« Povratak na sadržaj Broj 3 | Godina 2013

Osvijestiti važnost ambalaže

Ambalaža za prehrambene proizvode može biti potencijalni uzročnik bolesti. Činjenica je to koja je premalo poznata. Zaklada Food Packaging Forum sa sjedištem u Švicarskoj objavljuje rezultate znanstvenih istraživanja o ambalaži za prehrambene proizvode i njezinu djelovanju na zdravlje te potiče dijalog između svih zainteresiranih za tu temu.
Svakodnevno se susrećemo sa zapakiranim prehrambenim proizvodima. U skladu sa suvremenim zahtjevima, ambalaža omogućuje higijenski transport i čuvanje prehrambenih namirnica. Važna je i njena uloga u prodoru sintetičkih, hormonski aktivnih kemikalija u hranu, a time i u ljudsko tijelo. Dakle, ambalaža je potencijalni izvor bolesti koji je do danas bio dosta zanemaren. Iz tog razloga, ali i kako bi svaki potrošač mogao donositi odluke na temelju znanstvenih činjenica, osnovana je zaklada Food Packaging Forum (FPF).

Pridobiti pozornost
Zaklada Food Packaging Forum platforma je za pružanje uravnoteženih, znanstveno dokazanih informacija, komunikaciju i rasprave o pitanjima u vezi s utjecajem ambalaže prehrambenih proizvoda na zdravlje. Njezin je cilj povećati osviještenost o važnosti ambalaže za čovjekovo zdravlje i okoliš, uzimajući pritom u obzir sve moguće materijale. Zahvaljujući komunikacijskim metodama 21. stoljeća, ta platforma pruža nepristrane, objektivne, znanstveno-egzaktne i aktualne informacije te je dostupna svima. Drugi cilj Foruma je upozoriti na “rupe” u znanju i na taj način potaknuti dodatna znanstvena istraživanja o utjecaju ambalaže na zdravlje. Kako bi zajamčio znanstvenu objektivnost, Forum surađuje s vodećim neovisnim znanstvenicima iz različitih područja koja su relevantna za to pitanje.

Staklo povećava prednost
Potrošači koji žele smanjiti opterećenje svog tijela kemikalijama imaju, dakle, alternativu – staklo. Kao ambalažni materijal, ono ne dopušta prodiranje kemikalija u hranu. Nedavno provedena intervencijska studija o prehrani pokazala je da su osobe koje konzumiraju samo nezapakiranu hranu ili hranu iz staklene ambalaže imale u urinu dvostruko manje specifičnih kemikalija povezanih s ambalažom (bisfenol, ftalati) od ostalih. Ta spoznaja posebno raduje proizvođače ambalažnog stakla koji u njoj vide dodatnu mogućnost za pozicioniranje svojih proizvoda kao zdravih, bezopasnih i ekološki prihvatljivih.

Izvor: Vetrotime
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: