« Povratak na sadržaj Broj 3 | Godina 2013

Bobst EXPERCUT – revolucionarni razvoj

Novi EXPERTCUT 106 PER odlikuju brojne karakteristike koje unaprjeđuju poslovanje i čine ga idealnim strojem za srednje i velike tvrtke - proizvođače ambalaže.
Na prošlogodišnjoj sajamskoj priredbi Drupa 2012, Bobst je predstavio novu verziju štance Expertcut 106 PER za razdvajanje prireza, konstruiranu s ciljem veće produktivnosti, optimizacije neprekidnog rada i povećavanja broja procesa. Prva štanca nove generacije je otpremljena kupcu zadnjih dana prošle godine i Jacques Reymond, voditelj marketinga, je istaknuo: “Dok god su promjene kod EXPERTCUT-a 106 PER razvojne, efekti su zaista revolucionarni. Većina ljudi zna da kontinuirano uvodimo inovacije u tehnologiji koju koristimo u našim strojevima i da ponekad taj razvoj dolazi s novim strojevima, ponekad kao dogradnja starijih modela, a ponekad u vidu dodatnih opcija na postojećim strojevima. ­EXPERTCUT 106 PER je dokazao da je stroj namijenjen srednjim i velikim proizvođačima ambalaže i bili smo spremni dati mu neke nove karakteristike koje omogućuju korisnicima povećanje proizvodnje, niže cijene, lakše održavanje i manje otpada. “Te promjene počinju od štance i uključuju novu tehnologiju ulaganja, promjene kod transporta arka, brzu pripremu za izbijanje otpada i izlaganje te razvoj koji optimizira proizvodne procese i stoga produžava trajnost alata za štancanje”.

Ulaganje u razvoj
“Prvu stvar koju smo učinili je daljnji razvoj sustava pametnog ulagača (Smart Feedera), koji upravlja ulaganjem araka u EXPERTCUT,” objašnjava Reymond. Smart Feeder je opremljen usisnim glavama koje imaju unaprijeđeno podizanje arka i isporuke na uložni stol, kao i nove karakteristike koje osiguravaju brzo podešavanje i kontinuirano ulaganje, bez obzira na kvalitetu kartona. Usporedno s tim, uložni stol s novom opremom smanjuje broj araka izgubljenih tijekom zastoja stroja, ima brže podešavanje i transport araka s puno manje zastoja.
Kontinuirano orijentirana na smanjenje dnevnih troškova proizvođača ambalaže, nova tehnologija štednje alata (Tool Saver), smanjuje pritisak u štanci kada nema prolaza araka. Smanjenjem pritiska kad nema araka, Tool Saver produžava radni vijek trajanja alata. To znači da se visoka kvaliteta može održavati povećanim brojem udaraca koji smanjuju cijenu proizvodnje svake kutije. Čim ulaganje araka ponovo krene, pritisak se ponovo vraća na traženu razinu, bez potrebe za dodatnom aktivnošću strojara na štanci, smanjujući prekide proizvodnje na minimum.
Novi EXPERTCUT 106 PER također računa optimalni broj araka vezanih uz zastoje na bazi debljine kartona, štedeći najmanje sedam araka po svakom ciklusu ulaganja. Uzimajući u obzir broj araka koji se na taj način ulažu s palete, taj sustav daje više vremena za proizvodnju, veći kapacitet proizvodnje i financijske uštede.
Sekcija za razdvajanje novog EXPERTCUT-a ima i karakteristike pod imenom Quick Set, koje ga čine bržim i lakšim za podešavanje, zahvaljujući poluzi za non-stop zaključavanje, pritiskom na dugme. “Uz to, kod promjene posla okvir alata ne mora biti vraćen na nultu poziciju, što čini samu promjenu radnog naloga bržom i jednostavnijom za strojara. Novi Bernoulli stol za usporavanje produžava kontrolu do samog ruba arka, kada se zaustavlja i kod izbijanja otpada i kod razdvajanja prireza, što je ključ održavanja ravnine arka, a posljedično, i kvalitete štancanja. Nova jedinica ima i automatsku funkciju čišćenja, smanjujući učestalost potrebe za održavanjem i povećavajući raspoloživost stroja.

Vrlo zadovoljni korisnici
“Korištenjem pametnog sustava u mogućnosti smo pomoći korisnicima da postignu značajnu uštedu vremena, stvarajući dodatno vrijeme za profitabilnu proizvodnju, dok je istovremeno smanjeno održavanje i cijena korištenja alata”, zaključuje Jacques Reymond. Gledajući na narudžbe novog EXPERTCUT-a 106 PER,pristigle nakon Drupe, novorazvijene inovacije su vrlo dobro primljene u industriji. Ustvari, prve štance nove generacije već su u punom pogonu i povratne informacije kupaca su zaista odlične.

Priredio: Ivica Šebalj, Bobst Central Europe s.r.o.
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: