« Povratak na sadržaj Broj 3 | Godina 2011

dorada po mjeri

Kreativno, kvalitetno i brzo

Tiskara Kerschoffset od svojih početaka pa sve do danas konstantno radi na tome da ravnomjerno razvija svaki od odjela proizvodnje, no posebno su ponosni na ponudu u segmentu dorade. Ono što su u Kerschoffsetu dobili s puno zaposlenih u doradi je mogućnost ručnog doradnog procesa vrlo velikih naklada u vrlo kratkom roku.
Nakon što arak izađe iz tiskarskog stroja slijedi sušenje boje koje traje ovisno o vrsti boje, papiru i načinu nanosa. Otisnuti se arci zatim mehanički i termalno obrađuju do potrebnih dimenzija i oblika. Kombinacija u doradi ima beskonačno mnogo i nemoguće ih je sve navesti, no za tvrtku Kerschoffset Zagreb to ne predstavlja problem jer je u mogućnosti izvesti kako jednostavne tako i kreativne i komplicirane dorade.
Kada je riječ o složenoj, a pod time se često podrazumijeva i atraktivna ambalaža, tvrtka je pronašla svoje mjesto pod suncem na hrvatskom tržištu. Naime, uslijed povećanja broja zaprimljenih naloga korištenje vanjske usluge izrade alata pokazalo se nepraktično, neučinkovito i presporo i to zbog mnogih preinaka na alatima, samog vremena njihove izrade te nadogradnje i arhiviranja. Stoga su se u Kerschoffsetu odlučili za izradu alata za štancanje unutar vlastitog pogona zbog čega se i u tom segmentu izdvajaju od konkurencije.

TIJEK PROIZVODNJE AMBALAŽE

1. korak - izrada štance u digitalnom obliku

Ukoliko naručitelj nema već unaprijed izrađenu štancu u digitalnom obliku za zamišljeni proizvod, u tvrtki nude i uslugu izrade idej­nog rješenja ambalaže. Prirez štance izrađuje se na računalu koris­teći softver AutoCad koji se za sada pokazao najučinkovitijim rješenjem.
Da bi se došlo do završnog plašta proizvoda, u dogovoru s klijentom radi se niz mjerenja, kontrola te izrađuje maketa. Kada je taj korak odrađen i maketa ovjerena, kreće se u izradu alata za štancanje

2. korak - izrada alata za štancanje

Dekopir pilom urezuje se podloga alata, čelični se noževi mjere, obrađuju, režu i alat se dio po dio izrađuje. Naravno, prije pokretanja proizvodnje, potrebno je još jednom napraviti zadnje provjere uz dogovor s klijentom.
Iznimno je važno je da osoba koja radi na tim poslovima bude izrazito pedantna, samostalna i kreativna. U Kerschoffsetu u odjelu za izradu štance radi dvoje ljudi: iskusni, potpuno samostalni i profilirani majstor i jedan mlađi naučnik.

3. korak - štancanje otisnutih araka

Iako se radi o strojnom, poluautomatskom procesu u opciji zaklopne štance, odnosno automatskom procesu u opciji cilindar štance, potrebno je posebnu pažnju usmjeriti na jačinu pritiska, kvalitetu reza i preciznost reza štancanog prireza ambalaže. Više o tehničkoj opremljenosti tvrtke Kerschoffset, odnosno kojim se strojevima koristi, pogledajte u tablici.

4. korak - slaganje ambalaže, ručni rad

Taj zadnji proces izrade ambalaže ujedno je i najsloženiji i upravo zato mu u Kerschoffsetu posvećuju puno truda i pažnje. O tome najbolje govori više od 80 zaposlenih koji rade upravo u doradnoj fazi proizvodnje. Nekima će se možda ova brojka učiniti (pre)velikom, no ona je potpuno primjerena.
Tržište je ono koje diktira pravila pa su sukladno tome u Kerschoffsetu prepoznali potrebu tržišta koje traži upravo takvu ručnu, većim brojem zaposlenika opremljenu doradu. Takav pristup prije svega omogućuje kraće rokove isporuke, bez obzira isporučuju li se u potpunosti složeni ili samo prešani materijali.
Odabir pojedine tehnologije tiska poprilično je jasan (uzimajući u obzir izlaznu ponudu i isplativost pojedine tehnike s obzirom na nakladu).
Ono što su u Kerschoffsetu dobili s toliko puno zaposlenih u doradi je mogućnost završne proizvodnje i ručnog doradnog procesa vrlo velikih naklada, i ono što je najvažnije - u kratkom roku.
U pogonu tvrtke dorađuju se materijali proizvedeni u ranijim fazama proizvodnje u Kerschoffsetu, no često se dorađuju i materijali izrađeni u ranijim fazama u pogonu drugih tiskara. Kerschoffset može ponuditi i prakticira takvu vrstu usluge doradnog procesa.

Pripremio: Alan Vitas, mag. ing. graph. tech., Kerschoffset Zagreb d.o.o., Zagreb

 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: