« Povratak na sadržaj Broj 1 | Godina 2014

Središnji stručni skup za ambalažnu industriju regije

FEST.A CROPAK 2014 – Vidimo se!

Od 29. do 31. svibnja ove godine već tradicionalni festival ambalaže FEST.A CROPAK održat će se u hotelu Jezero Nacionalnog parka Plitvička jezera donoseći presjek trendova u ambalažnoj industriji.
Pod generalnim pokroviteljstvom Svjetske organizacije za ambalažu (WPO), te pokroviteljstvom Europskog konzorcija instituta za ambalažu (EPIC), i ovogodišnja će FEST.A CROPAK biti središnje mjesto okupljanja proizvođača i korisnika ambalaže iz Hrvatske i regije te će se, kao i dosadašnjih godina, sastojati od nekoliko stručnih događanja.

Međunarodno savjetovanje “Trendovi u ambalažnoj industriji”
Centralni dio FEST.A CROPAK-a je stručni skup “Trendovi u ambalažnoj industriji” koji će se fokusirati na nekoliko tematskih cjelina.

Ambalaža i sigurnost hrane tema je kojoj globalna ambalažna industrija pridaje velik značaj i u fokusu je interesa najvećih sajmova i konferencija. Iskustva kako ambalažom doprinijeti očuvanju proizvoda, posebice prehrambenih, na FEST.A CROPAK-u prenijet će stručnjaci sa svjetske razine predvođeni uvodnim izlaganjem predsjednika Svjetske organizacije za ambalažu (WPO) Thomasa Schneidera, koje će se referirati na trendove i mogućnosti globalnog tržišta ambalaže s tog aspekta. Da je očuvanje sigurnosti proizvoda odabirom optimalne ambalaže trajni imperativ potvrđuje osnivanje Radne grupe WPO-a na čijem je čelu Johannes Bergmair, iz austrijskog instituta za istraživanje OFI, koji će predstaviti aktivnosti Radne grupe, s naglaskom na nužnost harmoniziranja legislative vezane uz materijale koji dolaze u kontakt s hranom na globalnoj razini.
Marco Tincani, stručnjak iz udruženja proizvođača plastične ambalaže PlasticsEurope predstavit će prednosti primjene plastične ambalaže u službi očuvanja kvalitete proizvoda, ali i zaštite okoliša, te dati presjek regulative EU koja se odnosi na materijale i predmete koji dolaze u kontakt s hranom.

Dobru proizvođačku praksu s naglaskom na odabir optimalne ambalaže s ciljem očuvanja kvalitete proizvoda potkrijepit ćemo uspješnim domaćim primjerom Podravke d.d. koja značajno ulaže u istraživanje i razvoj na tom području.

Program stručnog skupa referirat će se i na obveze subjekata u poslovanju s materijalima i predmetima koji dolaze u neposredan kontakt s hranom, odnosno na funkcioniranje i eventualne probleme danas, godinu dana nakon pristupanja Hrvatske EU.

O ambalaži kao učinkovitom marketinškom alatu već je puno rečeno, a na pitanje kako uspješno predvidjeti očekivanja kupaca i kako pristupiti inovativnom brendiranju također će odgovor ponuditi renomirani stručnjaci.
Cjelovita rješenja za proizvodnju ambalaže tematska je cjelina koja će pokazati kako promišljenim investicijama optimizirati svoje proizvodne procese. Jedna od tvrtki koje će prezentirati kako primjenjivati najnaprednije tehnologije, upravljati proizvodnjom i zalihama istodobno postižući uštede je Sistrade, multinacionalna kompanija sa sjedištem u Portugalu.
Zaštita okoliša tema je kojoj svako izdanje festivala ambalaže posveti zasluženo vrijeme, a tako će biti i ove godine. U okviru tematske cjeline “Ambalaža i zaštita okoliša” organizira se okrugli stol “Uspostava učinkovitog sustava gospodarenja ambalažom i ambalažnim otpadom – iskustva i izazovi”, nastavak inicijative započete 2012. godine u okviru Svjetskih dana ambalaže, odnosno vrlo uspješnog okruglog stola “Ambalažna industrija regije i održivost”. Prezentacija domaćih i regionalnih iskustava, pogotovo u kontekstu promjena vezanih uz gospodarenje ambalažnim otpadom u Hrvatskoj, bit će kvalitetna platforma za interaktivnu komunikaciju okupljenih.

CROPAK 2014
Prošlogodišnjim obilježavanjem 10. obljetnice dodjele nagrada CROPAK za najbolju ambalažu u Hrvatskoj ušli smo u jedanaestu godinu kontinuiranog nagrađivanja, a renomirano društvo od više od 1300 do sada nominiranih te 130 nagrađenih očekuje nove kandidate za tu prestižnu nagradu. U ovom broju časopisa donosimo i prikaz izložbe “Zašto je CROPAK dobar znak?” postavljene u čast dosadašnjih dobitnika. Drugi dan FEST.A CROPAK-a rezerviran je za svečanost dodjele nagrada, a dobitnicima će nagrade uručiti predsjednik Svjetske organizacije za ambalažu Thomas Schneider. Dakle, svi Vi koji želite pokazati i dokazati kvalitetu svoje ambalaže te ostvariti mogućnost plasiranja i na WorldStar, natječaj za najbolju ambalažu na svjetskoj razini, uključite se u ovogodišnji CROPAK. Natječaj je otvoren do 5. svibnja 2014!

REGPAK 2014
Ove godine svoj razlog za slavlje ima REGPAK, nagrada za najbolju ambalažu na regionalnom tržištu, koja će se dodijeliti peti put zaredom. Podsjećamo, natječaj je organiziran na način da je u svakoj zemlji regije (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Slovenija i Srbija) formirano selektorsko tijelo, odnosno meritorna osoba koja uvidom u domaće tržište predlaže ambalažu za koju smatra da udovoljava definiranim kriterijima natječaja. Možemo reći da su ove godine selektori bili vrlo marljivi i poslali brojne prijedloge. Tko će se od predloženih ogledati u natječaju i postati dobitnik jubilarnog REGPAK-a, saznat ćemo već 30. svibnja. Prošlogodišnji dobitnik REGPAK-a, povratna nosiljka za boce slovenske Pivovarne Laško d.d., osvojila je WorldStar 2014, dokazavši da se kvaliteta prepoznata na REGPAK-u potvrđuje i na svjetskoj razini, baš kao i njezina prethodnica, serija proizvoda Bakina tajna srpskog Foodlanda d.o.o., koja se ovjenčala WorldStarom 2013.

Vidimo se na Plitvicama!
I ove Vam godine jamčimo kvalitetan stručni program, maksimalnu profesionalnost organizacijskog tima i mogućnost za neformalno ugodno druženje struke, a sve to na prelijepim Plitvicama kojima se s veseljem vraćamo! (T. L.)

Više informacija


 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: