanca AP 900, koja je 1956. godine evoluirala u automatsku štancu 1575 (Autoplaten® SPO 1575) za valoviti karton. Godine 1970., gradeći tiskarsku tehnologiju na Bobst ekspertizi, svijetu valovitog kartona je predstavljen FLEXO 1575.
U kompletnoj se konfiguraciji Masterline linija sastoji od ulagača, Masterflex-L tiskovnih jedinica, Mastercut 1.7 ili Mastercut 2.1 automatske štance, razdvajača kutija s automatskim slaganjem kupova, i paletizera. Potrebna su samo dva operatera za upravljanje strojem koji može preraditi 20 milijuna kvadratnih metara valovite ljepenke godišnje, u samo dvije smjene. Masterline proizvodi gotovu ambalažu u jednom prolazu, na vrijeme, bez potrebe za međuskladišnim prostorom.

Pionirska rješenja
Masterflex-L fleksotiskarski stroj donosi najbolju tehnologiju za tisak valovitog kartona od jedne do osam boja. Od peteroslojnog do mikrovala, Masterflex-L tiska na najvećoj brzini i nepromjenjivoj kvaliteti – sve do 8000 ploča na sat, ili s dodatnom opcijom 10.000 ploča na sat. Postoje dvije raspoložive širine - 1700 mm ili 2100 mm, s dužinom od 1300 mm u oba slučaja. Može se instalirati u liniji (in-line) s automatskom štancom (Autoplaten®) ili samostalno (off-line) s automatskim izlaganjem.
Pionirska rješenja omogućuju da kupac iskoristi najveću produktivnost ove fleksotiskarske linije:
• ulagač korigira poziciju ruba ploče kako bi osigurao da je prva boja ispravno postavljena
• sustav doziranja boje, s automatskim pranjem, stvara značajne uštede u boji i potrošnji vode
• izmjene anilox valjaka odvijaju se automatski bez intervencije operatera.

Najbrža izmjena naloga na svijetu!
Masterflex-L će korisniku pomoći istražiti nova tržišta i utvrditi poziciju na sadašnjima. Smanjit će troškove brzim i točnim podešavanjem, nenadmašnom brzinom promjene naloga, stvarnom radnom brzinom, točnošću tiska, vrhunskom kontrolom kvalitete i pametnim nadziranjem tiska. Originalnost leži ne samo u brzini, nego i u produktivnosti. Plodnost Bobstova inženjerskog tima za inovacije osigurava tehnološku prednost u primjeni, potrebnu za isticanje među konkurencijom. Operateri će biti impresionirani kvalitetom, posebno sustavom smanjenja buke i inovativnim taktilnim zaslonom u boji i integriranom dokumentacijom te menijem za pomoć.
Proizvodi traženu kvalitetu i potrebnu količinu otisnutog proizvoda, pri najvećoj brzini i na vrijeme. Prijateljska je okolišu, s isplativim sustavom za obojenje koji sadrži:
• peristaltičku pumpu
• automatski sustav s pokretnom stanicom kroz otvorenu komoru raspršuje vodu i zrak
• spremnik za uštedu vode kod sljedećeg pranja
• automatski sustav koji sukcesivno uranja usisni filter i povratnu cijev u spremnik za boju ili za otpadnu vodu
• potpuno automatski sustav za upravljanje ciklusom, sprječavanje operativne pogreške i osiguravanje optimalnog pranja
• automatska izmjena anilox valjaka odvija se pomoću robota koji uzima valjak za sljedeći nalog i sprema prethodni na već prano mjesto.

Revolucionarni Mastercut 1.7 i 2.1
Ugrađujući pionirska rješenja, Mastercut donosi najbolju tehnologiju za ravno štancanje valovitog kartona, pri najvećim brzinama. Idealni su proizvodni alati za pružanje vrhunske usluge. S 50 godina iskustva u razvoju ravnih štanci za valoviti karton, Mastercut nudi:
• veći format u širini i dužini
• veću brzinu
• veću produktivnost zbog specifično dizajnirane kontrole i proizvodne opreme.
Svaka je komponenta razvijena uzimajući u obzir produktivnost, a neke od standardnih karakteristika obuhvaćaju Power Register registar, otvaranje grajfera za uzimanje ploča, uzdužne puhače na izlaganju, automatsko slaganje, motorizirane foto-ćelije i usporavajuće četke.
Mastercut donosi najbolju tehnologiju za ravno štancanje valovitog kartona, pri najvećim brzinama

Mastercut inovacije vidljive su na jedinici štance, a omogućuju kraću pripremu stroja i reduciraju potrebnu reznu silu, grajfer s donje strane, “nježniji” transport ploče te novi transportni sustav s ulaznom jedinicom koja omogućuje kontinuirani rad.
Matic sustav omogućava motorizaciju svih glavnih funkcija, i sprema ponovljene naloge. Podešavanje je brzo i jednostavno. Rezultat je Mastercut štanca s najboljim omjerom cijene i kvalitete na tržištu.

Brzina i pouzdanost
Bilo da je u in-line ili off-line kombinaciji s Masterflex-L tiskarskim strojem, Mastercut štanca jednostavno prerađuje velike naklade.
S brzinom od 7500 ploča/sat za 1.7 i 7000 p/sat za 2.1, povećava produktivnost za 11 % i odnosno 27 %, u usporedbi s prethodnom verzijom. Kontinuirana isporuka ploča omogućava veću kvadraturu od 4 do 10 %, ovisno o broju ploča u kupu. Prilagodbom štanci na nove formate povećava se produktivnost na 25.6 % za format 1700 x 1300 mm i 5,8 % za 2100 x 1300 mm format.
Jedna od mnogih standardnih izvedbi je Power Registar, koji pruža mogućnost širenja na nova tržišta (kaširani materijali) pružajući optimum u radu, od mikrovala do peteroslojnog materijala, pri najvećoj brzini, konstantne kvalitete.
Mastercut štanca povećava proizvodnu brzinu i točnost štancanja, smanjujući otpad.

Razdvajanje i automatsko upravljanje kupovima
BREAKER izbjegava rad s kupovima i razdvaja prireze minimalnih dimenzija 200 x 200 mm, koristeći što je manje mogući pritisak, kako bi se zaštitile karakteristike materijala, te korištenjem širokog remenja s ciljem izbjegavanja oštećenja materijala. Sustav za automatsko postavljanje kupova sastoji se od složivih modula, uključujući kontrolnu ploču, okretni stol, stol za poravnanje, sustav za okretanje i spremnik, koji zadovoljavaju širok spektar zahtjeva i prilagodivi su za inkorporiranje u prostor. Intuitivno sučelje za upravljanje paletizacijom s mogućnošću “drag&drop” upravljanja omogućava automatsko upravljanje kupovima.

Priredio: Ivica Šebalj, Bobst Central Europe s.r.o.
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: