« Povratak na sadržaj Broj 1 | Godina 2014

Više od 70 godina inovacija!

BOBST je dio svijeta proizvodnje ljepilica gotovo toliko dugo koliko proizvodi strojeve. Imati pravu opremu za posao od vitalnog je značaja za svaku industriju, ali je posebno važno u visokozahtjevnom okruženju kao što je to proizvodnja ambalaže.
“Tvrtka kao Bobst, koja isporučuje opremu tako zahtjevnoj industriji, mora imati istančan osjećaj za probleme s kojima se proizvođači ambalaže susreću sada, ali i svijest o problemima koji ih očekuju u budućnosti”, objašnjava Jacques Reymond, voditelj marketinga za Bobstove strojeve dorade iz arka. “Moramo razumjeti koji su to problemi kako bismo se pobrinuli za razvoj i istraživanje potrebno da bi naši kupci bili korak ispred”, ističe.

Inovacije od samih početaka
Predstavljajući prvu ljepilicu davne 1942. godine, Bobst je počeo graditi dugu povijest inovacija, ulažući značajan postotak svojih prihoda u razvoj i istraživanje, više od bilo koje druge tvrtke u tom sektoru. “Kada govorimo o Bobstu, često kažemo, što je višekratno potvrđeno, da su inovacije u našem DNK. Uvijek smo u potrazi i izvan industrije kako bi smo našli rješenje problema s kojima se susreću naši kupci. Primjer za to je naš nedugo predstavljeni Accucheck modul koji provjerava svaki pojedinačni prirez koji ne odgovara standardu u tisku i izgledu (nedostatak teksta, nesukladne boje, problemi materijala, nedostatci u izrezivanju, biganju...). Temelji se na vrlo brzoj tehnologiji videoskeniranja, i nije samo stroj za savijanje i lijepljenje. Naprotiv, to je proizvod našeg 20-godišnjeg iskustva u kontroli tiska dobivenog iz Registron® sustava kvalitativne inspekcije, razvijen iz linije Champlain za tisak (bakrotisak i fleksotisak)”, ponosno ističe Reymond.


Predstavljajući prvu ljepilicu davne 1942. godine, Bobst je počeo graditi dugu povijest inovacija

Accucheck je dizajniran da bi dodao 100 % kvalitativnu provjeru u seriji ljepilica Bobst model Expertfold, zadnje verzije koje su dizajnirane posebno za potrebe proizvođača ambalaže za farmaceutsku industriju. “Oni trebaju visoku produktivnost i nespornu kvalitetu kako bi zadovoljili svoje kupce. Novi Expertfold 50 uključuje mnoge inovacije koje smo razvili tijekom godina za manje kartonske kutije. Primjerice, naš C.U.B.E.3 kontrolni sustav upravlja funkcijama kao što je regulacija tijeka kutija, koja doprinosi bržem radu i većoj brzini, a Accufeed jedinica savršeno poravnava ulazak kutije u jedinicu za savijanje – nešto što je od iznimnog značaja za visoku točnost savijanja kutija.
Jacques Reymond navodi da Bobstov pristup inovacijama vodi prema potpuno novim strojevima kao što je Expertfold 50, ali znači i razvijanje inovacija u postojećim i uspješnim proizvodima. To je vidljivo u nedavno predstavljenom Accubraille GT modulu za Brailleovo pismo druge generacije.

Od male trgovine do giganta
Usredotočenost na inovacije temeljna je misija još od osnutka tvrtke, kada je prije 130 godina mladi Joseph Bobst dođao u Lausanne, Švicarska, gdje je planirao naći posao kao tipograf. Uvidjevši da grafička industrija nema lokalnih dobavljača, Bobst je otvorio trgovinu u kojoj su tiskari mogli kupiti i materijal i strojeve. Uspjeh te radionice dovela ga je da sa svojim sinom Henryjem Bobstom razvije i proizvodi vlastite strojeve za rastuću tiskarsku industriju. To je dovelo do razvoja 1918. godine: AV (Auto-Variable), tisak i štancanje u liniji jednostavnih kutija za jednu točku lijepljenja, koju je slijedila 1940. godine BOBST AP 900, prva automatska štanca i prethodnik svih modernih Autoplaten® štanci. Dvije godine kasnije Bobst je lansirao PCR 382, prvu ljepilicu.

Proizvedene 1940., a još rade!
Začuđujuće, još uvijek su PCR 382 linije iz 1940. godine u radu širom svijeta. Najstariji poznati je model iz 1944. godine, koji se još uvijek koristi za proizvodnju kutija u jednoj bugarskoj tvrtki.
Nešto mlađi PCR 420 model iz kasnih četrdesetih još je uvijek u radu kod Bobstovih kupaca u Pakistanu i Grčkoj. Bobstov rekord su i strojevi iz 1940., 50. i 60. godine, koji se još uvijek koriste u različitim zemljama (Italija, Latvija, Slovačka, Rusija). “Činjenica da te linije još uvijek proizvode kutije, testament je kvaliteti naše opreme”, navodi Jacques Reymond i nastavlja: “Postojala je priča da su ti strojevi napravljeni od recikliranih tenkova iz Drugog svjetskog rata. Ali realnost je drugačija, i prije smo imali moderne materijale i tehnologiju, ljepilice su trebale biti velike i masivne kako bi podržavale mehaničke komponente kao lanci i osovine. Tijekom godina ugrađivali smo sve više elektronike, nešto što nam je omogućilo da isporučimo istu kvalitetu i trajnost, ali na puno lakšim okvirima”.
I dok su neke od prvih ljepilica bile uglavnom namijenjene proizvodnji kutija s jednom točkom lijepljenja, povećani zahtjevi za raznovrsnijom ambalažom doveli su Bobst do prve ljepilice za automatsko dno PCR 444 1963. godine. To je dalo proizvođačima mogućnost da proizvode kutije koje se automatski otvaraju i spremne su za umetanje proizvoda. Danas su takve kutije ključni dio portfelja mnogih proizvođača ambalaže. I dok je tehnologija za automatsko dno redefinirana tijekom godina, prošlo je gotovo 50 godina do dolaska potpuno nove tehnologije za proizvodnju tih kutija, Bobstova Speedwave modula 2008. godine.

Odgovor na sve potrebe
Godine 1960. zamijećen je razvoj Bobstovih strojeva PCR 880 i 930, koji su ponudili produženi dio za savijanje i kutije s četiri i šest točaka lijepljenja. U isto vrijeme razvijene su posebne linije ljepilica za farmaceutsku industriju kao što su Baby 20 i Frama. Godine 1972. Bobst je predstavio liniju Domino, za koju Jacques Reymond kaže da je bio korak promjene u dizajnu ljepilica. “Uz učinkovitije automatsko dno, Domino je uključio i dvostruko transportno remenje, što znači dvije točke kontakta s kartonom i mogućnost postavljanja razmaka u transporterima, dodatak specijalnih uređaja i uvođenje gornjih i donjih transportera. To je dalo proizvođačima ambalaže više fleksibilnosti, dopuštajući im savijanje i lijepljenje, koje prije nisu mogli obavljati. Domino ljepilica je kasnije proširena Media ljepilicama, koje su bile manje, s manje opreme i dizajnirane za više početnih zahtjeva.
Godine 1970. razvijena je prva Bobstova ljepilica posebno dizajnirana za valoviti karton. Dok su poboljšane ljepilice za puni karton bile raspoložive u PCR 1200, 1280, i 1450, O-Mega 160 je bila prva dizajnirana posebno za kutije za valoviti karton. Sljedeći O-Mega, format koji je bio veći od formata Domino, bio je odgovor na potrebe proizvođača valovitog kartona, sve do dolaska Starfolda i verzija za valoviti karton Visionfold, Expertfold i Masterfold.
Usredotočenost na inovacije temeljna je misija još od osnutka tvrtke
Domino platforma je lansirala nasljednika Domino II, koji je bio prva prava modularna ljepilica. S karakteristikama kao primjerice elektronski modul za četiri točke lijepljenja, Domino II je značajno skratio vrijeme pripreme naloga. Korisnici su upola skratili vrijeme potrebno za pripremu kutija s automatskim dnom, te su uštedjeli sate prilikom promjene kutija s četiri na šest točaka lijepljenja. Domino II je postao odskočna daska za brojne daljnje inovacije uključujući Accufeed u 1993. godini. Originalno dizajniran da pomogne ulaganju na ljepilicama za valoviti karton, Accufeed je upola skratio vrijeme, dok je u isto vrijeme ugrađeni poravnavač osigurao stalno i ravnomjerno ulaganje, potrebno za visokokvalitetno lijepljenje. Accufeed je danas postao standardna oprema na većini Bobstovih ljepilica, uključujući i današnji Expertfold 50. “Ulaganje na ovaj način i brzo podešavanje prvo je postao standard na seriji Alpina, koji je bio korak promjene nakon serije Domino II, a premijerno prikazan na IPEX-u 1998. godine”, ističe Jacques Reymond. U samoj liniji Alpina bilo je puno inovacija, koje su dizajnirane da bi ljepilici dale najveću moguću produktivnost. Te inovacije uključuju šire remenje i veće ležajeve za veće brzine, elektronsko podešavanje modula za četiri točke lijepljenja, što daje veću kontrolu i brže vrijeme podešavanja, flipper izbacivač za nesukladne kutije iz proizvodnje, bez dodatnih intervencija ili usporavanja stroja, Gyrobox uređaj koji okreće kutije u liniji, u jednom prolazu, namijenjen za kompleksniji dizajn kutija... Možemo reći da je Alpina bila početna točka za sve današnje ljepilice”, objašnjava Jacques Reymond. “Tehnologija koja je ugrađena bila je revolucionarna. Premda je proteklih godina dorađena većina rješenja, još uvijek se mogu vidjeti neka prvotna rješenja u današnjim modelima.
“C.U.B.E kontrolni sustav specifičan je trenutak u ovoj evoluciji”, kaže Jacques Reymond. Alpina je bila jedna od prvih ljepilica koja je iskoristila kontrolu i sučelja, razvijena za Media II iz 1995. godine. C.U.B.E je sada u svojoj trećoj generaciji sa zaslonom osjetljivim na dodir, USB backupom, uputama u elektronskoj formi na zaslonu i linkovima za internetsko daljinsko praćenje. “To je sada srce svih naših strojeva, kontrolirajući sve što je ugrađeno u stroj, kao i povezivanje s uređajima drugih proizvođača za kontrolu lijepljenja i kvalitativne kontrole”, ističe Reymond.

Maksimalna produktivnost
Mnoga Bobstova inovativna rješenja su periferni dodaci koji se mogu dodati da povećaju potencijalnu produktivnost i kvalitetu ljepilice, ili jednostavno da olakšaju rad opratera. “Kako su ljepilice postale brže 1980. godine, shvatili smo da se operateri bore s ulaganjem prireza i izuzimanjem iz ljepilice”, napominje Jacques Reymond, i dodaje da su zato razvili periferne uređaje kao Coropack, Easyfeeder, Batch Inverter, Handypack, Cartonpack i Locpack. Periferni uređaji ne omogućavaju samo da ljepilica radi punom brzinom i ne premori djelatnike, ili ih dovede u stanje ozljede radi ponavljajućih radnji, nego znači da linija radi konstantno sa stalnom visinom prireza na ulagaču i manjim postotkom oštećenja gotovih kutija jer su strojno pakirane. “I ponovno, svaka je takva periferija razvijena od početne ideje do današnje GT verzije, nudeći najbolje performanse koje zadovoljavaju povećanu produktivnost sadašnje Bobstove palete proizvoda, dok dodatak periferijama čini i uređaj Locpack, koji može pakirati kutije s automatskim dnom.

Brojni dodaci za unaprjeđenje
Druge inovacije nalaze put u Bobstovim proizvodnim linijama kao specijalni uređaji. Svake godine Bobst razvija brojne navedene dodatke za svoje ljepilice. U nekim slučajevima su razvijeni posebni uređaji, kao što je kapacitivni folder, ali većina zahtjeva je vezana uz specijalni razvoj koji omogućuje povećanje produktivnosti kupca.
Od uvođenja na tržište 2007. godine, instalirano je više od 200 uređaja Accubraille

“Bobst je uvijek bio brz u odgovoru na promjene u području ambalaže”, kaže Jacques Reymond, navodeći kao primjer legislativu na razini EU vezanu uz označavanje ambalaže Brailleovim pismom. Taj je novi zahtjev potencijalno mogao stvoriti velik problem proizvođačima ambalaže za farmaceutsku industriju jer su do tada uglavnom svi to radili preganjem na štancama. “To može biti sporo, skupo i ugroziti proizvodne procese”, objašnjava Jacques Reymond. “U Bobstu smo proučili procese koje smo razvili prije gotovo stotinu godina radi pomoći Institutu za slijepe u Švicarskoj. Taj je sustav bio rotaciona preša za preganje Brailleova pisma na arku papira i iskoristili smo osnovni princip da kreiramo Accubraille, koji je brz, cjenovno efikasan, i odgovarajući način preganja Brailleova pisma na kartonu koristeći ljepilicu. “Od uvođenja na tržište 2007. godine, instalirali smo više od 200 uređaja Accubraille, i tehnologija je sada u drugoj generaciji. Accubraille GT, koja ima manji otisak, može pregati više linija Brailleova pisma na sve panele, ima mogućnost podešavanja visine točke i može pregati poprečno u odnosu na smjer kretanja kutije.
I na kraju, nešto o zadnjim Bobstovim ljepilicama Masterfold, Expertfols, Visionfold i Ambition. Svaka linija je namijenjena različitim tržištima, od onih koja trebaju najveću produktivnost do onih koji trebaju male, raznovrsne ljepilice koje im mogu pomoći da rade ambalažu ili zadovolje određenu nišu proizvoda. “S Masterfoldom smo, na primjer, uzeli duh Alpine i našli načina da stvorimo novu ljepilicu koja je čak i produktivnija, smanjujući vrijeme pripreme i uvodeći brži način prerade kartona. Masterfold može raditi kutije s četiri i šest točaka lijepljenja brzinom do 50.000 na sat, ovisno o veličini klapne. “Prvi novi pristup i promjenu kod automatskog dna u 50 godina predstavlja Speedwave koji omogućuje jednostavnije i brže savijanje”, objašnjava Jacques Reymond. “Lakše se i brže mogu raditi kompleksne kutije, posebno one s umetcima i prozorima. Uređaj je manje osjetljiv na raznolikost kartona nego što je to bio dosadašnji sustav s kukama. Sustav je sada u drugoj generaciji Speedwave GT.
Jacques Reymond ističe da Bobstov razvojni tim kontinuirano nastavlja s inovacijama koje su ključ uspjeha.

Priredio: Ivica Šebalj, Bobst Central Europe s.r.o.
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: