« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2014

Staklena ambalaža potrošačima ulijeva najviše povjerenja

Istraživanja pokazuju da je jedna od najvećih bojazni potrošača vezana uz migracije, odnosno prelazak kemijskih spojeva iz ambalaže u koju je proizvod upakiran u sam proizvod. Iako se rizik zagađivanja hrane takvim sastojcima smatra niskim, problem je to koji se ne smije zanemariti. Staklena ambalaža pritom se pojavljuje kao odlično rješenje.
Neovisna istraživačka agencija InSites Consulting provela je u veljači 2014. godine anketu među potrošačima u 11 europskih država: Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Austriji, Hrvatskoj, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj i Švicarskoj. U okviru ankete koju je naručio FEVE (Europska federacija proizvođača staklene ambalaže) istraženi su stavovi 8 000 potrošača, starosti između 24 i 64 godine o ambalaži za prehrambene proizvode - točnije o aspektima vezanim uz sigurnost hrane, okoliš i okus.
Istraživanje je pokazalo da Europljani više brinu za zdravlje i sigurnost hrane, nego za probleme vezane uz okoliš i međunarodni terorizam. Jedna od ključnih bojazni potrošača odnosi se na ulogu ambalaže u sigurnosti hrane. Dvije trećine anketiranih (66 %) ističe da ih brine rizik migracija, odnosno prelazak kemikalija iz ambalaže u njezin sadržaj (hranu/piće). Među anketiranim Hrvatima taj se postotak penje na visokih 83 %, uz to što čak devet od deset Hrvata vjeruje da takve kemijske interakcije mogu ugroziti zdravlje.
Od svih ponuđenih ambalažnih materijala, a istraživanjem je obuhvaćena metalna, kartonska, bag in box, plastična i staklena ambalaža - potrošače (njih 60 %) najviše brine PET ambalaža, odnosno njezin utjecaj na sadržaj ili sastojke hrane/pića.
“Problem prijenosa spojeva iz ambalaže namijenjene prehrambenim proizvodima u sam proizvod, odnosno hranu ili piće, vrlo je važan. U prošlosti su se polimeri, metali i papir/karton pokazali kao značajan izvor neželjenih supstancija u hrani. Do toga dolazi migracijom najčešće namjerno dodavanih ili uz postupak obrade vezanih sastojaka. Iako se rizik zagađivanja hrane takvim sastojcima smatra niskim, potrebno je provesti više istraživanja kako bi se taj problem znanstveno razjasnio”, komentirao je rezultate znanstvenih istraživanja migracija Dieter Schrenk, stručnjak za farmakologiju i toksikologiju njemačkog sveučilišta Kaiserslautern.

Staklo kao preporuka broj jedan
Briga za zdravlje igra ključnu ulogu u donošenju odluke i poticanju potražnje potrošača za namirnicama i pićima u staklenoj ambalaži. Čak 74 % anketiranih smatra staklenu ambalažu najboljim odabirom za sigurnost hrane. Pogledamo li pojedinačne rezultate po državama, proizlazi da najviše povjerenja u staklenu ambalažu imaju Hrvati i Austrijanci, njih 81 %.
“Očito je da potrošači brinu o mogućim zagađenjima iz ambalaže. Oni danas provjeravaju kako su proizvodi skladišteni i pakirani, a ne samo ono što piše na etiketi. Studije pokazuju da kemikalije iz ambalažnih materijala prelaze u namirnice, što je doista ozbiljan problem. Osobito su oprezni roditelji male djece: 77 % roditelja u Europi preferira staklo za čuvanje hrane za djecu, dok njih 61 % izbjegava kupnju hrane za bebe u PET bocama ili drugim sličnim materijalima”, ističe Adeline Farrelly, glavna tajnica FEVE-a.
Najveći broj Europljana obuhvaćenih anketom (njih 87 %) bi svojoj obitelji i prijateljima preporučio staklo kao ambalažu broj jedan za pakiranje hrane i pića, jer staklena ambalaža igra veliku ulogu u sigurnosti i zdravstvenoj ispravnosti hrane. Ona najbolje čuva svježinu i arome namirnica i pića koji se u nju pakiraju. Staklo djeluje kao prirodna i nepropusna barijera i potpuno je inertno, što znači da tvari iz stakla ne prelaze u prehrambene proizvode.

U skladu sa zakonskom regulativom
Staklo je jedini opće korišteni ambalažni materijal u SAD-u koji Američka administracija za hranu i lijekove smatra opće sigurnim, a činjenica da se upravo staklo koristi u laboratorijskim testiranjima govori samo za sebe. Nakon zabrane korištenja bisfenola u proizvodnji plastičnih bočica za bebe (2011. godine), Europska komisija preporučila je staklo kao sigurnu alternativu za ljudsko zdravlje.
Iako Europska komisija postrožuje zakonske propise vezane uz kemikalije koje iz ambalaže prelaze u hranu i pića, nema mjesta bojazni za budućnost staklene ambalaže. Zbog svojih svojstava ona će zadovoljiti i sve buduće EU standarde koji se odnose na materijale koji dolaze u dodir s hranom.
Izvor: FEVE
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: