« Povratak na sadržaj Broj 3 | Godina 2014

Web Varnishing Module – in-line stroj za parcijalno lakiranje

Konačno i u farmaceutskoj industriji

Xeikon je još 2008. godine dokazao da je ulaganje u razvoj digitalnog stroja za tisak naljepnica bila mudra odluka.
Digitalna tehnologija već je više od dva desetljeća na grafičkoj sceni. Istina je da na početku nije zadovoljavala potrebe zahtjevnog tržišta jer je kvaliteta bila znatno iza konvencionalnih tiskarskih tehnika. Međutim, tijekom godina digitalna se tehnologija usavršavala i po kvaliteti ispisa polako napredovala. Najprije u komercijalnom odnosno dokumentnom tisku (tisak knjiga, brošura, plakata, promjenjivih podataka i slično), a kasnije je postignuta vrhunska kvaliteta i na području tiska naljepnica i ambalaže, gdje zahtjevni kupci dugo nisu prihvatili prosječnu kvalitetu digitalnog tiska.
Sve to se odrazilo i kod Xeikona koji je modelom serije 3000 na Drupi 2008 dokazao da je ulaganje u razvoj stroja za tisak naljepnica bila mudra odluka. Kvaliteta koja je vrlo blizu ofsetnom tisku i viša od flekso tehnologije uvjerila je i najveće protivnike digitalne tehnologije na smislenost investicije u tu tehnologiju. Velika fleksibilnost, vrlo kratki rokovi izrade, mogućnost tiska varijabilnih podataka, kao i niski troškovi tiska malih naklada, je u kombinaciji s vrhunskom kvalitetom tiska na tržište donijelo ono što su grafički stručnjaci već dugo čekali. Sada stvarno više nije bilo sumnje da je digitalna tehnologija postala neophodan dio svake grafičke kuće. U Xeikonu su time bili vrlo zadovoljni jer se prodaja strojeva za tisak naljepnica više nego utrostručila. Paralelno s time razvijala se i tehnologija za tisak ambalaže, što je s obzirom na složenost proizvoda trajalo malo duže.

Na sajmu Label Expo u rujnu Xeikon je predstavio novi model Xeikon Cheetah

Među prvima su novu tehnologiju usvojili u prehrambenoj industriji i industriji vina, kasnije u kozmetici, a sada i u farmaceutskoj industriji, gdje su kriteriji kvalitete najstroži. Tako su prošle godine za potrebe farmaceutske industrije provedene dvije instalacije u Njemačkoj (Kohlpharma, Roche Pharma), u Čileu i u Bugarskoj. Uglavnom zbog svoje velike fleksibilnosti i kratkog vremena odziva, čak i kod malih naklada i time nižih cijena, interes za digitalnu tehnologiju u farmaceutskoj industriji značajno se povećao. Tako se praktički svakodnevno u demo centru Xeikona obavljaju demonstracije odnosno prezentacije i tiskaju testni otisci za tiskare koje rade za farmaceutsku industriju, što bi trebalo dovesti do odluke o svrhovitosti investicije u tu tehniku tiska.Kako bi Vas uvjerili u kvalitetu tiska Xeikon strojeva, Xeikon Vas poziva da pošaljete pet datoteka (ambalaža i naljepnice) koje će besplatno otisnuti na različite materijale i poslati na Vašu adresu. Sve pojedinosti o tome možete naći na www.seetheproof.com ili na telefonu +386 41 628 601.Xeikon Color Control
Naravno, još se uvijek pojavljuju skeptici koji vide puno problema pri tisku Pantone boja koje su u farmaceutskoj industriji itekako prisutne, kao i in-line selektivno lakiranje UV ili vodenim lakom. Treba napomenuti da CMYK sustav potpuno zadovoljava sve kriterije farmaceutske industrije. Kod Pantone boja Xeikon je napravio velik korak naprijed pomoću Xeikon Color Controla, programa koji omogućuje operateru ponovljive i predvidive boje, kao i najbolju simulaciju spot boja. To je revolucionarna metodologija koja se ističe u upotrebljivosti, brzini i kvaliteti. Xeikon Color Control rješenje stvara visokokvalitetne ICC-profile, s posebnim unaprijed određenim postavkama, optimizirano prije svega za naljepnice i ambalažu.
Što se tiče in-line lakiranja, Xeikon će krajem ove godine na tržište plasirati takozvani Web Varnishing Module koji ima mogućnost parcijalnog lakiranja s UV ili vodenim lakom. Ta je opcija namijenjena ambalaži gdje je parcijalno lakiranje praktički obavezno. Time je uvećana fleksibilnost, kao i brzina izrade ambalaže.

Xeikon Cheetah
S druge strane, Xeikon je napravio još jedan velik pomak u svom razvoju. Na sajmu Label Expo u Chicagu u rujnu ove godine predstavio je novi model Xeikon Cheetah (Xeikon Čita). Taj model stroja ima brzinu tiska od 30 m/min kod tiska pet boja i u punoj rezoluciji od 1200 dpi. To je čak 56 % brže od trenutačno najbržeg stroja Xeikon 3300 ili Xeikon 3500. Produkcija je 580 m2/sat. Tiskati se može na materijale do 330 mm širine. Stroj upotrebljava nove tonere koji će biti oko 15 % jeftiniji od dosadašnjih, što znači da će biti konkurentniji konvencionalnim tehnikama tiska i kod većih naklada, što je vrlo značajno prije svega u farmaceutskoj industriji.

Andrej Štrus, XEIKON Austria GmbH
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: