« Povratak na sadržaj Broj 1 | Godina 2013

Xeikon rješenja za tisak etiketa i ambalaže

U razvoj digitalnih strojeva Xeikon je u posljednje vrijeme uložio značajna sredstava. Kvaliteta tiska na razini je ofsetnog, a automatski se kontrolira pomoću in-line denzitometra. Ogromna prednost Xeikona je format B2 koji strojevi konkurencije nemaju.
U vrijeme sve češćih zahtjeva za velikim nakladama i velike konkurencije, vrijeme izrade postalo je jedan od najvažnijih čimbenika proizvodnje, iako su brzina i fleksibilnost oduvijek na prvom mjestu liste zahtjeva.

Današnje tržište prepuno je klasičnih strojeva, konkurencija radi veliki pritisak na cijene pa su danas za jednu grafičku kuću kvaliteta i kompletna ponuda od velike važnosti. Kako povećati dobit tvrtke? Kako povećati prodaju? Sve su to pitanja s kojima se susrećemo svaki dan. I gdje je rješenje? Svakako u digitalnoj tehnologiji. Jedan od pionira u proizvodnji profesionalnih digitalnih tiskarskih strojeva belgijska je tvrtka Xeikon, koja se na tržištu pojavila 1993. godine i svoju ponudu prvi put predstavila na sajmu IPEX u Birminghamu. Xeikon strojevi koriste se za tisak etiketa, ambalaže, transpromo dokumenata, kao i komercijalnih tiskanica.
Puno je tvrtki u grafičkoj industriji koje su spremne ulagati u digitalnu tehnologiju, no nemaju svi koji pružaju uslugu digitalnog tiska i uspjeha. Problem leži u pravilnom konceptu. Sasvim je prirodno da tradicionalni tiskari i dalje digitalni tisak gledaju kroz prizmu ofsetnog tiska, što bi, drugim riječima, značilo da uspjeh digitalnog tiska leži samo u malim nakladama. Općenito govoreći, sve naklade u svim tiskarama pogodne su za digitalni tisak. Krajnji kupci tijekom godina shvatili su da je sasvim svejedno naruče li 3000 ili 5000 primjeraka (na kraju uvijek naruče 5000 primjeraka), no nisu naručili 300 ili 500 primjeraka jer su pretpostavljali da je to preskupo, čak i ako bi na taj način izbjegli troškove skladištenja, a da se cijena po primjerku na taj način neće značajno uvećati. U takvom su ih razmišljanju tiskari i ostavili. Naravno, tiskari s malim narudžbama neće doći do velikog volumena tiska, čime postaje upitan brz povrat investicije. Iz svega navedenog sasvim jasno da je upravo po tome digitalni tisak postao vrlo poznat.

Sljedeće pitanje koje se nameće je na koji način tiskar može prodati tu dodanu vrijednost? Pravim pristupom trebao bi doći do kupca i proslijediti mu ideje o tome kako na taj način krajnji kupac bolje komunicira sa svojim klijentima, optimizira svoje postupke, što dovodi do smanjenja troškova. Kod takve analize kao krajnji rezultat sigurno ne dolazi samo digitalni tisak, nego, u mnogim slučajevima, i ofsetni. I tako treba biti jer između te dvije tehnologije ipak postoji neka međusobna veza. No sve je veća potražnja za uslugama koje nudi digitalni tisak. Statistički gledano, posljednjih nekoliko godina opseg digitalnog tiska u boji svake godine poraste od 20 do 25 posto pa se nameće pitanje kamo ide sav taj potencijal? Općenito možemo reći da digitalni tisak danas učinkovito i djelotvorno odgovara na različite izazove i ispunjava sve veću potrebu za fleksibilnošću. Stoga oprema mora biti prilagođena za male naklade, vrijeme izrade treba biti kratko i proizvod isporučen u dogovorenom roku. Sve se to može postići zahvaljujući digitalnom tisku. Što je nekad bio izazov, to je danas velika poslovna prilika: Biti korak ispred zahtjeva kupaca!

JEDINSTVO hardvera i softvera
Takvi uvjeti na tržištu vrijede kako za etikete, tako i za ambalažu. U razvoj digitalnih strojeva Xeikon je u posljednje vrijeme uložio značajna sredstava. Kao prvo, potrebno je naglasiti da je kvaliteta tiska na razini ofsetnog i da se automatski kontrolira pomoću in line denzitometra. Ogromna prednost Xeikona je format B2 koji strojevi konkurencije nemaju. Xeikon tiskarski strojevi imaju velik kapacitet i mogu tiskati u kontinuitetu 24 sata na dan. Uz visoku brzinu, na raspolaganju je pet boja, gdje je peta boja spot boja, zaštitna (nevidljiva, odnosno bijela boja).
Za tisak etiketa i ambalaže Xeikon ima na raspolaganju nekoliko modela strojeva širine 330 i 516 mm. Strojevi širine 330 mm namijenjeni su za tisak etiketa i specijalnih aplikacija, kao što su post-it papirići, transfer tisak na sve vrste materijala i slično. Tiskaju u pet boja jednostrano i to na različite vrste materijala kao što su papir, samoljepivi materijali, PP, PE, vinil, film i sl. Širina materijala može biti od 200 do 330 mm i gramature od 40 do 350 g/m2. Njihova brzina je od 9,6 m/min do 19,2 m/min – ovisno o modelu stroja. Rezolucija iznosi 1200x3600 dpi. Peti agregat rezerviran je za bijelu, zaštitnu ili dodatnu spot boju. Svi modeli strojeva mogu biti in line povezani s različitim doradnim agregatima kao što su UV lak, laminacija, tisak vruće folije, štanca, namatanje otpada i gotovih etiketa.
Modeli strojeva širine 516 mm namijenjeni su za tisak etiketa i ambalaže, odnosno složivih kutija - iz role u format. Kvaliteta samog tiska omogućuje tisak Pantone boja koje su neophodne u farmaceutskoj industriji. Širina tiska omogućuje puni B2 format. Kao kod ostalih strojeva, moguće je tiskati na materijale do gramature 350 g/m2, u pet boja jednostrano. Brzina je između 9,6 m/min do 19,2 m/min - 590 m2 na sat.

Ono što je jako bitno je da se osnovni modeli strojeva mogu dograđivati po širini (iz 330 mm na 516 mm), odnosno po brzini (od 10 m/min na 15 m/min ili na 20 m/min).
Za funkcioniranje strojeva zadužen je Front-End X-800 kontroler koji sadrži brojne PrePress funkcije i izuzetno brzi RIP, kao i mogućnost tiska promjenjivih podataka. Potpuno je otvorene konfiguracije i modularan. Mnogi strojevi na tržištu u osnovnoj verziji ne uključuju te opcije koje mogu biti prilično skupe. To znači da kupnjom Xeikon digitalnih strojeva kupac dobiva potpuni skup hardvera i softvera. S ciljem povećanja konkurentnosti na tržištu, Xeikon najviše pažnje posvećuje smanjenju troškova. Jedan od najvećih koraka u tom smjeru svakako je početak vlastite proizvodnje novih QA-I tonera, koji su ekološko potpuno besprijekorni i izuzetno izdržljivi, odnosno otporni na sve vremenske uvjete. Uporabom tih tonera, koji imaju Pantone licenciju, poboljšana je kvaliteta tiska, dok je njegova potrošnja smanjena oko 15 posto. Xeikon je za sniženje troškova po otisku napravio sljedeće:

• kroz razvoj tonera smanjivao je količinu tonera potrebnog za nanos na m2 – to znači da je prije nekoliko godina za sto posto pokrivenosti bilo potrebno nanijeti 5,8 g/m2, dok je danas za istu površinu potrebno samo 4,5 g/m2
• troškove je moguće sniziti popustom na mjesečni volumen tiskanog materijala (NITRO program) – do 33 posto popusta na sav potrošni materijal
• troškove snižava i redovito i marljivo održavanje stroja; na taj se način produžava vijek trajanja rezervnih dijelova do čak 15 posto.

Novosti iz Xeikona
1. Durable Clear Toner – transparentni suhi toner, sa svim svojstvima konvencionalnog laka, koji ima visoku otpornost na ogrebotine. Zbog toga nije potreban dodatni stroj za lakiranje, nego samo sušilica odmah nakon tiskovnog agregata. Takav način lakiranja omogućuje parcijalno lakiranje u digitalnoj tehnici, što je posebno pogodno za tisak ambalaže jer toner ne sadrži solvente.
2. Xeikon ColorControl – jednostavan postupak za kreiranje ICC profila, kreiranje Pantone tablica i izradu izvješća. To je ustvari dobivanje informacija preko servera, koji je “negdje u oblaku” i zato nema potrebe za ekspertizom boja i instalacijom softvera, a i uvijek je na raspolaganju (24 sata, 365 dana).
3. VariLine – omogućuje kombinaciju poslova bez obzira na visinu, odnosno širinu etiketa, kao i na veličinu naklade. To omogućuje veću fleksibilnost, smanjenje zaliha i bolji rezultat kod malih naklada jer se optimizira njihova proizvodnja.

Deset razloga zašto odabrati Xeikon tehnologiju
1. Svi Xeikon strojevi mogu tiskati na sve materijale koji se koriste u klasičnom tisku (ofsetnom, fleksotisku, sitotisku), bez ikakvog prethodnog oplemenjivanja/premazivanja prije tiska
2. Širina materijala 516 mm, širina tiska 508 mm – dakle puni B2 format
3. Kvaliteta ofsetnog tiska s automatskom kontrolom kvalitete
4. Suhi toner – velika postojanost, nema brisanja, sto posto ponovljivost
5. Transparentnost troškova produkcije – bez “klik” sustava
6. NITRO program – cijena otiska ovisi o mjesečnom volumenu tiska (što je veća naklada, to je niža cijena potrošnog materijala)
7. Besprijekorni ekološki materijali – Xeikon toneri su u potpunosti u skladu s novim zdravim i sigurnosnim standardima EU
8. FDA certifikat za izravan i neizravan kontakt s hranom
9. Moguća reciklaža tiskovnog materijala
10. Materijal ne zahtijeva specijalnu klimatizaciju prostora

Andrej Štrus, XEIKON Austria GmbH, Beč
Rad predstavljen na 3. međunarodnom stručnom skupu „d PRINT – trendovi u digitalnom tisku“,  u Zagrebu 21. veljače 2013.

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: