« Povratak na sadržaj Broj 1 | Godina 2014

Anita Heraković, predstavnica Uprave za kvalitetu tvrtke Kliše-Kop iz Svete Nedelje

Ponosni vlasnici certifikata za upravljanje kvalitetom i zaštitu okoliša

Cilj njihova poslovanja je kupcima pružiti najkvalitetnije klišeje, odnosno odraditi grafičku pripremu u skladu sa zahtjevima i potrebama kupaca te klišeje prilagoditi na način da klijentu omoguće najkvalitetniji otisak
Kada vam u ozračju sveopće gospodarske stagnacije u nekoj tvrtki kažu da su iz dana u dan u stalnom napretku i da rastu, tada je to doista vijest vrijedna pažnje. A kada još dodaju da su početkom ove godine zaposlili i nekoliko novih ljudi, onda to stvarno prerasta u odličnu vijest. A upravo je tim riječima razgovor započela Anita Heraković, predstavnica Uprave za kvalitetu tvrtke Kliše-Kop iz Svete Nedelje kraj Samobora, čije poslovanje i vrijedne rezultate već godinama pratimo u našem časopisu.
“Kao i u prethodnim godinama, u 2013. i dalje smo nastavili rasti, ulagati u novu tehnologiju i znanje naših djelatnika u odjelima pripreme i proizvodnje. Ove smo godine, iako su tek tri mjeseca za nama, ostvarili jednu značajnu investiciju, koja se odnosi na kupnju cijele nove linije strojeva za Kliše-Kop Sarajevo, tvrtke koja već nekoliko godina posluje u Bosni i Hercegovini. Linija strojeva s kojima radimo u proizvodnom pogonu u Svetoj Nedelji ubraja se u tehnološki najnaprednije uređaje na svjetskom tržištu za izradu digitalnih fotopolimernih klišeja za ploče velikih formata. Za tvrtku u Sarajevu smo kupili istu takvu liniju, ali za ploče manjih formata koja je po kvaliteti na potpuno jednakoj razini”, kažu u Kliše-Kopu, tvrtki koja se bavi kompletnom grafičkom pripremom i izradom digitalnih fotopolimernih klišeja za fleksotisak.

Certifikati kao potvrda dosadašnje kvalitete
Kliše-Kop posjetili smo u Svetoj Nedelji upravo na dan kada su prošli audit za certifikate za upravljanje kvalitetom i zaštitu okoliša. Kažu, prema načelima koja su određena tim certifikatima rade već nekoliko godina, no sada imaju za to i papirnati dokaz u vidu certifikata ISO 9001 i ISO 14000.
Cjelokupni proces počinje i završava u našem tehnološkom odjelu u kojem se svakodnevno služimo najnovijom tehnologijom i softverom te mjernim uređajima najnovije generacije

“Ponosimo se što već godinama poslujemo na način kako to zahtijevaju ISO standardi upravljanja kvalitetom i zaštite okoliša. Briga o okolišu nam je veoma važna pa o pravilnom razvrstavanju otpada također brinemo već godinama prateći zakone. Stoga dobivanje certifikata ne mijenja ništa u načinu našeg poslovanja, ali mu, svakako, daje poseban značaj”, smatra Anita Heraković.
Cilj njihova po­slovanja je kupcima pružiti naj­kva­li­tet­nije klišeje, od­nosno odraditi grafičku pripremu u skladu sa zahtjevima i potrebama kupaca te klišeje prilagoditi na način da klijentu omoguće najkvalitetniji otisak koji može dobiti s tehnologijom koju koristi. Potreba tržišta jednaka je u Hrvatskoj i u BiH, kažu velikih razlika nema. Surađuju i s inozemnim tvrtkama na teritoriju Mađarske, Austrije, Njemačke, Slovenije i Švedske.
“Svakodnevno radimo na novim poslovnim poznanstvima i razvijanju poslovnih odnosa s kupcima, kako u Hrvatskoj, tako i van granica naše zemlje, a zahvaljujući ulasku Hrvatske u EU svakome tko želi plasirati svoje proizvode na europsko tržište to je uvelike olakšano jer je pojednostavljeno ono što je bilo najkompliciranije, a to je carina. Do tada nismo mogli klijentu precizno jamčiti vrijeme isporuke jer nikada nismo mogli znati koliko će vremena distributeru oduzeti carina. Tog problema više nema i sada našim klijentima možemo dati točno vrijeme isporuke, a njima je ta informacija veoma važna kako bi mogli planirati proizvodnju”, tumači Anita Heraković.

Kontinuirano ulaganje u znanje
U toj se tvrtki smatraju ambicioznima, pa nikada nisu zadovoljni postojećim, stalno istražuju nove mogućnosti tržišta, a potrebe za njihovim uslugama itekako ima. Smatraju da treba samo ulagati u kvalitetu i znanje, a kada to dvoje spojite, nema problema.
Trenutno Kliše-Kop ima 18 zaposlenih u Hrvatskoj i troje u BiH, što ocjenjuju dovoljnim s obzirom da se sva grafička priprema za BiH odvija u Hrvatskoj.

Visoka tehnologija
Ako zavirimo u povijest tvrtke, osnovani su 1984. godine kao prvo privatno poduzeće za izradu klišeja na području bivše Jugoslavije. Od samih početaka pratili su najnoviju tehnologiju pa su prvi u Hrvatskoj proizvodnu liniju obogatili CTP strojem. Jedan od segmenata njihova poslovanja je i montaža klišeja koja je vrlo bitna za klijente koji se bave proizvodnjom kartonske transportne ambalaže.
“Cjelokupni proces počinje i završava u našem tehnološkom odjelu u kojem se svakodnevno služimo najnovijom tehnologijom i softverom te mjernim uređajima najnovije generacije”, pojašnjava Anita Heraković. Grafičku pripremu izrađuju na Mac i PC platformama, a svi programi ažurirani su najnovijim verzijama. Koriste i program ArtPro, specijaliziran za grafičku pripremu u fleksotisku. Klišeje izrađuju digitalnim putem koristeći HD tehnologiju i rezoluciju od 2540 do 4000 dpi maksimalnog formata 1270x2032 mm. Koriste najkvalitetnije repromaterijale na tržištu, a montažu digitalnih fotopolimernih klišeja izrađuju na stroju AV Flexologic koji omogućuje montažu klišeja svih debljina.
“Svakom našem kupcu pristupamo individualno, svaka se grafička priprema radi na drugačiji način. Jamčimo da će klijent našim klišejima dobiti najkvalitetniji otisak. Cilj nam je postati vodeća tvrtka šire regije za proizvodnju digitalnih fotopolimernih klišeja te se stoga svakodnevno usavršavamo i ulažemo u naš napredak”, zaključuju u Kliše-Kopu.

Nataša Gajski Kovačić
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: