« Povratak na sadržaj Broj 1 | Godina 2013

Hp Scitex FB7600 – idealan za rast poslovanja

Brojni zadovoljni korisnici HP-ova tiskarskog stroja HP Scitex FB7600 Industrial Press, od kojih su neki u njega investirali čak i kad je gospodarska kriza bila na vrhuncu, svjedoče o prednostima koje im je donio - višu kvalitetu, brži odgovor na zahtjeve tržišta, proširenje poslovanja i posljedično, povećanje profita.
Tvrtka Fortuna Digital d.o.o., sa sjedištem u Splitu, jedini je ovlašteni distributer i serviser za HP Scitex diviziju, s predstavništvima u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori. Njezini servisni centri u Zagrebu i Beogradu pokrivaju cjelokupno tržište bivše Jugoslavije.
U ponudi te tvrtke je stroj HP Scitex FB7600, koji je nedavno instaliran u Srbiji, u novosadskoj tvrtki NS Plakat, što je bila prva instalacija u regiji. Međutim, o prednostima te visoke tehnologije već svjedoče brojne europske tvrtke kojima je unaprijedio poslovanje i otvorio nova tržišta.
Osnovana 1993. godine, britanska tvrtka Bridgeshire Packaging & Display nudi širok raspon kartonskih samostojećih displeja i samostojećih kartonskih polica za raznovrsne proizvode bogatoj bazi korisnika. Motivacije za proširenje mogućnosti poslovanja uvođenjem digitalnog tiska toj tvrtki nije nedostajalo te su prvi na svijetu instalirali najnoviji HP-ov tiskarski stroj HP Scitex FB7600 Industrial Press.
Nedavna prva instalacija napredne tehnologije FB7600 u regiji bila je u Srbiji, u novosadskoj tvrtki NS Plakat
“Uz poboljšane mogućnosti HP digitalnog tiska možemo se nositi s konkurencijom. Naše je HP iskustvo odlično i nadmašilo je čak i naša najoptimističnija očekivanja. Kombinacija HP usluge, profesionalizma i tehnologije predstavljaju srž digitalnog tiska”, kaže Rob Booth, direktor tvrtke.
Tvrtka je nabavila prvi digitalni pisač još prije pet godina, uslijed stalnih povećanja narudžbi poslova tiska u četiri boje koje je trebalo obaviti u kratkom roku, čime je postalo preskupo i vremenski predugo oslanjati se samo na sitotisak. Otada se Bridgeshire pojačano fokusirao na svoje razvojne planove na tržištu displeja, istovremeno zadržavajući svoju ponudu ambalaže. Kako se posao s displejima povećavao, Bridgeshire je uvidio da je potrebno povećati kapacitete kojima raspolaže u digitalnom tisku. To je i bio razlog instaliranja HP Scitex FB7600 Industrial Press u studenom 2011. Prije no što je nabavio taj stroj, Bridgeshire je procijenio da će se 50 do 60% njegova sitotiska moći preseliti na HP Scitex, ali su stvarne brojke nadišle sva očekivanja. Rob Booth ističe: “Izabrali smo HP Scitex FB7600 kako bismo povećali i ubrzali naše mogućnosti digitalnog tiska. Kupovne navike naših kupaca se mijenjaju i trebamo mnogo brže isporučivati proizvode.”

Brzina, kvaliteta, produktivnost...
Andy Whittle, direktor proizvodnog dizajna u Bridgeshireu dodaje: “Osim brzine i produktivnosti, uz HP Scitex FB7600, proizvode možemo isporučiti u kraćim rokovima bez ugrožavanja kvalitete na koju su naši kupci navikli. Bridgeshire je danas premjestio sve svoje poslove na izradi displeja, ali i neke manje linije, sa svog tradicionalnog fleksotiska ambalaže na HP Scitex FB7600”.
Nedavno je tvrtka kreirala samostojeći displej 250 FSDU za renomiranog proizvođača igračaka Lego Company Ltd., upravo pomoću nove tehnologije tiska – posao za kojeg bi još ne tako davno tražili pomoć vanjskih suradnika.
“Sada možemo obaviti samostalno sve vrste poslova, možemo konkurirati kvalitetom ofsetnom tisku, a istovremeno smanjujemo troškove. Bridgeshire je novim HP uređajem dobio fleksibilnu podlogu koja pruža napredni sustav boja i mogućnost tiska na širokom spektru medija gustoće do 25 mm. “Tiskamo 90% naših displeja na valovitim kartonskim materijalima, a novi HP uređaj barata tim materijalima uistinu dobro. Bez sumnje, HP Scitex FB7600 nam je omogućio da ojačamo svoju vezu s postojećim klijentima, ali i da privučemo nove klijente zahvaljujući referencijama koje dobivamo temeljem brzine i kvalitete koju sada možemo osigurati”, kaže u Bridgeshireu. Slijedom svojih nedavnih tiskarskih potreba, Bridgeshire je naručio i potpuno automatski Esko Kongsberg XP digitalni rezač.

HP Scitex FB7600 privlači nove klijente
Još jedno pozitivno iskustvo stiže iz talijanske tvrtke Trocart Srl. U svojem se radu služe HP Scitex FB7600 s HP FB225 Scitex bojama.
HP poziva sve zainteresirane u Barcelonu na konferenciju “Digitalni tisak u ambalažnoj industriji” koja će se održati 22. i 23. travnja
Kao rezultat toga otvorili su se novim tržištima i dobili nove klijente, uključujući klijente u komunikacijskim i reklamnim agencijama. Povećali su i svoj doprinos ekološki održivijem poslovanju zahvaljujući tisku sa sjajnim efektom u kojem se ne koriste plastične folije.
Vrijeme proizvodnje je smanjeno s dana na sate, a usluge klijentima su unaprijeđene zahvaljujući bržoj mogućnosti isporuke. Tvrtka Trocart je osnovana 1980. kako bi iskoristila prednost patenta koji je omogućio da se koriste plastične “noge” umjesto drvenih paleta za kartonske samostojeće displeje. Kada je potkraj 2011. HP uveo na tržište HP Scitex FB7600, to se za Trocart pokazalo savršenim rješenjem: “Uvidjeli smo najmanje tri jasna benefita implementacijom novog HP Scitexa”, kaže Loris Santolini, generalni direktor u Trocartu. Iznad svega, sada mogu pokazati svojim klijentima prave primjerke obzirom da 3D simulacije jednostavno nisu bile toliko učinkovite. Također imaju priliku ciljati na nova tržišta zahvaljujući povećanoj proizvodnoj fleksibilnosti. I napokon, uvidjeli su veliko poboljšanje u mogućnostima isporuka – danas mogu ispuniti gotovo svaku narudžbu u 24 sata ili najviše 48 sati.
“Naši klijenti to doista cijene, a mi smo zadovoljni što smo postigli takvu brzinu”, kaže Santolini.
FORTUNA DIGITAL
Jedini ovlašteni distributer i serviser za HP Scitex diviziju, s predstavništvima
u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori te servisnim centrima u Zagrebu i Beogradu.
“Ukupno gledano, HP Scitex nam je otvorio svijet usluga koje su nam ranije bile nezamislive. Patent plastičnih nogu znači da naš kartonski displej može biti napredniji i inovativniji, a takvi su displeji prvobitno bili tiskani korištenjem fleksografske i ofsetne tehnologije,” kaže Loris Santolini. U Trocartu su prednosti digitalnog tiska i njegove potencijale uvidjeli još 2004., ali u tom trenutku nisu bili u potpunosti spremni prigrliti novu tehnologiju. No 2009., s ekonomskom krizom na vrhuncu i drastičnim padom broja prosječnih narudžbi, trebali su pronaći nove načine da vrate fleksibilnost, a istovremeno da potraže nova tržišta. HP Scitex FB6700 je počeo s radom u Trocartu u travnju 2010., a te je godine Trocart zabilježio 30-postotno povećanje narudžbi, usprkos krizi. Prihod je rastao i u 2011. godini, a prodaja je tada porasla 40 posto.
“HP tehnologija je toliko napredna da jednom, kada smo vidjeli prototip HP Scitex FB7600 Industrial Press, znali smo da ga moramo imati”, kaže Loris Santolini. I nisu pogriješili jer dobili su bolju produktivnost i veći povrat sredstava. Novi HP Scitex FB7600 Industrial Press je već demonstrirao svoj potencijal, pa tako primjerice Trocart sada može raditi i s drugim materijalima, ne samo s valovitom kartonom, nego i s valovitim polipropilenom, PVC rolama i slično.

Širok raspon mogućnosti
Talijanska Ondalba Grupa također koristi HP Scitex FB7600 Industrial Press zajedno s HP Scitex Print Care softverom. Zahvaljujući tim rješenjima, u mogućnosti su ponuditi širi raspon ambalaže i displeja, uključujući i prototipe i nove materijale. Benefiti korištenja nove tehnologije u njihovoj se tvrtki odrazila u tome što je vrijeme proizvodnje smanjeno s dana na sate, proizvodnja je znatno veća – od 80 m2 povećala se na 500 m2 po satu. Zabilježeni su i manji troškovi upravljanja i osoblja jer cijelim odjelom mogu koordinirati samo dva tehničara.
Kontakti:
FORTUNA DIGITAL
Kontakt osobe:
Vice Stanić
Mob: +385 98 9538989
E-mail: vice.stanic@fortuna-digital.com
Tomislav Loknar
Mob.: +385 99 656 5336
E-mail: tomislav.loknar@fortuna-digital.com
Tea Zemunik
Mob.: +385 98 961 3645
E-mail: tea.zemunik@fortuna-digital.com

Hewlett-Packard Company
Snežana Pejanović
HP Scitex Business Account Manager SEE
Graphics Solutions Business
Signage & Display / Scitex
Mob: +381 63 479 056
E-mail: snezana.pejanovic@hp.com
Omladinskih brigada 90b
11070 Novi Beograd
Serbia
“Našim smo klijentima željeli ponuditi brzu i pouzdanu uslugu. Zato smo odabrali tvrtku HP i njihovu tehnologiju. Izvedba printera je važna, ali je podrška također krucijalna”, kaže Junior Allasia, direktor digitalnog tiska u Ondalba Grupi. Njihov je biznis startao još 1954., kada su počeli proizvoditi drvene kašete za voće. U Grupi su shvatili ambalažni potencijal valovitog kartona vrlo rano, a pohod na valovite kartonske ploče omogućio im je izgradnju uspješnih partnerskih odnosa s prehrambenom industrijom, a posebno sa sektorom proizvodnje vina. U 2012. godini odlučeno je da se kompanija treba modernizirati kako bi odgovorila na rastuću konkurenciju u ambalažnoj industriji i privukla nove multinacionalne klijente.
“U to smo vrijeme već koristili dva digitalna pisača, a jedan od njih je bio prvi HP Scitex instaliran u Italiji,” ukazuje Junior Allasia. Međutim, prihodi od digitalnog tiska činili su tek manji dio dobiti Grupe.
“Brzina i kvaliteta bili su u našem primarnom interesu. Važna stvar za nas je da možemo isporučiti gotov proizvod - proizvodimo sirov materijal, oblikujemo, tiskamo, sastavljamo i sve to radimo unutar naše kuće, a to je bitno zbog održavanja prihvatljive cijene i uštede vremena i, dakako, zbog pružanja kvalitetne usluge. Željeli smo proširiti i spektar materijala tako da možemo ispuniti doista sve zahtjeve kupaca koji traže brzu proizvodnju prototipa, ambalaže i displeja”, objašnjava Allasia.
Pažljivo odabirući, Ondalba se odlučila za HP Scitex FB7600 Industrial Press, najnoviji model prijašnjeg stroja HP Scitex FB6700. Benefiti nove tehnologije uskoro su postali očiti, čak su i komplicirane narudžbe mogli isporučiti u nekoliko sati.
“HP Scitex FB7600 nam je omogućio da proširimo poslovanje. Izuzetno smo zadovoljni HP tehnologijom i podrškom, tako da planiramo raditi s HP-om i u idućem stadiju našeg razvoja, tim više što smo uvjereni da će se kvaliteta tiska samo nastavljati poboljšavati”, zaključuje Allasia.

Pripremila: Nataša Gajski Kovačić
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: