« Povratak na sadržaj Broj 3 | Godina 2011

spoj iskustva i tradicije

Ljepilice za sve potrebe

Četiri modela niže spomenutih ljepilica proizvod su iskustva i tradicije stare preko 110 godina, što Bobst još uvijek čini vodećim svjetskim dobavljačem opreme i servisa za grafičku industriju i industriju ambalaže i pakiranja.
S obzirom na mogućnosti i tehničku opremljenost u Bobstu su ponosni na četiri modela svojih ljepilica, Ambition, VISIONfold, EXPERTfold i MASTERfold. Predstavljanje ćemo započeti s najosnovnijim modelom.

AMBITION

Ambition je ljepilica koju neki poznaju i pod starim nazivom Amazon, iz prethodne Bosbtove proizvodne linije. Proizvodi se u tri osnovne širine 50, 76 i 106 mm.
Postoji u osnovnoj verziji A1, kao jedna točka lijepljenja na koju je moguće nadograditi modul za automatsko dno, kao i neki drugi alati za izradu specifičnih kutija, CD omota, minimalnih kutija itd. Ukupne dužeine 9,7 m može stati u svaki prostor i zadovoljiti sve zahjeve komercijalnih tiskara u proizvodnom programi. Brzina do 300 m/min sasvim je dovoljna za brzu proizvodnju manjih serija.
Minimalna širina prireza je 76 mm, a najveća 800 mm dok je najmanja dužina 60 mm minimalna. Materijali za preradu puni karton do 600 g/m2, kao i mikro val N-F-E.

VISIONFOLD

Visionfold je iz prijašnje generacije poznat kao i Fuego, s tim što su neke performanse ljepilice poboljšane. To uključuje sistem za upravljanje CUBE³, kao i povećanje brzine samog stroja do 350 m/min.
Proizvodi se kao model A1 (ukupna dužina 9,7 m) i u verziji A2 (11,2 m dužine) za kutije s automatskim dnom. Na Visionfold se mogu instalirati uređaji za 4 i 6 točaka lijepljenja, čime se dobiva mogućnost izrade cjelovitog programa kutija prema međunarodnim standardima.
Za Visionfold vrijede iste vrijednosti dimenzija i kvalitete materijala kao i za Ambition, s tim da je najveća brzina za kutije s 4 točke lijepljenja do 22.000 k/sat, dok ih kod Ambitiona nije moguće raditi.

EXPERTFOLD

Expertfold je nasljednik jednog od novijih modela koji se u prijašnjoj generaciji zvao Mistral. Za razliku od prethodne generacije, brzina ljepilice je povećana na 450 m/min, ugrađuje se sistem za upravljanje CUBE ³ i rad ljepilice je puno tiši.
Kao i prethodnik proizvodi se u dvije dimenzije 80 i 110 (najveća širina prireza) i verzijama A1 (12,3 m dužine) i A2 (13,8 m dužine).
Na Expertfold se mogu instalirati uređaji za 4 i 6 točaka lijepljenja, a najveća brzina za 4 kutije s 4 točke lijepljenja je 28.000 k/sat.
Štp se tiče kvalitete materijala, na Expertfoldu se može preraditi karton do 800 g/m2, dok su vrijednosti za mikroval identične.
Expertfold se razlikuje od gore navedenih modela s mogućnošću dodavanja drugih modula, za Brailleovo pismo, za lijepljenje prozora kao i još nekih posebnih dodataka na ljepilicu. Prema zahtjevima za kontrolu kvalitete to je i fliper, izbacivač nesukladnih kutija, koji radi zajedno Accubraillom i HHS sustavom za kontrolu kvalitete (čitač koda, čitač nanosa ljepila). Uz dodatak Accufeeda, Expertfold je idealna ljepilica za prehrambenu, farmaceutsku i industriju široke potrošnje, gdje zahtjevi za kvalitetom postaju sve viši.
Odlika ove ljepilice je da je izrada Brailleovog pisma puno brža i isplativija za manje serije, kojih ima sve više.

MASTERFOLD

Masterfold, kako i sam naslov sugerira, na najvišoj je ljestvici ponude Bosbtovih ljepilica. Masterfold je nasljednik prethodne generacije koja je poznata pod nazivom Alpina i vrlo je popularna kod mnogih prerađivača.
Masterfold se radi u različitim verzijama od A1 do A4, odnosno G1 do G4 (verzije s Gyroboxom). Najkraća verzija je A1 dužine 14,55 m, dok je najduža verzija G4 od 25,4 m. Verzije ljepilica s Gyroboxom su osobito tražene za proizvodnju kutija (6 pack) za industriju piva.
U paleti Masterfolda nalazi se i najbrža ljepilica od 700 m/min koja je postignuta kod određenih vrsta kutija. Također i najveća brzina za kutije s 4 točke lijepljenja je 40.000 kutija na sat.
Kao što sam već spomenuo, osim Gyrobox modula (okretanje kutije za 180°), Masterfold se može nadograditi i s Accubraillem, zatim Accuwin modulom (umetanje prozorčića), modulom za odvajanje mostića, te jedinstvenim modulom za kutije s automatskim dnom. Modul Speedwave je uređaj kojim se kutije s 3 točke lijepljenja mogu ljepiti brzinom i do 75.000 na sat. Ovaj jedinstveni uređaj također je proizvod Bobstovog razvoja.
Može se reći da je Masterfold najsvestranija ljepilica koja je odlična za sve industrije (prehrambena, farmaceutska, široka potrošnja, itd). Dodajući različite vrste kontrola od HHS-a, kao i određene alate, dobiva se stroj kojim se može preraditi najšira paleta različitih kutija.
Potrebno je još napomenuti da se osim samih ljepilica na kraju mogu dodati i različite vrste perifernih uređaja kojima se produžava vrijeme sljepljivanja i postiže puno bolja kvaliteta kutija.
Od svih uređaja spomenut ću samo uređaje Handypack GT i Cartonpack GT kojima se sam proces proizvodnje podiže na jedan veći nivo produktivnosti.

Priredio: Ivica Šebalj, Bobst Group Central Europe
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: