« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2013

Accubraille GT – kvaliteta dokazana diljem svijeta

Brailleovo pismo na ambalaži farmaceutskih proizvoda obveza je u Europi od 2005. godine. U godinama koje su slijedile velik broj proizvođača ambalaže promijenio je način izrade Braillea – mijenjajući aplikaciju s vremenski dugotrajne i skupe izrade na štanci, na rotacijski sustav na ljepilici.
Bobst je bio predvodnik promjene predstavivši Accubraille modul 2007. godine, koji je proizvođačima pružio brži, lakši i kvalitetniji način izrade Brailleova pisma na kartonskoj ambalaži. Bila je to zaista inovativna tehnologija u to vrijeme. Sada je razvijena druga generacija – Accubraille GT – koja ima još bolje mogućnosti i veći kapacitet.
Sve dok modul Accubraille nije postao popularno rješenje, na ambalažu se Brailleovo pismo apliciralo uglavnom upotrebom matrica na štanci s fotopolimernim ili graviranim alatima. Taj pristup ne zahtijeva samo puno znanja i vještine operatera, nego je potrebno i dosta vremena za podešavanje alata, što predstavlja opasnost od mogućih problema. Primjerice, kod recikliranog ili suhog kartona, ili pak kartona s nižom kvalitetom, može doći do probijanja Brailleova pisma kroz medij, dok izbor oblika točke (konusna ili zaobljena kupola) može rezultirati problemom ubrzanog trošenja ili lošeg otiska točaka.
Brailleovo pismo koje je pregano na štanci zahtijeva vrlo kvalitetan alat za svaku kutiju na arku, što uvjetuje veće troškove, dok veća potrebna tonaža može brzo dovesti do degradacije alata, a također i točaka u Brilleovom pismu. Kod primjene na štanci, Braille može zahtijevati poseban prolaz kroz štancu ako je tekst pozicioniran blizu ruba gotove kutije.
Postoji i problem poravnavanja kutija kod ponovljenog radnog naloga. Daska s noževima i ostalim alatima se malo smanjila ili povećala zbog radnih uvjeta okoline. Tijekom podešavanja donje ploče na štanci, radi postavljanja reznih linija i linija za biganje u odgovarajući položaj, može doći do pomicanja Brailleova pisma. Mnogi korisnici prevladavaju taj problem ponovnim pozicioniranjem Brailleova alata za svaki ponovljeni nalog, što zahtijeva dodatno vrijeme.
Braillovo pismo koje je odštancano može utjecati na brzinu procesa rada, posebno na ljepilice. U ulagaču ljepilice prirezi s preganim Brailleom imaju tendeciju da se zahvate za drugi prirez, što dovodi do zastoja stroja, zahtijevajući dodatno vrijeme za proizvodnju.

Kompletno rješenje
Kao i prethodnik, Accubraille GT je postavljen nakon ulagača ljepilice, i otiskuje Brailleovo pismo propuštajući prireze kroz nekoliko rotacijskih alata. Gornji muški alat je univerzalno pozicioniran prema donjem, ženskom alatu. Usporedbom prema podešavanju na štanci, pristup alatima na Accubrailleu je vrlo brz, uzimajući najviše pet minuta. Muški se alati mogu jednostavno i prihvatljivo naručiti kod bilo kojeg proizvođača alata, ali Bobst nudi i jedinicu za izradu alata. Izrada alata “u kući” donosi mnoge prednosti koje su od krucijalnog značaja.
Način rotacijskog rada Accubraille modula može udvostručiti vijek trajanja oba alata, dovodeći do smanjenja otpada u procesu, kao i smanjenja troškova alata. Brailleovo se pismo može pozicionirati do ruba prireza ili biga, što na štanci nije moguće. Povećavajući mogućnosti proizvodnog procesa, Accubraille GT sada nudi i moć preganja do osam redova Brailleova pisma, kao i priliku primjene transverzalnog (poprečnog) teksta. Dizajnerima kutija daje veliku fleksibilnost, dopuštajući im da ponude svojim klijentima puno drugih opcija i uključe više informacija. Također, može se osigurati stalna kvaliteta Brailleova pisma do 115.000 kutija na sat, uz toleranciju +/- 1mm, čak i kod najvećih brzina.
Accubraille GT se može isporučiti na ljepilicama Expertfold i Masterfold, gdje je standardna brzina 85.000 kutija na sat za četiri i pet redova Braillea.
Opisana je tehnologija prisutna na hrvatskom tržištu i tržištu regije i u prvoj i u drugoj generaciji, što će omogućiti veću konkurentnost hrvatskih tvrtki na tržištu EU koje se otvara.

Izvor: Bobst
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: